USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Якби не волонтери, ми мали б один бронежилет на п'ятьох», - боєць з Волині

8 Листопада 2014 19:00
Їх називають воїнами добра. Вони - просто небайдужі українці, які не очікують за свою роботу нічого взамін і просять одного - аби їм не заважали. Про колосальну роботу волонтерів розповідають бійці АТО з Волині.

Солдат 51-ї механізованої бригади Роман Попік, який зараз перебуває в Луцькому гарнізонному госпіталі, коли зайшла мова про забезпечення армії, зізнався: «Якби не волонтери, ми б не вижили. Були ж голодні, голі і босі. Мали один бронежилет на п'ятьох. Кому його дати? Вони привозили все, що просили». Про це інформує Волинь-Нова.

Подібне можна почути й від інших воїнів. Солдати ледве не моляться на волонтерів. Ці небайдужі люди взяли на себе функцію держави, перебрали обов'язки чиновників, які повинні забезпечувати армію, дбати про біженців. Вони працюють із військовими напряму. Дізнаються, що їм найбільше потрібно і привозять. Нерідко під обстрілами, ризикуючи життям. Ці люди не вважають себе героями, не чекають подяк чи слави, не піаряться. Вони працюють, бо так велить їхнє серце — підтримують бійців і, як це не дивно звучить, обороняють їх… від держави. Воїнів 51-ї бригади, яких збираються судити за начебто дезертирство, крім адвокатів захищають і громадські активісти.

Напрямки роботи волонтерів різні - пошук зниклих у зоні АТО військових, ліків, транспортування поранених, повернення загиблих додому, правова допомога бійцям, підтримка сімей і вимушених переселенців. Вони забезпечують армію, Національну гвардію, госпіталі усім необхідним. Це, звісно, - добра справа. І маємо тішитися, що серед нас є такі безкорисливі люди. Але ж у нас є й держава. Саме вона має забезпечувати своїх громадян усім необхідним. І першою чергою тих, хто її захищає.

Звичайно, у квітні-травні їй не просто було це робити. Не вистачало навіть одягу для бійців - ніхто ж не збирався воювати. Тож матері перед тим, як відправити синів на війну, купували їм і форму, і взуття, і бронежилети та каски. Але вже пройшло більш як півроку від початку активних бойових дій. У нас є Президент, нова влада, є можливість знайти гроші на потреби тих, хто її захищає чи лікується в госпіталях.

Здавалося, держава і волонтери мали б бути партнерами. Але в Україні - все інакше. Держава намагається заробити на них. Ще з часів Майдану волонтери просили звільнити їх від податку на допомогу. Адже 17 відсотків від зібраних коштів вони змушені були віддавати. У парламенті було кілька законопроектів. Проте їх не виносили на обговорення. І лише у вересні Президент підписав закон, яким на час проведення АТО благодійна допомога звільняється від податку. Але радіти рано. Закон є, а механізму звільнення від податків немає. Та й волонтерський рух в Україні - поза законом. Адже, згідно з вітчизняним законодавством, волонтером може бути людина, яка досягла 18 років і уклала договір з волонтерською організацією на здійснення діяльності. При цьому остання має отримати ліцензію від Міністерства соціальної політики.

Словом, є договір - ти волонтер, а ні - вибач. Займатися добродійністю не маєш права. Але ж це суперечить здоровому глузду! Волонтерство - поклик душі, добровільна справа кожного і забороняти робити добро людині не гоже. Небайдужі до долі країни і її громадян українці не чекають особливої допомоги від держави. Вони хочуть лише одного: аби їм не заважали, якщо не можуть допомогти. Але люди, які їздять у зону АТО, повинні бути соціально захищені, знати, що у випадку загибелі держава потурбується про їхні сім'ї.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
перемога Показати IP 8 Листопада 2014 19:29
Украина на полгода осталась без антикоррупционного закона. Ошибка в законе сделала праздник коррупционерам. Из-за недосмотра депутатов Украина на полгода, до 25 апреля 2015 года, осталась без антикоррупционного законодательства. К таким выводам пришел юрист Николай Хавронюк. Он заметил ошибку в законе "О предотвращении коррупции". В его заключительных положениях говорится, что этот закон начинает действовать через полгода после публикации и вступления в силу. Там использована формулировка "вступает в силу со дня... и вводится в действие с...". По мнению юриста, сложившаяся коллизия отложит декларирование имущества, доходов и расходов до апреля 2016 года. При этом статья 368-2 Уголовного кодекса "Незаконное обогащение" вступит в силу только с 2017 года. Прекращает действие положение об обязательности увольнения коррупционеров с должностей, также не нужно пока что наполнять реестр коррупционеров. Кроме того, ошибка в законе позволяет совмещать должности и сохранять старые коррупционные пирамиды. "Фактически, все сказанное означает коллапс системы предотвращения коррупции... Поэтому первое, что должна сделать Верховная Рада Украины, - это создать, согласно статье 89 Конституции Украины, временную следственную комиссию", - считает юрист. Он также предлагает парламенту сделать вступившим в силу и действующим хотя бы один специальный антикоррупционный закон.
123 Показати IP 9 Листопада 2014 08:03
Великий Уклін цим Людям, які сьогодні займаються волонтерською діяльністю. Вони спасають та спасли не одне ЖИТТЯ. Хай Господь ївам віддасть з торицею, ЗДОРОВ"Я ВАМ, тримайтеся ви найкращі та наймужніші.
титушко Показати IP 9 Листопада 2014 15:58
В Украине множится число шарлатанов, которые достают или покупают удостоверения участника АТО, даже близко не подъезжая к передовой. В числе будущих льготников уже значатся сотни журналистов, тысячи волонтеров, которые фоткались в районе блок-постов на Донбассе. Но они — капля в море аферистов, которые уже получают прибыль с одноразового геройства. Количество людей со справкой «и я был в АТО» уже зашкаливает, что вызвало праведный гнев со стороны комбатов-депутатов, которые уже сами отсиживаются в Раде. Комбаты призвали карать военных аферистов, но в силу особой даровитости пока не знают как.
123 до титушко Показати IP 10 Листопада 2014 09:40
"В Украине множится число шарлатанов", І ОДИН З НИХ ТИ УБОгЕ, СТВО...Я -ТИТУШКО!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus