USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як «Луцькводоканал» зможе зекономити мільйони на електроенергії

21 Січня 2016 20:52
Придбання нових компресорів дозволило б підприємству економити на електроенергії понад 2 мільйони гривень щороку, переконані депутати міськради, які оглянули декілька найбільших об’єктів «Луцькводоканалу».

Про це йшлося під час дня депутата на тему «Фінансово-господарська діяльність КП «Луцькводоканал» 21 січня. Обранці міської громади оглянули чотири об’єкти КП «Луцькводоканал» та дізналися про потреби підприємства.

Першим об’єктом стали очисні споруди у селі Липляни. Першу чергу споруди побудували ще у 1973 році, протягом десяти років добудували дві наступні черги. Загальна потужність очисних споруд становить 120 тисяч метрів кубічних на добу. З плином часу кількість води, що поступає на очисні споруди, значно зменшилася. Нині на очисні споруди у суху погоду надходить 45 тисяч метрів кубічних на добу, а в дощ – 60-70 тисяч.

Отже, очисні споруди працюють на третину своєї потужності, але через вік конструкції потребують оновлення, що вимагає значних капіталовкладень. Технології, які використовувалися 40 років тому, неспроможні повноцінно очистити воду від сучасних хімічних речовин, які використовують в побуті, наприклад, для знежирення.
Як розповів головний інженер підприємства Сергій Строк, для того, щоб переробити споруди відповідно до сучасного нормативу, потрібно загалом приблизно мільярд гривень.

Депутатам продемонстрували, як вода з відходами життєдіяльності мешканців міста проходить процес очищення. Зокрема, як пояснив головний інженер, наявні повітродувки (прилади, що насичують киснем воду) щомісяця споживають 400 тисяч кіловат електроенергії. Аналогічний прилад-компресор нового зразка виробництва Італії коштує в межах двох мільйонів гривень. Депутатів зацікавило питання можливої економії електроенергії у разі придбання нових компресорів.

Наразі дві повітродувки (з восьми пристроїв постійно працюють 2-3, залежно від погодних умов) за одну годину роботи споживають 500 кіловат, а нові пристрої споживали б лише 340 – економія електроенергії перевищила б 20%. Оскільки вартість кіловата електроенергії для підприємства коштує майже 2 гривні, завдяки новому обладнанню вдалося б економити 320 гривень щогодини або понад 2 мільйони на рік.
Відтак, депутати міськради вирішили розглянути питання щодо виділення коштів на придбання нового обладнання під час засідання постійних комісій. Як зауважила секретар міської ради Юлія Вусенко, до питання можна звернутися під час розгляду змін до міського бюджету у лютому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анонім Показати IP 21 Січня 2016 22:24
"Депутатів зацікавило питання можливої економії електроенергії у разі придбання нових компресорів", а не те, що їх відсутність гробить навколишнє середовище Луцька.
Мешканцям Показати IP 21 Січня 2016 23:22
та хоч би платили за елекртку мільярд це всеодно ляше на плеці містянам шляхом підннятя тарифу на воду...тому ніхто ніколи в цьому незацікавлений ..де більше грошей завджи більше можна вкрасти...
1234 Показати IP 22 Січня 2016 00:08
Ваня Корчук вже зекономив 1,7 мільйона :)
Лучанин Показати IP 22 Січня 2016 06:41
Я вірно зрозумів? Щоб пити якісну воду потрібно 1 мільярд грн, а щоб неякісну 2 мільйони? І в наступному році тариф буде зменшено відповідно до економії 2 мільйони? (наст.-А ніхто про зменшення не говорить...)
до лучанина Показати IP 22 Січня 2016 09:44
До чого тут якість питної води коли мова йде про очисні споруди, які працюють з каналізацією.
лучанин до лучанина Показати IP 22 Січня 2016 13:58
може я Вам відкрию велику таємницю, але стічні води, які надходять на очисні споруди з міської каналізації, після очистки знову йдуть у водопровідну мережу, тобто у крани до споживачів
до лучанин до лучани до лучанин до лучанина Показати IP 22 Січня 2016 15:05
О Великий Прохфесор з водного профілю, Відкрив страшну таємницю =). Тільки є одне але Луцьк споживає воду з артезіанських свердловин а не з річки Стир, так що аж ніяк каналізація не потрапляє до кранів лучан. Неволодієш інформацією не пиши маячні.
.... до лучанин до лучанина Показати IP 23 Січня 2016 16:48
Ну ти й д...біл!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus