USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Є ризик завезення холери: на Волині назвали головні епідемічні виклики цього літа

8 Червня 2022 13:46
Цього літа до основних епідемічних ризиків у Волинській області віднесли спалахи гострих кишкових інфекцій, вірусного гепатиту А, збільшення кількості нещеплених осіб, ріст інфекційних захворювань, що переносяться кліщами, і епідемію коронавірусу.

Про це під час брифінгу розповіла заступниця генерального директора ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Ірина Єнжиєвська. Вона наголосила, що наразі в області простежується нестійка епідемічна ситуація.

За п’ять місяців цього року зафіксовано ріст інфекційної захворюваності, не враховуючи ГРВІ та COVID-19, майже на 40%. Цьогоріч захворіли 670 волинян проти 482 за аналогічних період минулого року.

Головними епідемічними ризиками в літній період 2022 року у сфері громадського здоров’я є виникнення та поширення спалахів гострих кишкових інфекцій, вірусного гепатиту А, накопичення в умовах пандемії нещеплених осіб відповідно до календаря профілактичних щеплень, ріст інфекційних захворювань, що переносяться кліщами, а також триваюча епідемія коронавірусної хвороби.

За словами Ірини Єнжиєвської, ситуація з поширенням COVID-19 у Волинській області є контрольованою. Спостерігається стала тенденція до зниження рівня захворюваності, наприклад, у травні зареєстровано вдвічі менше випадків хвороби, ніж у квітні. За останні два місяці на Волині померли 11 людей із COVID-19.

«Зараз принаймні 45% дорослого населення області мають принаймні одну дозу щеплення проти коронавірусної хвороби. 43% з них пройшли повний курс вакцинації. Варто зазначити, що темпи вакцинації, звісно, знизилися. На сьогодні вакцинація залишається доступною в нашій області. Волинь забезпечена в достатній кількості вакцинами CoronaVac і Pfizer», – сказала Ірина Єнжиєвська.

Нестійкою залишається ситуація із захворюваннями інфекційними гастроентероколітами, ротавірусним ентеритом, сальмонельозом і вірусним гепатитом А. На сьогодні вже реєструють значний ріст кількості захворілих гастроентероколітами. Цього року також зареєстровано 133 випадки ротавірусу.

«Окрім того, є додаткові ризики виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь у зв’язку з організацією харчування великої кількості людей в умовах військового стану та інтенсивною міграцією населення. Також маємо тенденцію до росту захворюваності вірусним гепатитом А. За п’ять місяців поточного року зафіксовано 18 випадків вірусного гепатиту А проти чотирьох за аналогічних період минулого року. Захворювання реєстрували в Горохівській, Луцькій, Рівненській, Турійській, Ковельській, Головненській і Вишнівській ТГ.

В області існує активний природний осередок кліщового вірусного енцефаліту – в колишньому Ратнівському районі. Напружена ситуація щодо Лайм-бореліозу (так звана хвороба Лайма). Цьогоріч уже підтверджено лабораторно чотири випадки. Щодо нападу кліщів у заклади охорони здоров’я звернулися понад 130 осіб. У майже третини кліщів, знятих із людей, було виявлено збудник, подібний до Борелії, яка викликає хворобу Лайма», – зазначила Ірина Єнжиєвська.

Нині стурбованість викликає охоплення дорослих мешканців області щепленнями проти дифтерії та правцю, а дітей віком один та шість років – проти кору.

Читати ще: «Батьки за кордоном стикнулися з тим, що без щеплень дітей нікуди не приймають», – луцька лікарка нагадала про важливість вакцинації

«Існує ризик завезення холери з південних областей… Наразі випадків, коли можна було би запідозрити холеру, в області не зареєстровано», – додала Ірина Єнжиєвська.

Насамкінець вона нагадала основні правила для профілактики гострих кишкових інфекцій, зокрема холери: кип’ятіння води, ретельно мити руки перед приготуванням їжі та після відвідування туалету, стежити за якістю продуктів харчування, мити (найкраще – кип’яченою водою) овочі та фрукти, ретельно варити чи просмажувати їжу.

Нагадаємо, ще в середині травня повідомляли, що в Маріуполі можливий спалах холери, адже є проблеми із відсутністю води та її якістю.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 9 Червня 2022 12:56
Є ризик що нам і далі будуть нав'язувати різні хвороби та епідемії.
Експерт Показати IP 9 Червня 2022 17:03
Такое чувство что специально травят, ведь все уже видели лаборатории Пукина где Новичок создавался

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus