USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Як у Луцьку боротимуться з наливайками, яких кришують. Реакція мера

2 Листопада 2021 14:16
Від лучан масово надходять скарги на діяльність так званих наливайок, які торгують сурогатом на території Луцька.

Про це стало відомо під час розширеної наради у Луцькій міській раді 2 листопада.

Луцький міський голова Ігор Поліщук зазначив, що проблема наливайок існує на території ринків Лучеськ та Північний. Окрім того, мер зауважив, що 1 листопада журналіст Вадим Панафідін описував ситуацію кришування на Старому ринку точки з продажу сурогату особами кримінальної зовнішності.

«Тим часом особи, які зловживають цим сурогатом, потім йдуть в двори, чіпляються до дітей, жінок, лягають на тротуар. Відбувається неподобство», – обурився очільник міста.

«Незрозуміло, хто торгує сурогатом, а ми все ходимо і протоколи складаємо»

Міський голова звернувся до директорки департаменту муніципальної варти Луцької міської ради Юлії Сиротинської та до присутніх у залі представників поліції: «Скажіть, коли нарешті у місті буде порядок і чи зможемо ми це зробить?»

На це головна муніципалка Луцька відповіла, що упродовж року департаментом мунварти було складено 14 протоколів.

«Вилучена рідина пройшла експертизу, всі протоколи передали до суду», – зазначила Юлія Сиротинська.

З її слів, питання точок продажу сурогату на території міста залишається досі відкритим, тому що часто на захист наливайок приїжджають люди з посвідченнями різних правоохоронних структур і здійснюють перешкоди, захищають торговців тощо.

«То треба про це повідомляти у ДБР та інші компетентні органи. Ми про це говоримо вже декілька місяців. Не може такого бути, що не можемо закрити три нещасних точки, що споюють народ. Люди на ринку бояться там ходити, бо біля цих точок – неадеквати. Це мені відверто не подобається. Необхідно діяти більш рішуче», – відповів Юлії Сиротинській міський голова.

Окрім цього, він звернувся до заступника начальника луцького відділу поліції Юрія Сидорука і поцікавився, чи є у нього доповідь з приводу вирішення проблеми.

«Що стосується ринків Луцька, то особисто я зі своїми дільничними викривали ці точки і вилучали сурогат. Роботу проводимо. Лише протягом цих вихідних вдалося вилучити близько 300 літрів сурогату, і на Центральному ринку в тому числі», – відповів поліцейський.

«Будуть здавати контейнери в оренду наливайкам – знайдемо на них управу»

Така відповідь міського голову не влаштувала. Він зауважив, що на місці представників такого авторитетного органу як поліція, підійшов би до директора ринку зі попередженням, якщо буде продовжувати здавати контейнери в оренду людям, які торгують сурогатом, то в нього будуть проблеми.

«Незрозуміло, хто торгує цим сурогатом, а ми все ходимо і протоколи складаємо. Маса людей витрачає свій робочий час, а результату немає», – підкреслив міський очільник.

Він доручив керівникам поліції та муніципальної варти провести переговори з усіма власниками ринків.

«Будуть здавати контейнери в оренду наливайкам – знайдемо на них управу», – акцентував.

Інформаційне агентство Волинські Новини звернулось за коментарем до журналіста Вадима Панафідіна, який став свідком роботи однієї з таких точки і її подальшого кришування 17 жовтня. Про цей випадок, власне, міський голова і розповідав під час розширеної наради.
«Контрабанда, погрози та імпотентність системи»

«Десь тижня три тому пішов на Центральний ринок у Луцьку, хотіли з дружиною купити для донечки ягід, фруктів і мимоволі звернув увагу на черги до контейнеру № 502. У відвідувачів вигляд був неохайним. Вони щось купували в малих пластикових пляшках. Здивувало, що на вітрині у контейнері не було жодних напоїв, а лише побутові дрібнички. Можливо, я б і пройшов повз, але пригадав, як влітку побачив цю наливайку», – розповів журналіст.

Лучанин зізнався, що найбільше його вразила черга, потік якої не припинявся.

«За хвилин 15 до контейнера підійшло до 30 людей. Картина справді неприємна, коли розумієш, як люди самі себе тягнуть на дно, а інші на цьому збагачуються. Я почав фіксувати все, що відбувалось на відео. Підійшов упритул, але продавчиня миттєво сховала під прилавок пляшку з сурогатом і дала покупцю порожню літрову. Вочевидь, моя «нахабність» їй не сподобалася, тому торговка пригрозила, що, мовляв, зараз зі мною розберуться. Вона подзвонила до когось, кажучи: «Валік, іди сюди...» Далі я не слухав. Бо не в 90-х живемо, та й білий день, центр спокійного Луцька. Продовжую покупки. Приходить Валік, весь у золотих ланцюгах, браслетах і починає мене знімати на телефон. Ну думаю, – на здоров’я, я нічого сороміцького не робив, щоб ховатися. Але він починає за мною стежити, іде по ринку й знімає на відео. А я з дружиною, дитиною. Це явно небезпека! Тоді швидко розвертаюся і починаю знімати на телефон і питати, чому він мене переслідує, я відчуваю від нього загрозу. Утім чоловік відповів, що я йому не треба й пішов за кавою. Коли ж я вимкнув камеру – почув в спину погрози», – продовжує розповідати співрозмовник.
Зі слів журналіста, зауваживши, що його й далі продовжує переслідувати невідома особа, він викликав поліцію. За цей час чоловік, якого раніше продавчиня назвала Валіком, безперестанку носив пластикові пляшки із сурогатом у автомобіль, припаркований за рогом.
Натомість, поліцейські, які прибули на місце події, підійшли до точки, перевірили документи, з’ясували, що за це правопорушення торговців вже раніше притягували до відповідальності, та поїхали, порадивши журналісту звернутися до муніципальної варти.

«Проходить час, дзвонять мені із муніципальної варти, кажуть, що пробували зробити три контрольні закупки – нічого не вдалося. Я вже не сподівався на щасливий кінець історії. Тоді я звернувся до громадських активістів із ГО «Основа майбутнього». Через три дні вони розповіли мені, що виявили на тому ж місці 200 пачок контрабандних цигарок і 35 пляшок сурогату, вилучили і викликали поліцію. Радію, як дитина, адже коли система не справляється, активні українці не здаються», – підкреслив свідок інциденту.

Вікторія СЕМЕНЮК

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Народна прокуратура Показати IP 2 Листопада 2021 14:30
Контрольні закупки муніципальною вартою? Що за дичина? Це оперативно-розшуковий захід або негласна слідча дія, яку може робити лише правоохоронний орган за рішенням прокурора, а не якась банда дружинників. Замість вигадування цих дурниць муніципалам потрібно всього лиш поставити біля цієї "точки" свого недолугого працівника, щоб не допускав такої торгівлі і, при необхідності, викликав поліцаїв. Коли захотіли розігнати торговців біля автостанції, саме так і зробили
Андрійко Показати IP 2 Листопада 2021 15:10
Це не тільки базарники е цілодобові магазини в луцьку які продають алкоголь і цигарки в нічний час через віконечко
123 Показати IP 2 Листопада 2021 16:07
Встановити точки вироблення та продажу шмурдяку та іншого непотребу не є проблемою. Міська рада офіційно звертається до поліції про встановлення осіб, які виготовляють, постачають та продають "напої". Поліція вже всіх давно знає, але має з цього прибутки, тому із завданням впорається за тиждень і заспокоїться. Тому за місяць знову звернення. І так 12 раз на рік, доки мєнтам не набридне і вони не перейдуть на кришування іншого "бізнесу"
Сашко Показати IP 2 Листопада 2021 16:09
Збирається декілька людей з камерою, приходиться до цієї наливайки всі пляшки беруться і виливаються а цигарки просто ламаються. Валік не захистить від декількох кремезних чоловік а в поліцію хай звертаються з заявою- я Вася Пупкін торгував на ринку сурогатом і цигарками без акцизу. А вони сволочі все вилили, прошу прийняти міри.
Лучанин Показати IP 2 Листопада 2021 16:12
Якось дивно звучить, коли поліція розказує скільки літрів сурогату вилучили. Ну вилучили, а з ділком що? Так і далі розливає? 300 л вилучили,невідомо скільки залишилось: можна далі наливати. Поводяться з тими "налівалами" як неповонолітніми злочинцями. Може пора вже їх потроху за грати саджати...
Лучанка Показати IP 2 Листопада 2021 16:46
Базар "Лучеськ" , одну точку закрили, друга відкрилась. Дільничий все прекрасно знає, мабуть має з того файну доплату до з/пл. А де керівництво базарчика??????
Є засоби ! Показати IP 2 Листопада 2021 16:58
Отак і будуємо незалежну Україну ! Та гумовим демократизатором зробити обряд потрійного хрещення, шоби аж шкура тріщала ! І тих хто торгує, і тих хто купує, і в службовому кабінеті тих, хто кришує ! Бо Європа нехрещених палкою не приймає !
Анонім Показати IP 2 Листопада 2021 22:10
"Якщо неможливо побороти, тоді необхідно очолити" © В.І.Ульянов
777 Показати IP 3 Листопада 2021 00:33
Всі дільничі добре знають де продають. Навіть в квартирах продають. Просто боротись не хочуть. А страдають матері,жінкі і діти тих алкоголіків які ходять на ті точки.
Правда Показати IP 3 Листопада 2021 07:35
Це зло.Але якими вони керуються законодавчими актами?А ніякими,бо їх просто не існує.От якщо помре людина і буде доведено,ось лише тоді.Вже Горбачов виноградники вирубав і що?Це ж соціальна проблема,як і наркоманія.Там великі кошти і хто ж віддасть їх.Це ж не цеглу кидати.Є Закон про заборону паління в суспільних місцях,аж з 2012 р.і що?Багатьох оштрафували,а Закон дозволяє.Ото ж бо...
Бляха Показати IP 3 Листопада 2021 10:38
В гаражному кооперативі номер 9,що на гпз, гаражів з 10 під звязку забитих спиртом І поліція кришує Це знають всі... Смішно
778 Показати IP 3 Листопада 2021 10:39
Поставити перед волинськими поліціянтами вимогу до 25 грудня 2021 року ліквідувати вироблення та продаж неліцензованої і безакцизної продукції. В разі невиконання звернутись до міністра ВС та ДБР на предмет перевірки причетності поліції до вироблення і поширення нелегального алкоголю. А муніципали, відповідно до їхніх прав, нехай шукають, роблять контрольні закупки та розпитують на мікрофон - де можна купити горілку???? Народна прокуратура тупить. Кожний громадянин має право купити щось десь, зафіксувати це на камеру, на мікрофон і звернутись до контори захисту прав споживачів, до поліції, до ДБР, в СБУ, до міського голови, до Погуляйка, до будь-якого ЗМІ про факт продажу безакцизного, неліцензійного продукту, якщо цей продукт в обов'язковому порядку підлягає ліцензуванню та акцизуванню.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus