USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Є фото розстріляного тіла, але в частині вважають дезертиром. Волинянка півтора року розшукує сина

31 Березня 2024 08:10
40-річний Олександр Олійник у частині числиться таким, що самовільно залишив місце служби, однак на фото видно, що його розстріляли росіяни. Півтора року мати намагається знайти тіло сина та реабілітувати його ім’я. Востаннє, коли Олександр виходив на зв'язок, то повідомляв, що їхав на бойове завдання.

«27 числа я говорила з ним востаннє, як їхав на завдання. Я питала, чому він їде, бо ж мав їхати інший хлопець. А він каже: «Мамо, такий наказ. Я їду». Він їхав, був на переправі. Подзвонила ще раз. Відповів, що не може говорити, бо стріляють. Більше від сина не було жодної звістки. Я просила: не йди, немає повістки, ніхто не викликає. Сказав: «Ні, мамо. Хто ж, як не я? Я хочу захищати свою Україну». І він пішов у військкомат», – пригадала матір військовослужбовця Світлана Капітула, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Олександр Олійник – із Нововолинська. Матір востаннє говорила з сином 27 листопада 2022 року. Коли зник зв'язок, забила на сполох. Відтоді жінка разом із дочкою та племінницею оббивають пороги всіх інстанцій.

На сьогодні на руках мають докази, що Олександр загинув. На фотографіях, опублікованих у соцмережах, зображений солдат, якого розстріляли росіяни. Те, що на світлинах саме Олександр, підтверджують експертизи. Однак факт смерті чоловіка не визнано. Військова частина подала протокол про те, що військовослужбовець самовільно залишив місце служби. У машині їхав сам.

«1 грудня нам повідомили, щоб шукали Сашу, бо частина не хоче шукати. Це повідомив хлопець, який мав їхати на бойове завдання замість нього, його напарник Юрій», – сказала Світлана Капітула.

Самовільне залишення частини – єдиний статус Олександра Олійника. Його матір не вірить у це.

«Ми пішли в поліцію. Дали свідчення. А 4 грудня вони написали, що він пішов із поля бою. Є фотографія. Він у формі. Сидить у машині. Напевно, їхав і його розстріляли. Видно, що куля пройшла через вікно. Там написано, що він не підняв рук вчасно, він сказав, що не підніме рук перед росіянами», – розповіла матір військовослужбовця.

Читати ще: «Один український солдат може робити те, що не до снаги десятьом росіянам», – офіцер із Луцька. Інтерв’ю

Олександр Олійник служив у 4-й танковій бригаді. Його племінниця Дар’я Катеринюк зауважила, що після того, як він зник, рідні зверталися в усі інстанції, проте марно. На сьогодні навіть не встановлено факт смерті військового.

«Зверталися і в Офіс Президента, і в Червоний Хрест, і в поліцію… Ми подавали запити. Відповідь надходить одна: немає заключення від самої частини. Частина поставила йому «самовільне залишення» і поки його не зніме, вони не зможуть нічого», – сказала Дар’я Катеринюк.

За її словами, комунікація з частиною складна, тому рідні намагаються провести власне розслідування.

«Нам дали номер телефону комбата. Так само поліція зв’язувалася з Юрієм, який чекав геолокацію від мого дядька, щоб знати, куди їхати. Він розказував усе, як було: що надійшов наказ на телефон, що геолокацію скинули, – зауважила Дар’я Катеринюк. – Комбат почав розказувати, що Сашко поїхав, що він знає, що Сашко виїхав і не доїхав, що він їхав по тій геолокації, яку дали. Він не доїхав, і вони ведуть розслідування».

Окрім фото розстріляного Олександра Олійника та експертизи, яка підтверджує, що на світлині саме він, у Telegram-каналах росіяни виставляли його прострелені документи. Однак рідні все одно не можуть довести, що Олександр мертвий.
Читати ще: «Думали, що тупо на смерть нас відправляють». Командир-розвідник із Волині – про штурм 30 кілометрів на характері

Офіцер групи цивільно-військового співробітництва Владислав прокоментував: «Усі матеріали, які є, фотоекспертиза, яка підтверджує, що це він… У нашій частині було проведено два службові розслідування за цим фактом. Друге було проведено до того, як надійшла експертиза щодо фотографій. Було розслідування, допит свідків, з’ясування обставин і встановили, що він самовільно залишив частину. Вона мала звернутися з цими матеріалами до свого слідчого».

У координаційному штабі повідомили, що Олександр Олійник в базі проходить як безвісти зниклий. Лише у військовій частині він вважається таким, що самовільно залишив службу.

«Якщо є відомості про ймовірну загибель, то додатково буде акцентуватися на цьому у форматі репатріації. Цей реєстр веде Національне інформаційне бюро. Він там буде вважатися зниклим безвісти, якщо немає офіційного підтвердження загибелі, тобто свідоцтва про смерть», – інформували в координаційному штабі.

Зараз родичам потрібно повторно звернутися до слідчого, щоб він подав нововиявлені докази у військову частину, таким чином ініціюючи повторне службове розслідування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
андрій Показати IP 31 Березня 2024 13:07
щось немає коментів від диванних мобілізаторів і жінок патріоток чому мовчете?
Всезнайко Показати IP 31 Березня 2024 19:11
Всрана держава.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus