USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як вітав Петро Порошенко українців з католицьким Різдвом у 2018 році

25 Грудня 2018 00:12
25 грудня в Україні другий рік поспіль, як державне свято, відзначають Різдво за григоріанським календарем (в цей день його святкують римо-католики і протестанти).

Текст минулорічного привітання президента Петра Порошенка та про що він говорив цього року цитує «Страна».

Привітання президента з католицьким Різдвом



«Різдво – свято надії на краще, оповите таємничістю і родинним теплом. У Віфлеємській печері Господь прийшов у цей світ і почав свій земний шлях заради нашого спасіння. Вірю, що з Ісусом ми обов’язково переможемо ненависть і зло. «Бо Христос народився і на землі світ".

Щасливого свята всім, хто відзначає Різдво за григоріанським календарем», – написав президент України.

Що говорив Петро Порошенко в минулому році

Минулого року в першій офіційній промові з нагоди католицького Різдва Петро Порошенко заявив, що те, що Україна стала відзначати католицьке Різдво як державне свято, не зазіхає на традицію святкувати Різдво 7 січня.

«Ми відзначаємо Різдво Христове за григоріанським календарем, разом з більшістю всього християнського світу, спільно з Європою ... Але ми аж ніяк не робимо замах на стару добру традицію святкувати Різдво 7 січня ... Вибирати собі календар – це особисте право кожного, а ось завдання держави – гарантувати таке право і дати можливість вибору», – заявив президент.

Він додав, що особисто вирішив святкувати двічі. «Україна – унікальна в своїй віротерпимості і повазі до релігійних почуттів. Ми – це православні, греко-католики, римо-католики. Ми – ціле розмаїття протестантських церков. Ми – мусульмани та іудеї», – сказав президент.

У минулому році він провів 25 грудня в своїй резиденції «Синьогора» біля села Гута Івано-Франківської області. Разом з Петром Порошенко на католицьке Різдво «гуляли» спікер Верховної Ради Андрій Парубій (за віросповіданням греко-католик) і генеральний прокурор Юрій Луценко (православний).

Хто і як відзначає Різдво за григоріанським календарем в Україні

Незважаючи на статус державного свята, католицьке Різдво відзначають небагато українців. В основному нечисленні римо-католики і протестанти у Львівській, Івано-Франківській і Тернопільській областях (за даними соцопитувань, в Україні налічується близько 0,8% римо-католиків і порядку 0,9-2,2% протестантів). Для інших це привід відзначити зайвий вихідний і з’їздити відпочити на пару днів в Карпати, до Києва чи Одеси. Охочіше інших верств населення до святкування приєднується молодь, яка асоціює це свято з Санта-Клаусом і Заходом.

Греко-католиків не перейшли на святкування 25 грудня і відзначають Різдво, як і раніше, 7 січня. У минулому році глава УГКЦ Святослав Шевчук лише обтічно висловився за те, щоб «християни святкували разом і Різдво, і Великдень».

Різдво за григоріанським календарем відзначають з вечора 24 грудня. Опівночі в римо-католицьких храмах пройшли служби до Святого вечора. Католицьке Різдво прийнято відзначати в колі сім’ї. Часто на це свято збираються члени сім’ї, які роз’їхалися по різних містах і країнах. У багатьох європейських країнах Святвечір 24 грудня і Різдво 25 грудня – велике свято з подарунками та ялинкою, а Новий рік відзначають скромніше.

Різдву передує піст, не такий строгий як у православних, обмеження в м’ясі, молочних продуктах і яйцях передбачається тільки по п’ятницях. Піст розпочинається 15 листопада. Останні три-чотири тижні посту триває Адвент – час для покаяння, коли прийнято робити добрі справи. У Святвечір 24 грудня – найбільш строгий день посту, коли прийнято не їсти до першої зірки. На столі в європейський країнах і США увечері 24 грудня зазвичай запечений гусак або індичка. У Німеччині та Італії прийнято в Святвечір подавати рибу, а м’ясо на обід на наступний день. В Іспанії та Скандинавії – порося. А в Португалії – Бакалян (висушена тріска, яку розмочують у вершках і запікають). Ну і, звичайно, на сімейній вечері 24 грудня багато хто куштує кутю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Реаліст Показати IP 25 Грудня 2018 04:58
Брехун, брехун, і ще раз брехун.
Доктор Показати IP 25 Грудня 2018 08:22
Спочатку продали країну, потім рідню, а ось тепер і до віри дісталися - вітаю всіх поляків з різдвом.
До Доктор Показати IP 25 Грудня 2018 15:18
Лікарю, вилікуй себе сам.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus