USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.70 9.85

Як на Венері: вчені знайшли найсонячніше місце на Землі

23 Липня 2023 00:47
Вчені знайшли місце на Землі, куди падає найбільше сонячного світла. Перебування там за рівнем радіації можна порівняти з перебуванням на Венері.

Про це пише The Washington Post.

Світовий рекорд сонячного опромінення зафіксували біля західного узбережжя Південної Америки – на плато Альтіплано. Плато, що розташоване на висоті понад 4 тисячі метрів, як з’ясували вчені, отримує більше сонячного світла, ніж будь-яке інше місце на планеті – 2177 Вт на квадратний метр. Це набагато вище, ніж фіксують у верхній частині нашої атмосфери (близько 1360 Вт на квадратний метр).

У середньому сонячне опромінення на плато становить близько 308 Вт на квадратний метр, що також є найвищим показником у світі. Дослідники кажуть, що потенціал сонячної енергії в Альтіплано приблизно вдвічі вищий, ніж у Центральній Європі та на східному узбережжі США.

«Насправді це радіація, яку ви отримаєте влітку, якщо будете стояти на Венері (ця планета розташована на 28% ближче до Сонця, ніж Земля). Якщо ви піддаєтеся такій високій радіаційній небезпеці, ви повинні захистити свою шкіру. Люди, які працюють у цьому конкретному місці, знають, що там радіація була високою, але тепер ми знаємо, наскільки», – каже автор дослідження Рауль Кордеро, кліматолог з Університету Гронінгена в Нідерландах.

Незважаючи на те, що плато Альтіплано виявилося найсонячнішим місцем на Землі, це не робить його найбільш спекотним місцем. Зазвичай там холодно і сухо.

«Сонячна радіація, як правило, пов’язана з температурою... Але є винятки», – зазначив Сейдзі Като, працівник NASA, який не брав участі в дослідженні.

Секрет цієї місцевості з аномальним рівнем сонячного опромінення, за словами фахівців, криється в хмарах. Зазвичай вони блокують сонячне світло або відбивають випромінювання назад у космос, але тонкі розбиті хмари – як на плато – можуть інтенсивно фокусувати сонце на поверхні, як збільшувальне скло. Дослідження показало, що ці хмари, зазвичай, купчасті, перисті або перисто-шаруваті, можуть посилювати сонячне випромінювання на поверхні до 80% .
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus