USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Як Волинь прожила 200 днів великої війни

12 Вересня 2022 10:43
Завдяки військовим українці на мирних територіях мали та мають можливість навчатися, працювати, наповнювати бюджети, надавати гуманітарну допомогу, приймати внутрішніх переселенців і релоковані підприємства, збирати урожай.

Про те, як Волинь прожила 200 днів повномасштабної війни, прозвітував голова Волинської обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко.

З його слів, усі 200 днів тривала активна щоденна робота для забезпечення життєдіяльності області. Багато зусиль спрямували на підтримку Збройних сил України та обороноздатності області.

Обороноздатність області: укріплений кордон та матеріально-технічне забезпечення військових частин

З першого дня в межах Волині не припиняли укріплювати українсько-білоруський кордон та сприяли у матеріально-технічному забезпеченні 100-ї окремої бригади територіальної оборони Волині. Кордон укріплений фортифікаційними спорудами та облаштований спеціальними засобами спостереження.

Зокрема, на матеріально-технічне забезпечення військових частин (установ), підрозділів правоохоронних органів, проведення заходів територіальної оборони та комплектування військових частин, мобілізаційної підготовки та мобілізації в області з бюджету області спрямовано 54,1 млн грн.

Значну допомогу військовим надали лісові господарства області. Окрім забезпечення соціальної сфери та населення, лісгоспами для ЗСУ, Нацгвардії, Держприкордонслужби поставлено: лісоматеріали круглі – 7,4 тис. м3, дров'яна деревина – 3.1 тис. м3, пиломатеріали – 1 тис. м3. Загальна сума – понад 22 млн грн.

Слід зауважити, що значні об’єми деревини постійно відправляються на схід та південь України: в Миколаївську, Дніпропетровську, Донецьку, Запорізьку, Харківську області. Загалом туди вже поставлено близько 3 тис. м куб.

Також в умовах воєнного часу обласною військовою адміністрацією впроваджуються заходи із забезпечення безперебійного супутникового інтернет-зв’язку сил оборони регіону та об’єктів критичної інфраструктури. Для цього Волинь за сприяння Мінцифри отримала системи Starlink.

Бюджет області виконаний на 112,8 %

За січень-серпень 2022 року зведений бюджет області за доходами загального фонду (без урахування міжбюджетних трансфертів) виконаний на 112,8%, понад план надійшло 590,7 млн грн (при планових показниках у 4603,5 млн грн, фактичні надходження склали 5194,2 млн грн). При цьому, майже 43% (253,8 млн грн) відповідних понадпланових доходів акумульовано в бюджеті міста Володимира. Виконання доходів загального фонду обласного бюджету забезпечено на 119,4% (+135,9 млн грн).

Виконані планові показники по основних джерелах доходів місцевих бюджетів, зокрема призначення місцевих податків і зборів – на 102% (понад план надійшло 19,6 млн грн), рентної плати за спеціальне використання води і надр загальнодержавного значення – на 187,4% (+7,3 млн грн) та неподаткові надходження – на 119,6% (+20,9 млн грн).

За власними доходами забезпечено виконання 48 місцевих бюджетів області, у тому числі річні планові показники доходів уже виконані в усіх районних, Володимирському міському (134,9%) і Самарівському сільському (104,2%) бюджетах. Не виконані помісячні призначення у 11 бюджетах: Колодяжненської (виконання 75,9% – 5435,3 тис. грн), Павлівської (82,6% – 3307,3 тис. грн), Голобської (84,7% – 2948,6 тис. грн), Доросинівської (89,6%, недобір – 698,4 тис. грн), Торчинської (92,4% – 2837,3 тис. грн), Велицької (95,1% – 314,9 тис. грн), Головненської (96,9% – 327,6 тис. грн), Городищенської (97,6% – 594 тис. грн), Рожищенської (98% – 1421,2 тис. грн), Підгайцівської (98,6% – 1854,9 тис. грн) та Велимченської (99,3% – 26,8 тис. грн) територіальних громад.

Слід зауважити, що недоотримання запланованих надходжень до бюджетів цих територіальних громад спричинене в основному недобором податку на доходи фізичних осіб у зв’язку із частковим падінням економічної активності, розривами ланцюгів постачання та виробництва, вимушеним простоєм працівників бюджетної сфери, а також відсутністю надходжень акцизного податку з пального.

Тож за рахунок отриманих власних надходжень до місцевих бюджетів і трансфертів з держбюджету впродовж 8 місяців проведено видатків в обсязі 6595,1 млн грн (більше 6,5 млрд грн).

А саме: на фінансування соціально-культурних галузей спрямовано 5 млрд 483,2 млн грн, в тому числі на фінансування установ та закладів освіти – 4 млрд 609,4 млн грн, охорони здоров’я – 247,1 млн грн, соціального захисту і соціального забезпечення населення – 307,4 млн грн, культури і мистецтва – 228,2 млн грн і фізичної культури і спорту – 91,1 млн гривень.

Від початку агресії російської федерації проти України здійснюються заходи для забезпечення першочергових питань наповнення та використання коштів обласного бюджету. Відповідно до наказу обласної військової адміністрації від 17 березня 2022 року № 42 «Про виконання обласного бюджету у 2022 році в умовах воєнного стану», переглянуто непершочергові витрати обласного бюджету та збільшено резервний фонд загалом на 161,6 млн грн (при затвердженні обласного бюджету його обсяг становив 1,0 млн грн). Це дало можливість оперативно реагувати на проблеми області в умовах війни.

З урахуванням ресурсів обласного бюджету, отриманих від перевиконання його дохідної частини, вільного залишку коштів на початок року, у цілому додаткові витрати обласного бюджету на 2022 рік, пов’язані з впровадженням воєнного стану, загалом складають 147,2 млн грн.

Ці кошти були спрямовані на заходи територіальної оборони, цивільного захисту населення, підготовку закладів освіти до навчального року, для облаштування захисних споруд, на відшкодування витрат за розміщення та харчування переміщених осіб у санаторних та соціальних закладах області, для надання матеріальної допомоги у розмірі по 100 тис. грн сім’ям загиблих військовослужбовців.

Враховуючи залишок нерозподілених на 1 вересня 2022 року коштів резервного фонду обласного бюджету (76,0 млн грн), вільного залишку (6,5 млн грн), додатково отриманих коштів від перевиконання доходів (135,9 млн грн), загальний обсяг наявного ресурсу обласного бюджету становить 218,4 млн грн.

В області надали прихисток для 73 тисяч внутрішньо переміщених осіб

Загалом на Волині станом на 11 вересня прийняли понад 73 тисячі внутрішньо переміщених осіб. Серед них 200 людей з обмеженими можливостями, які перебувають у стаціонарних закладах соціального захисту. З початку війни при департаменті соцзахисту населення ОДА цілодобово працює «гаряча лінія» для поселення людей, постраждалих від збройної агресії росії.

В області переселенцям надають оперативну допомогу:

– у поселенні (приватний сектор, готелі, комунальні заклади тощо);

– в оформленні статусу ВПО (майже 60 тисяч людей) та виплат матеріальної допомоги (загальна сума виплати допомоги з державного бюджету на проживання внутрішньо переміщеним особам у Волинській області склала 550,9 млн грн);

– в безкоштовній правовій допомозі в очному режимі та онлайн. Зокрема, прийом громадян проводиться фахівцями в приміщенні Волинської обласної бібліотеки імені Олени Пчілки.

Також ЦНАПи 6 громад завдяки співпраці з Швейцарсько-українською Програмою EGAP та Фондом Східної Європи отримали мобільні цифрові валізи – пересувні робочі місця адміністраторів. Тому маломобільному населенню області та внутрішньо переміщеним особам стало зручніше отримати ті чи інші адмінпослуги.

Аби допомогти працевлаштуватися внутрішнім переселенцям в області, запущено телеграм-бот «Робота на Волині», що розроблений ІТ-фахівцями Master of Code Global спільно з обласним центром зайнятості.

Також за співпраці з ІТ-компанією SoftServe у Viber та Telegram запрацював інформаційний чат-бот «Гаряча лінія Волинь», у якому передбачено оперативне надання інформації як мешканцям області, так і внутрішньо переміщеним особам з актуальною інформацією в умовах воєнного стану.

Волині доступно чотири моделі організації навчання: очна, дистанційна, змішана та індивідуальна форми

Уведення в Україні воєнного стану через російську агресію позначилося на всіх сферах суспільного життя. Освітня галузь також зазнала змін. Передусім постала необхідність убезпечити учасників освітнього процесу.

У закладах освіти було на короткий час призупинено освітній процес та оголошено канікули. Війна змусила багатьох учасників освітнього процесу масово залишити місця проживання. Таке масштабне переміщення як у межах України, так і за кордон, стало викликом для системи освіти з огляду на необхідність забезпечення рівного доступу до навчання, створення передумов для утримання учнів і педагогів в сфері впливу української системи освіти та їх повернення, якщо вони виїхали за кордон.

Проте першочерговим завданням влади, що було й залишається актуальним, є збереження життя учасників освітнього процесу, як і кожного громадянина нашої держави. На 18-й день війни (14 березня) у всіх закладах області, крім дошкільних, освітній процес після вимушених канікул було відновлено з використанням усіх доступних форм: онлайн (із застосуванням ІТ-технологій і дистанційного доступу), офлайн, у змішаному режимі.

У закладах освіти створили місця для проживання внутрішньо переміщених осіб; вжито заходів для забезпечення харчуванням українських військовослужбовців, бійців територіальної оборони; на базі закладів освіти було організовано потужні гуманітарні штаби, які надавали необхідну допомогу всім, хто її потребував.

Стосовно закладів дошкільної освіти слід зазначити, що з квітня частина закладів запрацювала у звичайному режимі, інші організовують освітній процес дистанційно, консультують батьків тощо.

Станом на сьогодні з дотриманням безпечних умов в області очно відновлено роботу у 104 із 482 закладів дошкільної освіти, та ще

у 7 – за змішаною формою. За рішенням місцевих громад першочергово зараховані діти, у яких працюючими є двоє батьків, діти з неповних сімей, а також діти з особливими освітніми потребами. Групи сформовано з розрахунку 10-12 дітей на одного вихователя.

У 21-22 навчальному році здобуття загальної середньої освіти в області забезпечував 561 заклад загальної середньої освіти (майже 145 тис. учнів у довоєнний період). З початку війни понад 24,5 тисяч учнів області виїхали за кордон та здобували освіту за дистанційною формою.

На сьогодні половина з учнів повернулися, решта разом з батьками перебувають за кордоном. Водночас у наших школах закінчили навчання 2174 учні з числа ВПО. Відповідно до заяв батьків, 1683 учні з числа внутрішньо переміщених осіб навчатимуться надалі у 345 закладах загальної середньої освіти за новим місцем перебування родин.

За результатами 2021/2022 навчального року 13 328 випускників 9-х класів та 8 011 випускників 11-х класів отримали документи про освіту, з них: 105 дев’ятикласників та 123 одинадцятикласника – це учні з числа ВПО.

Замість традиційного ЗНО для випускників 11-х класів було проведено національний мультипредиетний тест – комп’ютерний онлайн-тест, що складався з завдань із трьох предметів (українська мова, математика та історія України).

Для участі в основній та додатковій сесіях зареєструвалося понад 7,5 тисяч осіб, з яких понад 90% взяли участь у складанні національного мультипредметного тесту. В екзаменаційних центрах було встановлено комп’ютерну техніку у потрібній кількості та найкращої якості, наданій різними школами громади, що дало можливість провести онлайн-тест без технічних збоїв.

На виконання рішення уряду щодо початку навчального року в режимі офлайн в області провели роботу для створення безпечних умов навчання. Основним завданням була організація навчання для усіх учнів та студентів, незалежно від місця їхнього перебування, однак з урахуванням безпекової ситуації.

Тому в області на сьогодні доступно чотири моделі організації навчання: очна, дистанційна, змішана та індивідуальна форми (екстернат або сімейна форма), аби кожен міг долучитися до освітнього процесу, навіть за кордоном. Слід зазначити, що навчальний процес в 50-кілометровій зоні вздовж кордону з білоруссю проходить лише в режимі онлайн.

Для створення максимально безпечних умов для всіх учасників освітнього процесу проводились спільні перевірки закладів освіти з фахівцями Державної служби України з надзвичайних ситуацій щодо приведення в готовність наявного фонду захисних споруд цивільного захисту та в разі потреби створення нових; приведення евакуаційних шляхів у відповідність із нормами законодавства; дообладнання споруд подвійного призначення й найпростіших укриттів у кожному закладі освіти; створення запасів матеріалів, обладнання, інструменту, води та медичних засобів у закладах освіти; проведення тренувань при оголошенні сигналу повітряної тривоги.

На Волині в режимі офлайн навчання проходить в 75 закладах середньої освіти, за змішаною формою – у 143 школах та лише дистанційно – у 343 навчальних закладах.

Медична галузь: робота у штатному режимі, допомога військовим та відкриття відділення трансплантології

Усі заклади охорони здоров’я області з початку російського вторгнення працювали у штатному режимі. Окрім щоденної поточної роботи, медичні працівники надавали всебічну підтримку Збройним силам України. Зокрема, при Волинській ОВА діяв медичний хаб, роботу якого забезпечували персонал обласних медичних закладів. Медики-волонтери приймали усю медичну гуманітарну допомогу, котра надходила в область, сортували, формували у вантажі та відправляли за потребами.

Разом із тим, медичні установи провадили та розвивали свою діяльність, облаштовували укриття для безпеки персоналу та пацієнтів. У кількох лікарнях запустили у роботу кисневі станції, закуплені МОЗ України, та встановили рентген-обладнання. Працювали над реалізацією медичної реформи в частині формування спроможної мережі лікарень госпітального округу. Згідно з наданими пропозиціями в області надкластерними будуть визначені 2 медичних заклади, 4 лікарні стануть кластерними та 8 – загальними.

Також важливою частиною роботи медичних установ області є лікування поранених військовослужбовців.

Слід зауважити, що за час воєнного стану в обласній лікарні запрацювало відділення трансплантології. На Волині відбулась пересадка 3 сердець та 12 нирок.

На Волині релокованим підприємствам безкоштовно надають місця для зберігання обладнання

На Волині зацікавлені у створенні комфортних адаптаційних умов для релокованого бізнесу. Зокрема, безкоштовно надається місце підприємствам для зберігання їх обладнання. На сьогодні із 28 підприємств, які в процесі переїзду на Волинь, 11 вже працюють.

Сьогодні управлінням економіки Волинської ОВА ідентифіковано понад 100 локацій для розміщення бізнесу. Активно працювали волинські громади, а також місцевий бізнес: готові прийняти в себе релокований бізнес «СКФ Україна», «Богдан Моторс» та інші волинські виробники. Кожен запит супроводжується фахівцями ОДА, підбираються приміщення, налагоджена співпраця зі службою зайнятості та управлінням Держпраці в області. Загалом для сприяння релокації в область надається супровід від пошуку житла до організації зустрічей із представниками волинського бізнесу.

Також багато волинських підприємств перекваліфікували напрямок своєї діяльності відповідно до вимог воєнного часу. Так, компанія ПрАТ «Едельвіка», знана на увесь світ своїми неймовірними вишиванками, виготовляє якісну військову форму.

Луцький бренд взуття «Ікос» переформатував своє виробництво для виготовлення тактичного взуття та берців для ЗСУ і тероборони.

Силами групи компаній Vol West Group на підприємствах групи виробляється продукція для сухпайків. Сформовано 22 590 сухих пайків для військових збройних сил України, тероборони, спецпризначенців, які перебувають у найгарячіших точках бойових дій, щоб забезпечити їм повноцінне харчування.

Збір врожаю зернових Волині цьогоріч – на рівні минулого року

Волинь – аграрний край, соціально-економічний розвиток якого напряму залежить від успіху агровиробників. Тож під час посівної, коли фермери зіткнулися з відсутністю палива, добрив, засобів захисту рослин, блокуванням логістики, обласна військова адміністрація максимально допомагала вирішувати усі проблемні питання для наших аграріїв. Які, до слова, теж дуже допомагають органам влади, громадам і військовим протистояти окупанту.

На весняно-польові роботи агровиробниками витрачено 8,3 тисяч тонн дизельного палива, певний запас був сформований аграріями та операторами ринку ще до воєнної агресії, однак окремим фермерам довелося непросто, бо заправляли техніку фактично з коліс.

Та слід зауважити, що тимчасова криза з пальним не вплинула на обсяги посівних площ. Більше того, цьогоріч посівні площі збільшили на 1,5 тис. га, в тому числі побільшало посівів ярої пшениці, гречки, цукрових буряків, овочів.

Подолати непередбачені перешкоди і завершити посівну аграріям допомогла державна програма «Доступні кредити 5-7-9 %». Завдяки їй на весняну посівну понад 810 сільгосптоваровиробників області залучили більш як 2,1 млрд грн кредитів, в тому числі за програмою портфельних гарантій держави – 1,4 млрд грн під нуль.

Таким чином волинські господарники зуміли провести посівну кампанію та уже завершити жнива. З площі 254 тисяч гектарів в області намолочено 1,1 млн тонн зерна. Аграрії відзначають, що збір врожаю зернових цьогоріч – на рівні минулого року.

В області також триває будівництво нових елеваторів. А саме: вдалось подвоїти наявні потужності, які наразі складають близько 1,2 млн тонн одночасного зберігання зерна. Крім того, в регіоні розпочали роботу два сучасні насіннєві заводи, які задовільняють потребу волинських агровиробників у насінні.

Також для забезпечення сільськогосподарських робіт, на ринку області є можливість придбати світлі нафтопродукти як бензовозними партіями, так і вроздріб на автозаправних станціях.

Ситуація з мінеральними добривами дещо складніша, через стрімкий ріст цін на добрива та пошук нових шляхів їх імпорту. Тож в області працюють над налагодженням нових логістичних маршрутів для сталого забезпечення добривами волинських агропідприємств.

В пріоритеті – утримання доріг області в належному стані

На період воєнного стану реалізацію планів робіт з будівництва, капітального та поточного середнього ремонтів відкладено. Але з метою збереження наявного дорожнього покриття в області працюють над утриманням місцевих доріг у належному стані. Зокрема вони ліквідовують вибоїни, проводять герметизацію тріщин у дорожньому покритті, наносять дорожню розмітку, встановлюють дорожні знаки, дбають за благоустрій узбіч та освітлення автошляхів. На ці роботи передбачено понад 100 млн грн.

«Загалом область навчилась жити та функціонувати в умовах воєнного стану. Дякуємо Збройним силам України за мирне небо на Волині, Президенту України та уряду – за державну підтримку, та усім, хто продовжує допомагати –волонтерам, меценатам, благодійним фондам та партнерам», – зазначає начальник обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus