USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як Україні не перетворитися на «православний Талібан», - лучанка про фемінізм

2 Квітня 2015 17:32
«Згідно з дослідженнями, кожне народження дитини ставить сім’ї на 15% ближче до межі бідності. І в таких умовах держава має жінкам вклонятися в ніжки і дякувати, що вони взяли на себе цю важку роботу».

Лучанка Марія Дмитрієва - національний гендерний експерт, учасниця кількох гендерних мереж проблемами рівноправності жінок в українському суспільстві займається більше 15 років.

Сьогодні, 2 квітня, вона розповіла про гендерну рівність під час військових конфліктів. Зі слів Марії Дмитрієвої, Україна сьогодні стоїть перед вибором: чи прямувати до європейських цінностей, чи будувати «православний Талібан», до якого йде Росія семимильними кроками.

Навіть у мирний час, каже вона, питання рівності прав жінок вважалося невчасним. А нині, начебто й поготів. Однак в медіа-просторі нині все яскравіше вимальовується модель суспільства, в якому чоловік – воїн і захисник, а жінка – берегиня і волонтерка.

«В умовах війни люди переносять величезний стрес, і вони намагаються повернутися до поняття чоловіків-захисників і жінок-берегинь. В матеріалах про волонтерок часто пишуть, що жінки - тендітні, ніжні і жіночні, і нарешті, вирішили зробити щось корисне. Або ж називають Надію Савченко «єдиним мужиком», утверджуючи, що бути мужиком – це круто. ЗМІ мають приділяти увагу жінкам поза цим спектром. Інакше випускаємо поля зору все розмаїття життя і воно не відображається в суспільній свідомості», - каже феміністка.

Власне, Марію Дмитрієву один з українських блогерів свого часу назвав «бахнутою на голову феміністкою», а вона й не образилася. Натомість жінка каже: в українському парламенті жінок менше, ніж в парламенті Саудівської Аравії. Це саме стосується й системи світогляду, яка виявляється в спілкуванні. Адже, приміром, суфікси –ка (редакторка, журналістка) були штучно вилучені з української мови, пояснює вона.

І на цьому фоні надзвичайно потрібними виглядають історії про Марію Берлінську - жінку, яка навчає, як використовувати коптери для аеророзвідки. На жаль, жінки, які воюють на передовій, не є офіційно зареєстровані як бійці, а числяться як медперсонал, або ж кухарі.

А нинішній гендерний розподіл – шлях до «православного Талібану» - християнського світу з мусульманським сприйняттям ролі жінки, де заборонені аборти і розлучення, де жінка ніби й має права, та поставлена в такі умови, коли не може їх реалізувати.

До слова, проаналізувавши медійні матеріали, дослідники з’ясували, що у 70% матеріалів героями є чоловіки. А жінкам відводять роль або жертви, або злочинці, або ж модниці. Зі слів Марії Дмитрієвої, засоби масової інформації мають більше звертати увагу на жінок, які розбивають суспільні стереотипи: жінок, які воюють, які є успішними у бізнесі або ж мають високі посади.

Власне, каже вона, зважаючи на декларацію шляху України до європейських цінностей, політики мали б пам’ятати, що з-поміж них є й фемінізм.

Приміром, одна з причин, чому в країнах Скандинавії високий рівень задоволеності життям – рівні права жінок та чоловіків. Там кількість жінок у парламенті складає не менше третини всього складу, в цих країнах обов’язкова оплачувана декретна відпустка для татів. В Європі забезпечуються права жінок на роботу, на гідну оплату праці, право чоловіків займатися дітьми від народження.

«Згідно з дослідженнями, кожне народження дитини відсуває сім’ї на 15% ближче до межі бідності. І в таких умовах держава має жінкам вклонятися в ніжки і дякувати, що вони взяли на себе цю важку роботу. В Європі до прав жінок ставляться дуже серйозно, просувають їх у бізнесі, на керівних посадах. В Україні ж проблеми з садочками для дітей, наймати няню – надто дорого, відтак жінки втрачають кваліфікацію після декрету. А ще є упередженість до жінок з дітьми, як до працівників, які часто будуть бігати на лікарняний. Однак дослідження довели, що, жінки з дітьми - найнадійніші працівники, бо вони триматимуться за роботу «зубами». Але їх не просувають по службі, не відправляють на навчання, і платять нижчі зарплати», - каже Марія Дмитрієва.

Сьогодні, зізнається феміністка, жінок сприймають як обслуговуючий персонал, в чому й виявляється суть поняття «берегиня роду». Це, своєю чергою, породжує й домашнє насильство, коли жінка «не слухається». Власне, за останні 15 років 15 тисяч жінок померли від рук чоловіків. Однак в цю статистику не включені випадки, коли жінок довели до самогубства.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, законодавство щодо насильства в сім’ї потребує змін.

Закон України «Про попередження насильства в сім’ї», прийнятий у 2001 році, змінювали лише раз, у 2008-му: забрали поняття «віктивна» поведінка (провокація насильства). До того, неодноразово були випадки, коли дільничний приходив на виклик і виносив попередження… жінці про неприпустимість провокацій.

За браконьєрський вилов риби є окрема стаття в Кримінальному Кодексі, а ось щоб домашнього кривдника притягнути до кримінальної відповідальності, слід оперувати сукупністю ознак – легкі тілесні ушкодження, зґвалтування, погрози вбивства. Окремої статті за домашнє насильство немає. Також мала б наставати кримінальна відповідальність за невиконання припису, або непроходження корекційної програми.

ДЕТАЛЬНІШЕ: ЗАМІЖНЯ ЗА ДЕСПОТОМ: ЩО РОБИТИ ВОЛИНЯНКАМ

До слова, Марія Дмитрієва повідомила, що наразі в громадських феміністичних організаціях активно обговорюють проект Закону про домашнє насильство, який передбачатиме зміни до багатьох нормативних документів, у тому числі й Карного Кодексу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
очкарик Показати IP 2 Квітня 2015 17:47
Дмитрієва на фото показує, як одним ударом кулака вбити коня. А сам вираз обличчя - картина Врубеля "Демон". Спаси нас, Господе, від таких жінок.
))) до очкарик Показати IP 3 Квітня 2015 19:46
в дзеркало на себе подивився? ото перехрестись та мерщій до церкви, бити поклони.
титушко Показати IP 2 Квітня 2015 17:56
Ато ,девальвация,цены,«Згідно з дослідженнями, кожне народження дитини ставить сім’ї на 15% ближче до межі бідності.  В сумме геноцид.людей как бэ нэма ,а чернозем безхозен(полесье с проё.......м льном и хмелем курит в сторонке,повезло на время). И моя бабка с полесься(оказываеться) была антикризисным манагером , с 1946 по 1971 родив 9 детей,обеспечив себе добавку к пенсии от благодарных детей и внуков ,что в такое тяжкое время ,даже мысли не возникло , что они с дедом обеднеют на 105% В сумме детей.
Ігнатій Лойола Показати IP 2 Квітня 2015 19:06
Який там "православний талібан"? В нас баби з голими цицьками хрести пиляють в центрі столиці, а ви про "православни"
Анонім до Ігнатій Лойола Показати IP 2 Квітня 2015 19:58
Да просто в этой статье православие приравнивается к мусульманству, так как обе эти религии осуждают подобное поведение с***к человеческого рода.
Ігнатій Лойола Показати IP 2 Квітня 2015 19:07
Який там "православний талібан"? В нас баби з голими цицьками хрести пиляють в центрі столиці, а ви про "православний талібан".
))) до Ігнатій Лойола Показати IP 3 Квітня 2015 19:47
див. інформацію про уроки християнської етики з дитячих садочків. баби пиляли, бо їм це дозволили. до речі, де зараз ті дури поділись? усьо?
Анонім Показати IP 2 Квітня 2015 20:32
Особенно мне понравилось утверждение "Згідно з дослідженнями, кожне народження дитини ставить сім’ї на 15% ближче до межі бідності". Иными словами, если в моей семье превышение уровня бедности составляет 100 грн, то после рождения ребенка это превышение будет составлять всего 85 грн.
Анонім до Анонім Показати IP 2 Квітня 2015 22:40
правильно, українці повинні вимерти і звільнити українську землю для панів із європи. тому такі думки потрібно пропагувати - щоб не народжували дітей і не ставали біднішими. тільки кому це вигідно буде в кінцевому результаті - україні чи ворогам україни? думайте, люди.
нео Показати IP 2 Квітня 2015 22:45
Експеримент по впровадженню вікна овертона проходить дууже успішно...
липа Показати IP 3 Квітня 2015 07:29
православный... талибан...феминизм... Липа какая то!
в Показати IP 3 Квітня 2015 15:51
Якась не зовсім адекватна жіночка. Щоб не писати таку з велику статтю (не журналіст, то не моє) зверну увагу на один характерний вислів "Натомість жінка каже: в українському парламенті жінок менше, ніж в парламенті Саудівської Аравії" Ну і в чому проблема. Жінки становлять значно більше половини виборців і чого не обирають жінок. Зараз не вибирають, може колись (через місяць чи сто років) жінок буде більшість в парламенті. але думаю виберуть як людину/політика/діяча, а не за статевою ознакою, тому що в парламенті мають працювати відповідні спеціалісти, а не бути пропорція відповідно до статі.
Я Показати IP 16 Квітня 2015 14:47
Спасибо, Мария. И жаль, что эти ублюдки не несут заслуженного наказания. Вот комментаторы к этой статье, - в основном, подонки позорные и ведь их слабенькие мозжечки этого даже не в состоянии понять.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus