USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Янукович отримав більше влади. ВІДЕО

11 Серпня 2010 11:00
Коаліція розширила повноваження президента. Тепер, використовуючи нове визначення поняття «національна безпека», президент має право впливати на прийняття рішень у всіх сферах життя.

Правляча коаліція змогла розширити повноваження президента Віктора Януковича без внесення змін до Конституції, пише 11 серпня ТСН з посиланням на «Коммерсант-Україна».

Розширення повноважень президента, яке залишилося непоміченим опозицією, в Адміністрації президента назвали «спецоперацією». «Дивно, що її ніхто не помітив», - сказало джерело в АП.

Перед розглядом закону «Про основи внутрішньої і зовнішньої політики» у другому читанні народний депутат Валерій Писаренко, який входить в так звану групу Портнова - заступника голови АП Андрія Портнова, вніс поправку, якій запропонував внести зміни до закону «Про національну безпеку», а саме - уточнити визначення поняття «національна безпека».

Враховуючи, що прийняття закону проходило ввечері в практично порожній сесійній залі і у відсутність депутатів опозиції, на цю поправку, занесену в «перехідні положення», мало хто звернув увагу. У той же час саме завдяки їй можна говорити, що Янукович отримав всю повноту влади в країні.

Тепер, використовуючи нове визначення поняття «національна безпека», президент має право впливати на прийняття рішень у всіх сферах життя. Наприклад, попереджати і нейтралізовувати реальні і потенційні загрози національним інтересам у сферах «культурного розвитку населення, забезпечення свободи слова» або «монетарної та валютної політики».

Інструментом впливу є Рада національної безпеки і оборони. Як відомо, ст. 107 Конституції закріплює право «координувати і контролювати діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони» за Радбезом, який у свою чергу є координаційним органом при президенті.

Очолює РНБО президент, він же формує його персональний склад. Крім того, президент «спрямовує діяльність і здійснює загальне керівництво РНБО», а також «дає доручення членам РНБО, пов'язані з виконанням покладених на нього функцій». Рішення Радбезу вводяться в дію указами глави держави.

Автор поправки Писаренко стверджує, що цілі розширити повноваження президента він перед собою не ставив. «Вже давно у всіх європейських країнах до державної безпеки в першу чергу відносять не захист кордонів, а захист економіки. Тому мета цієї поправки - визначити межі, де закінчується національна безпека, для того щоб РНБО міг займатися питаннями, дійсно пов'язаними з нею», - сказав Писаренко.






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
v Показати IP 11 Серпня 2010 11:28
по великому -для людей важлив1ше - порядок стаб1льн1сть н1ж оця тр1потня журнал1ст1в кому чого дали б1льше . тимошенчиха з ющенком теж боролися кому б1льше.журнал1сти баз1кали чи писали- а толку= т1льки об1брали народ 1 н1хто не сидить. а якби посадили н1хто би б1льше не кривдив не державу н1 народ.
ДЕД Показати IP 11 Серпня 2010 12:12
=Враховуючи що прицняття закону проходило в вечори в практично в порожнний зали и У ВИДСУТНИСТЬ ДЕПУТАТИВ ОПОЗОЦИИ= ХВАТИТ ПИ З ДЕ ТЬ НА РАБОТУ ХОДИТЬ НУЖНО

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus