USD 39.85 40.15
  • USD 39.85 40.15
  • EUR 39.95 40.20
  • PLN 9.95 10.15

Які зміни відбулися в призначенні компенсацій на оплату комунальних послуг

2 Червня 2016 19:00
Із початком неопалювального періоду з 1 травня стартував перерахунок субсидій. Від моменту, коли уряд мінімізував пакет документів, потрібних для оформлення компенсації, минув рік. За цей час на Волині одержувачів субсидій побільшало у шість разів. Органи соцзахисту проводять перерахунок у зв’язку зі здорожчанням газу, скороченням норм споживання та іншими змінами, впровадженими Кабміном, - йдеться у матеріалі щотижневика Волинські Новини від 2 червня (№18).

«До спрощення порядку призначення субсидій їх отримували 24 тисячі волинян, в основному пенсіонери. А за підсумками минулого опалювального періоду, компенсації за комуналку одержували 143 тисячі домогосподарств області або 43% сімей. Середній розмір субсидії на квітень склав 2 100 гривень», – зазначає директор департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Оксана Гобод.

Одне з нововведень – субсидії замість пільг. Так, громадянам, які мають пільги на оплату комунальних послуг і отримують субсидію, відповідні пільги на період дії субсидії не нарахують. Раніше субсидії розраховували з урахуванням пільг, а тепер – без них, залежно тільки від доходу сім’ї. Спеціаліст ОДА запевнила, що пільговики не платитимуть більше, адже на скільки зменшиться пільга – на стільки збільшиться субсидія. Якщо ж субсидія буде нульова, то пільга на оплату послуг ЖКГ залишиться. Директор департаменту вважає цю зміну позитивною, мовляв, людина буде отримувати один вид допомоги і знатиме, як її призначають.

Також змінено порядок урахування сукупного доходу родини. Раніше для призначення субсидії брали дохід усіх членів сім’ї за три місяці, з 1 травня 2016-го – за весь попередній календарний рік. Торік для працездатних осіб, які не навчаються, не служать, оформили догляд за інвалідом чи родичем похилого віку, дохід розраховували в розмірі однієї мінімальної зарплати. Тобто в графі «дохід» у декларації треба було зазначити «1280 грн». Відтепер для таких осіб буде враховуватися дохід на рівні двох прожиткових мінімумів – 2 900 гривень. Для студентів, які не отримують стипендію, і безробітних, зареєстрованих у службі зайнятості, – на рівні одного прожиткового мінімуму (1450 гривень).

«Усім, кому субсидію було призначено в минулий опалювальний період, її буде перераховано автоматично, – запевняє Оксана Гобод. – Людям не треба повторно звертатися, якщо в складі сім’ї, доходах тощо не відбулося ніяких змін. Працівники органів соцзахисту братимуть потрібну для перерахунку субсидій інформацію у фіскальних службах. Особисто звернутися в територіальні управління треба лише тим, хто отримував адресну грошову субсидію для придбання твердого палива і скрапленого газу для опалення».

Фахівці департаменту соцзахисту кажуть, що і при сукупному доході сім’ї 5-8 тисяч гривень реально отримати субсидію на комуналку. Адже тарифи зростуть суттєво: нова ціна на газ, згідно із постановою уряду, становитиме 6 879 гривень за метр кубічний. Наприклад, якщо у попередньому опалювальному сезоні за тепло у трикімнатній квартирі в Луцьку треба було віддати 1000 гривень, то наступного буде вже понад півтори тисячі.

Спеціалісти наголошують, що фактичне споживання комунальних послуг зазвичай відрізняється від соціальних норм, може бути більшим чи меншим. Однозначно не треба випалювати весь обсяг природного газу, передбачений нормативом, чи даремно використовувати холодну воду, електроенергію, якщо на них є субсидія. Зменшене споживання енергоресурсів ніяк не вплине на розмір субсидії на наступний опалювальний період. Її розраховують суто на основі соціальних норм споживання, затверджених Кабміном. А невикористані суми субсидій на рахунках організацій-надавачів послуг повернуть у державний бюджет. Та для заохочення громадян до економії пропонують частину невикористаних нарахувань в еквіваленті 100 кубометрів газу і 150 кіловат електрики зарахувати як оплату послуг домогосподарству на наступні розрахункові періоди.

Ольга ЮЗЕПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
лучанин Показати IP 2 Червня 2016 19:38
ненормальні. Зробіть достойну зарплату і кількість субів зменшиться. Це ганьба для "держави" коли працююча людина потребує субіка.
Марія Василівна Показати IP 2 Червня 2016 20:22
Через субсидії - можна чесно красти бюджетні гроші . Це один із методів " чесного " побора народу ... Г-А-Н-Ь-Б-А !!!
Дядя Руня Показати IP 2 Червня 2016 21:05
Так субсидії платить держава(!) олігархам (!). Шо не понятно? :)
Наталія до Дядя Руня Показати IP 2 Червня 2016 22:57
Я з вами повністю згідна.Її нараховують несправедливо нема ніде правди одна брехня.
Валерія Показати IP 2 Червня 2016 21:16
Ось для суддів не треба субсидй...Це ж де ж взялися кошти в державі, щоб в стільки раз збільшити зарпалтню? Прости районний суддя буде отримувати 43тис.грн, а В Веховному судді від 150тис і вище.Ганьба....
Анонім Показати IP 3 Червня 2016 08:38
Субсидія - це реальні гроші, які забрані у населення і віддані олігархічних компаніям. Ці олігархи потім по бумагах списують їх зі свого рахунку, тобто доказів наявності грошей ніхто не зможе перевірити. Це реальна сучасна схема відходу від сплати податків олігархами.
Ностра Показати IP 3 Червня 2016 17:02
Ось і казочці кінець.
Лучанка Показати IP 5 Червня 2016 18:13
А чому за попередній рік? Ті гроші, що отримала з квітня 2015 по квітень 2016 я заплатила за комунальні в 2015 році. Наприклад: а якщо я завтра буду безробітна,то як мені платити в жовтні 2016 року,? Якими грошима ? Тими що вже віддала в 2015 році ? Поясніть. В постанові не сказано, що анулювати дохід за три останніх місяці.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus