USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як розвивається бунт у США та чи є у Трампа шанси на перемогу

20 Червня 2020 20:43
У США тривають заворушення, що почалися після вбивства афроамерканця Джорджа Флойда білим поліцейським.

Активісти руху на захист прав темношкірих зносять пам’ятники. Останній випадок – в Портленді повалили статую батька-засновника США і рабовласника Джорджа Вашингтона, перед цим намотали йому на голову американський прапор і підпалили.

Не здаються і місцеві «сепари». У Сіетлі і далі стоїть наметове містечко, яке протестувальники проголосили «вільною зоною» і «Народною Республікою».

Трамп, який назвав загарбників «внутрішніми терористами», вимагає звільнити місто, але місцева влада, яка представляє Демократичну партію, вже майже два тижні відмовляється застосовувати силу.

Між президентом і демократами, від яких на виборах з ним повинен битися колишній віце-президент Джо Байден, наростає протистояння. Їхні шанси на перемогу, на думку експертів, практично зрівнялися – відображаючи, на тлі протестів і пандемії, настрої розколотого наполовину американського суспільства. Втім, до запланованих на листопад виборів розклади можуть ще змінитися.

Що відбувається зараз в США і які там передвиборчі перспективи, з’ясовувала Страна.

Про коронавірус забули

У більшості міст хвиля заворушень з мародерством трохи стихла, хоч періодично то тут, то там спалахують сутички з поліцією. Однак у багатьох мегаполісах ситуація далека від спокійної.
У Нью-Йорку, наприклад, центральний Таймс-сквер цілодобово оточений правоохоронцями.

«Про ковід, маски, соціальну дистанцію та інше всі якось різко забули. Не дивлячись на те, що вуличні столики можна буде виставляти тільки в другій фазі відкриття (вона повинна настати в кінці червня), вони вже стоять біля багатьох барів і ресторанів, причому ті абсолютно не дотримуються ніяких розпоряджень, що стосуються кількості людей і соціальної дистанції. Поблизу Бруклінського музею зібралося близько 10 тисяч осіб, які заповнили собою весь вільний простір перед будівлею і довго протестували на підтримку Black Lives Matter. У Вільямсбурзі натовп хасидів розкрив закритий ланцюгами міський парк, тому що їхнім дітям ніде гуляти (ворота парку, правда, незабаром заварили). Народ, який сотнями п'є на вулицях в Брукліні, сиренами розганяли копи, але допомогло погано, оскільки всі перемістилися до барів і в парки, де продовжили так само масово пити. Про збіговиська на сходах будівель і просто на вулицях можна взагалі не писати. Це відбувається на кожному розі. Загалом, залишається лише сподіватися, що вірус втратив свою силу і ніякої другої хвилі не буде. Інакше нас знову накриє по повній програмі », – ділиться мешканець Нью-Йорка Денис Фраєвіч.

«Один репер в Сіетлі вирішив зайнятися рекетом»

Епіцентр протестів, які сколихнули всю Америку, а потім перекинулися і на Європу, перемістився в захоплений «майданівцями» Сіетл – батьківщину Microsoft, Amazon і Boeing.

«Народна республіка Сіетл» живе власним життям. 8 червня в пам’ять про Джорджа Флойда тут проголосили непідконтрольну владі «автономію» навколо поліцейської дільниці і захопили мерію, кілька днів йшли сутички між протестувальниками та поліцією, які потихеньку стихли.

На одному з в’їздів до автономної зони можна побачити рукописний плакат з написом «Ви залишаєте територію Сполучених Штатів».

Сіетл – суперечливе місто. З одного боку, тут найбільше в США людей з вищою освітою, і в той же час сіетлівці частіше за інших американців приймають наркотики і укладають одностатеві шлюби.

«Це містечко – втілення анархії в чистому вигляді. Те, що там відбувається, більше схоже на якийсь фестиваль. Народ танцює, їсть, випиває, спілкується, дивиться фільми. Тусується там в основному молодь, студенти, причому білі. У той же час там все добре організовано, безкоштовно годують і дають ліки, до речі, більшість в масках. Один репер організував загони самооборони, які повинні позмінно охороняти барикади. Вони вже навіть намагалися займатися рекетом – «стягувати податки з місцевого бізнесу». Поліція не хоче наражатися і не розганяє містечко (плюс місцева влада – демократи). Думають, що все саме розсмокчеться. Насправді це небезпечний прецедент, адже такі «сепаратисти» можуть з’явитися і в інших штатах », – розповів програміст Борис Плетніцький, уродженець України, який живе в Сіетлі.
Самі учасники протесту кажуть, що підуть після виконання низки вимог.

Вони закликають до повного скасування департаменту поліції Сіетлу, перегляду кримінальних справ всіх расових меншин, які відбувають ув’язнення за насильницькі злочини, випустити всіх, заарештованих за марихуану, і не турбувати бездомних.

Крім того, вимагають знизити ціни на оренду нерухомості, збільшити держфінансування культурних проектів, зробити безкоштовну освіту в місцевих коледжах для жителів штату.

Цікаво, що в Сіетлі стоїть пам’ятник Леніну, який протестувальники не чіпають (руйнують тільки монументи рабовласникам).

До краху соцтабору пам’ятник стояв в Словаччині, потім його демонтували, а американський викладач і послідовник комуністичних ідей Льюїс Карпентер викупив статую у чехословацької влади за 13 тисяч доларів і привіз в США. Йому вдалося домогтися, щоб Леніна встановили в Сіетлі.

«Сумніваюся, що середньостатистичний американець знає, хто такий Ленін. Але те, що пам’ятник йому стоїть в місті, який захопили "ліваки", дуже символічно. Очолив Ілліч посмертно "велику червневу революцію". Взагалі, все це схоже на якийсь сюр – в Америці прокинувся мало не комунізм. Адже це не тільки протести чорних проти білих. Це бунт бідних проти багатих. Чому в містечку сидять в основному студенти? Вони тільки починають життя, а вже по вуха в боргах – за навчання, а далі чекають нові кредити – за будинок, машину і так далі, і їм важче буде розплачуватися з позиками, ніж їхнім батькам. Життя дорожчає, а соціальні преференції урізують. Ось це справжнє рабство », – говорить Плетніцький.

Як бунт відзначиться на виборах

Тим часом до виборів залишилося менше пів року, і протести укупі з пандемією і економічним спадом (40 мільйонів залишилися без роботи – майже як вся Україна) підкосили рейтинг Трампа.

За даними Gallup, діяльність Трампа схвалює 39% американців – всього за місяць його підтримка впала на 10%. Головною причиною опитані назвали дії президента під час епідемії коронавируса і стан економіки країни.

За соцопитуваннями, Трамп поступається своєму суперникові Байдену. За даними соціологічної служби Ipsos, різниця між ними – 13 відсотків (за Байдена готові голосувати 48% опитаних, за Трампа – 35%). Дії Трампа під час масових заворушень, за даними Reuters, схвалює лише 33% американців. Схожі результати показують і інші опитування, навіть лояльного до Трампа телеканалу Fox News.

«Справа не тільки в проблемі расизму і поліцейського насильства, які нікуди не зникали навіть при темношкірому президенті Обамі. Суспільство і раніше було поляризованим. Просто зараз настрої радикалізувалися – на тлі епідемії і безробіття. Бідні стали ще біднішими, багатьох простих робітників і працівників сфери послуг звільнили (а серед них багато чорних), а білий середній клас перейшов з офісів на роботу з дому і отримує колишню зарплату. Соціальна нерівність сильно проявилося саме під час карантину, що і вивело на вулиці мільйони, а вбивство Флойда стало лише іскрою. Демократично налаштована частина суспільства вважає, що своїми висловлюваннями Трамп підтримує расизм, а частина прихильників президента незадоволені, що влада не зуміла придушити протести, а мародери рознесли цілі міста. Крім того, якщо на минулих виборах Трамп виступав як борець з системою, протиставляв себе політичному істеблішменту і колективному Вашингтону, то зараз він сам уособлює їх. Все це може відобразитись на шансах Трампа на переобрання », – говорить вашингтонський політолог Пітер Стоун.

Але все не так однозначно. І навіть ліберальні видання, близькі до демократів, пишуть, що ситуація до виборів може змінитися.

На користь Трампа може зіграти кілька факторів. Як пише Politico, економіка вже почала швидко відновлюватися, а вірус відступає. До листопада у президента є всі шанси повернути втрачені відсотки.

Тим більше демократичні виборці часто ігнорують вибори, будучи впевненими в перемозі свого кандидата (як це сталося минулого разу, але Хіларі Клінтон програла).

До Байдена теж є питання, в тому числі і серед прихильників демократів.

«Його вважають представником істеблішменту, який не зміг побороти проблему расизму при Обамі. В ліберальному середовищі чекають нових осіб, і не впевнені, чи будуть голосувати за Байдена, а при відсутності альтернативи можуть просто не піти на вибори. Крім того, Байдену – 77 років , його риторика не вражає. Трамп хоч і молодший всього на три роки, але виглядає живіше. Хтось вважає його примітивним (недавно з’ясувалося, що він навіть не знав, які є ядерні держави), інші – «своїм хлопцем». Результат голосування передбачити складно, все буде залежати від ситуації з коронавірусом і економікою. Але Трамп може виграти, нинішні опитування ще не показові », – сказав американський оглядач Тед Хессон.

«Коли бачиш по телевізору Джо Байдена, він виглядає немічним, як ніби його роками тримали в підвалі. Виникає відчуття, що у нього вже не вистачить розумових здібностей, щоб впоратися з усім. Президент Трамп, навпаки, виглядає досить привітним, але його обмеженість і недалекість лише загострюють кризу. Трамп не об’єднує, а з моменту вступу на посаду розколює країну. Вбивство і заворушення ще більше прискорили перехід від американської мрії до американського кошмару. Америка розривається на шматки», – сказав "Німецькій хвилі" американист Крістіан Хакке.

У той же час в кризових ситуаціях, за його словами, американці зазвичай згуртовуються навколо свого президента.

«При цьому Трамп багато в чому є втіленням істинно американського духу: матеріального, егоїстичного, навіть нещадного почуття свободи і білої зарозумілості. Багато білих лише утверджуються в своєму расизмі», – вважає політолог.

Роль України

У той же час ближче до виборів нового дихання може набрати Украінагейт і «плівки Байдена».

«Трамп буде намагатися знайти будь-який компромат на Байдена, і, очевидно, що будуть багато говорити про його діяльність в Україні та про роботу його сина в українській газовій компанії. Наскільки це вплине на хід передвиборчої кампанії, сказати важко. Великого враження на середньостатистичного американця цей скандал не справив. З іншого боку, противники знову можуть дорікати Трампу, що він тисне на президента Зеленського, щоб той відкрив справу проти Байдена », – прогнозує Стоун.

За інформацією Страни, оприлюднені Деркачем записи – лише частина компромату, який найближчим часом буде випущений щодо діяльності Петра Порошенка і його зв’язків з представниками Демпартії США.

«Це будуть записи зустрічей і переговорів верхівки минулої влади України і США», – говорить джерело в депутатському корпусі Ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
політолог Показати IP 20 Червня 2020 21:09
Вони там ще якісь поради і настанови Україні будуть давати? :)))
АНАТОЛЬ_ Показати IP 20 Червня 2020 21:12
Божечко милий! Шош то робиться? Адже ш американці то зараз наші господарі та брати старші. Шош з нами станеться як уСША комуна та совок переможуть? ГА? Хто знає?
Степан (Крымчанин) Показати IP 20 Червня 2020 21:34
А в западной части ФРГ установили памятник Ленину. Парадоксы.
Народна прокуратура Показати IP 20 Червня 2020 21:55
Все це мишача метушня, яка скоро згасне. Ось якщо б москалі відкрили там свій воєнторг з "градами", танками, БМП, "іхтамнєтами", запускаву гумконвої з боєприпасами, тоді б можна було клопотатись про проблему сепаратизму, а так це просто соціальний рух, який досягне якихось незначних змін і затухне

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus