USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Як волинянам отримати до 250 тисяч на розвиток бізнесу від держави і чи треба ці гроші повертати

14 Липня 2022 06:02
Волинські підприємці можуть скористатися урядовою програмою «єРобота» і отримати гранти на розвиток бізнесу чи для того, щоб розпочати власну справу. Ці кошти не треба буде повертати, якщо підприємці за три роки сплатять податки на суму, яку отримали з держбюджету.

Про це розповів начальник Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк в ефірі ТРК «Аверс».

До 150 тисяч за одне робоче місце і 250 тисяч – за два і більше

Нагадаємо, з 1 липня в Україні запустили програму «єРобота». Як пояснюють урядовці, йдеться про можливість запустити будь-який мікробізнес, як-от пошив одягу і взуття, хімчистка, сервісний чи ремонтний центр, СТО, монтажні роботи тощо.

Як зазначив Роман Романюк, служба зайнятості – одна з ключових інституцій, які залучені до реалізації цієї програми.

«Нова програма «єРобота» – одна з трьох програм нової економічної стратегії, яку розробив уряд. Тут ми інтегровані в процес ухвалення рішення про надання грантів. Тим більше, ми маємо досвід такої роботи. Одна з активних наших програм – допомога на відкриття підприємницької діяльності. Ми знаємо, як допомогти людині написати бізнес-план, орієнтуємося в його складових, в підтримці, супроводі цього підприємця, щоб він працював, щоб створювалися робочі місця і сплачувалися податки», – пояснює він.

Читати ще: Яку зарплату пропонують на Волині? Топ-5 високооплачуваних вакансій

Згаданою програмою передбачена грантова підтримка, максимальний розмір якої є 150 тисяч гривень, якщо створюється одне робоче місце, і 250 тисяч, якщо створюється два і більше робочих місць. Скористатися цією підтримкою можуть не лише ті, хто бажає тільки розпочати підприємницьку діяльність, а й діючі підприємці чи приватні підприємства. Вони можуть звернутися і залучити ці грантові кошти на розвиток бізнесу.

«Для мене – більша цінність, коли за допомогою звертається той, хто веде бізнес. Адже він уже розуміє суть економічних ризиків, уже зіштовхувався з перешкодами», – додає керівник центру зайнятості.

З його слів, у центрі зайнятості, фахівці також можуть допомогти написати бізнес-план. Адже мають такий досвід. Також не варто боятися зробити це самостійно, адже тоді, коли майбутній підприємець вникає в усі процеси, він почне сам шукати і вивчати, тоді він усвідомлено прийде до оцінки всіх ризиків.

Чи треба повертати кошти?

Загалом грант – це безповоротні кошти. Але є умова: підприємець має працювати офіційно і сплачувати податки. Якщо за три роки сума всіх сплачених податків буде меншою за суму грантів – тоді доведеться їх повертати.

«Є розуміння, що ви берете кошти, займаєтесь підприємницькою діяльністю, а держава хоче отримати сплату податків. Будь ласка, будь успішним. Якщо протягом трьох років підприємець сплатив усі види податків в сумі рівноціній або більшій, ніж сума грантових коштів, то він нічого не повертає. До прикладу, якщо підприємець отримав від держави 250 тисяч гривень і за три роки сплатив 200 тисяч, то має повернути 50 тисяч. Це чесне відношення держави до її громадян», – наголошує Роман Романюк.
На що можна отримати кошти і яка процедура їх отримання?

В умовах вказано, що ці гроші можна використати на придбання обладнання, оплату сировини і матеріалів і частково на сплату оренди. Подати заявку можна за допомогою додатку «Дія» або надати заявку з бізнес-планом у будь-яке відділення Ощадбанку.

«Банк приймає пакет документів, проводить первинну перевірку на платоспроможність і благонадійність, і потім передає в службу зайнятості. Ключовим в ухваленні рішення про надання гранту є рішення регіонального центру зайнятості. Директор видає наказ про надання гранту чи відмову. Щодо відмови – нам мають надійти умови, на якій підставі треба ухвалювати це. Потім документи відправляються в Ощадбанк, де відкривається спецрахунок. Ця допомога – це безготівкові кошти, які прийдуть на рахунок і можуть бути використані лише цільово, відповідно до бізнесплану. Приміром, якщо грант був виданий на розширення перукарні, то коли підприємець попросить оплатити купівлю трактора, цього зробити не вдасться. Ця програма дає чарівні шанси кожному розпочати власний бізнес, і приємно, що держава робить акцент на дрібний і середній бізнес. Ми бачимо практику світової економіки, де основу утворює малий і середній бізнес», – пояснює Роман Романюк.

Читати ще: «Раніше середня зарплата на вакансії робітника була 10 тисяч, а тепер – 7», – як на Волині шукають роботу

Щодо банківської перевірки, то, очевидно, що банк визначатиме благонадійність клієнта. Адже фінансові установи мають доступи до різних кредитних історій. І за ними можна зробити висновки про те, чи ця особа схильна виконувати свої зобов’язання, чи системно їх порушує.

«На основі первинної перевірки банку ми будемо аналізувати бізнес-план. За останні 10 років ми видали допомогу на розвиток власної справи понад 10 тисячам фізичних осіб. А це – 10 тисяч бізнес-планів. Тож наші фахівці вміють порівняти розрахунки, зорієнтуватися щодо затребуваності напрямку на ринку праці. Для нас найважливішим буде бізнес-план, щоб ми розуміли, наскільки людина перейнялась своїм бізнесом. Єдине: кошти повз бізнес-план не підуть», – наголошує директор Волинського центру зайнятості.

Потім можна буде міркувати про масштабування і брати кредити

Цього року уряд планує видати до 20 тисяч мікрогрантів, на це передбачили в держбюджеті 5 мільярдів гривень. Підприємці, які ними скористаються, згодом зможуть скористатися кредитною програмою 5-7-9 для масштабування свого бізнесу. В такому разі настають вже зовсім інші правовідносини з банком. Адже банкові треба буде довести, що кошти підуть на розвиток і тут буде важливим питання платоспроможності, банк буде аналізувати обороти, контракти, які ляжуть в основу позитивного рішення банку.

«Початківцям я б радив починати з малого і впевненими й системними кроками масштабувати свій бізнес», – резюмує Роман Романюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Васька Показати IP 14 Липня 2022 09:53
250тис/36міс=7000 Що це за такі податки, 7000 грн щомісяця для малого бізнесу
Віктор до Васька Показати IP 14 Липня 2022 11:20
Ну ти і дурень. Це смішні податки. Це не для бариги дурного.
Хамло до Віктор Показати IP 15 Липня 2022 09:59
А що це за бізнес такий малий, що за двох працівників платити щонайменше 7000? Це ЗП повинна бути в обох по 12-15 тисяч. З 250 тисяч зробити бізнес, який генеруватиме "чистими", до сплати податків і зп 35 тисяч на місяць?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus