USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як живе окупований Іловайськ сьогодні. Фоторепортаж

29 Серпня 2021 21:03
29 серпня Україна відзначає День пам’яті Захисників України, загиблих у боротьбі за незалежність і територіальну цілісність. Ця дата пов’язана з пам’яттю про Іловайську трагедію 2014 року, коли після масштабних боїв військовослужбовці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом (Донецької області). Бойовики та російські військові обстріляли коридор, по якому за домовленістю повинні були виходити українські бійці.

Як живуть мешканці міста на сьомому році російської окупації – у матеріалі Суспільного.

На в’їзді до міста нас зустрічає стела з надписом «Місто воїнської слави».
Пропаганда угруповання «ДНР» любить щорічно згадувати Іловайськ, як «місто-герой», в якому гібридні російські війська зупинили наступ ЗСУ і добробатів під час серпневих боїв 2014 року.
Ватажка бойовиків Гіві ліквідували у 2017 році
Ватажка «Моторолу» ліквідували у 2016 році


Зараз це просто напівспорожнілий населений пункт, де люди страждають від безробіття і відсутності перспектив.
Інфраструктура міста майже повністю зруйнована

Населення Іловайська після 2014 року значно скоротилося. Багато хто з містян став вимушеним переселенцем, або виїхав на заробітки в Росію.
У місті залишилися переважно пенсіонери
З промислового – місто перетворилося на депресивний регіон


Колись Іловайськ був великим транспортним вузлом Донецької залізниці. Тепер залізничні колії заповнені порожніми іржавими вагонами.
Залізничне сполучення з Іловайськом Росія використовує для поставок зброї на Донбас

Іловайська залізнична станція оживає здебільшого вночі. Через неї везуть вугілля з окупованого Донбасу в Росію. Раз на день звідси відправляється електричка до Донецька.
Будинки на центральній вулиці Іловайська (імені Тараса Шевченка) значно постраждали від боїв в серпні 2014-го. 7 років потому вулицю «прикрашають» закинуті руїни зі слідами обстрілів.
Дороги в місті здебільшого розбиті й не ремонтуються.
Місцеві пересуваються на автівках з номерними знаками угруповання «ДНР». З початку 2020 року їздити на українських номерах не можна – за це штрафують.
Будівля вузлової лікарні станції Іловайськ.
У закладі не вистачає лікарів та медичного персоналу

Головний лікар Михайло Головко тиждень тому скаржився в місцевих ЗМІ на нестачу медиків усіх спеціальностей. Каже, що у закладі не залишилося жодного педіатра. Проблему намагаються вирішити тим, що підвозять лікарів з сусідніх міст – Харцизька і Шахтарська.

Про те, що Іловайськ – це Україна, нагадує реклама українських торгових марок і мобільних операторів, яка досі збереглася на наметах і фасадах будівель. Але символіка бойовиків розташована майже скрізь.


Так званий «пантеон» угруповання «ДНР» – портрети загиблих бойовиків Михайла Толстих на прізвисько «Гіві», колишнього очільника донецьких сепаратистів Олександра Захарченка і російського найманця Арсена Павлова на прізвисько «Моторола». Всі троє були вбиті в тилу на окупованому Донбасі протягом 2016 −2018 років.
Плакати з пропагандою зображують загиблих лідерів бойовиків

Центральна площа Іловайська. Старий пам’ятник Леніну, що зберігся ще з радянських часів. І відносно нова стела для фотографування "Я люблю Іловайськ«.
Однак влітку тут порожньо, і туристів в Іловайську майже ніколи не буває.

Нагадаємо, бої за Іловайськ на Донеччині тривали майже місяць з 6 по 29 серпня 2014 року й увійшли в історію під назвою «Іловайський котел». За офіційними даними, українська армія втратила 368 воїнів, 429 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 – потрапили у полон. Це спонукало українську сторону погодитися на умови «Мінського перемир’я», підписаного 5 вересня 2014 року у білоруській столиці.

14 серпня 2017 року Генпрокуратура оприлюднила висновок щодо подій під Іловайськом. Основних висновків причини трагедії три: низький рівень боєготовності та боєздатності Збройних сил України; численні факти дезертирства, самовільного залишення місць несення військової служби та невиконання наказів начальників; окремі помилки керівництва АТО під час планування та проведення військових операцій. Ці фактори, на думку Генпрокуратури, «перебувають у безпосередньому причинно-наслідковому зв’язку з діяннями ЗС РФ, якими 23-24.08.2014 здійснено віроломне вторгнення на територію Донецької області та віроломне вбивство українських воїнів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus