USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кліщі атакують: на Волині частішають випадки хвороби Лайма. Як вберегтися

3 Вересня 2022 17:03
Цьогоріч у серпні на Волині відзначають найбільшу «врожайність» нападів кліщів та значне зростання захворюваності на лаймбореліоз у порівнянні з минулими роками.

Лише за останній місяць літа в області зареєстровано 18 випадків хвороби Лайма проти трьох у серпні минулого року, повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Як відомо, хвороба Лайма або кліщовий лаймбореліоз – це інфекційне полісистемне захворювання, яке розвивається після укусу кліща, зараженого бореліями.

Лаймбореліоз реєструється майже у всіх районах області, однак здебільшого там, де вже раніше траплялися випадки лаймбореліозу.

Нові ензоотичні щодо лаймбореліозу території виявлялися лише у Камінь-Каширському (2), Луцькому (1) і Старовижівському районах (1).

Читати ще: На Волині виявили 22 випадки хвороби Лайма

Хворих у серпні виявили у Ковельському (6) й Камінь-Каширському районах (7) та у Луцьку (2). Також у серпні реєстрували завізні випадки захворювання, коли укус відбувся за межами області: 2 випадки – у Рівненській області, 1 – у Польщі. Хворі помітили укуси, коли повернулися на Волинь, де й отримали медичну допомогу.

До слова, фахівці Волинського ОЦКПХ проводять виїзди в природні осередки (рекреаційні зони, лісосмуги, дачні масиви) для збору членистоногих з метою моніторингу циркуляції збудника хвороби Лайма.

На сьогодні серед 1600 кліщів, доставлених з районів, у понад 9% виявлені клітини, морфологічно подібні до борелій — збудників хвороби Лайма.

Серед районів, з яких доставили кліщів на дослідження, найбільше борелій виявили у Ковельському та Камінь-Каширському районах. Також досліджено 57 кліщів, знятих з людей: з них понад 40% були інфіковані бореліями.

Медики також нагадують про характерні симптоми хвороби, які не слід ігнорувати:

– почервоніння в місці укусу кліща (мігруюче кільцеподібне сильне почервоніння); у процесі розвитку почервоніння поступово блідне в центрі і переміщується до периферії, але майже у 30% хворих воно не спостерігається;

– незначний свербіж та припухлість шкіри в місці укусу кліща;

– часто разом з почервонінням у людини з’являється лихоманка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і слабкість.

Читати ще: Вакцина проти хвороби Лайма перейшла до третьої фази випробувань, – Pfizer

Слід запам’ятати, що пізня діагностика лаймбореліозу та відсутність лікування на ранніх стадіях може спровокувати ураження нервової системи, опорно-рухового апарату, серця, спричинити інвалідність і навіть призвести до смерті.

Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду після укусу – від 3 до 60 діб і довше, але найчастіше – до 14 діб.

Майже у всіх випадках захворювання на лаймбореліоз відзначався факт укусу кліща (або комахи): під час збирання ягід у волинських лісах (у 75% випадків); під час роботи на дачних масивах, на прибудинкових територіях та під час відпочинку на природі (в межах 18%); 8% – під час перебування за межами області, зокрема і під час проходження військової служби на території області та України.

Фахівці ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» наголошують, що лаймбореліоз реєструється по всій території області. Тому з метою профілактики, необхідно:

– при виході в ліс чи паркову зону відповідно одягатись (краще у світлу сорочку з довгими рукавами та заправити штани у шкарпетки);

– використовувати репеленти для відлякування комах;

– після повернення з прогулянки проводити само- і взаємоогляд відкритих ділянок тіла, одягу та речей (можна занести кліщів з букетом лісових квітів).

«Ще раз нагадуємо, що коли кліща вже виявлено на тілі, його слід якнайшвидше видалити. Самотужки робити цього не варто, краще звернутись по допомогу до лікувальної установи за місцем проживання, де фахівці проконсультують щодо подальших дій.

Більшість населення самостійно знімає кліщів, не звертаючись до медичної установи. А за статистикою, лише половина людей, яких вкусив кліщ, помічає їх на собі вчасно, тим самим затягуючи процес лікування та одужання», – наголошують в ОЦКПХ.

Видаленого кліща доцільно дослідити у лабораторії. Прийом кліщів для лабораторних досліджень здійснюється щоденно (крім вихідних) за адресою: м. Луцьк, просп Волі, 55; (0332) 23-39-41, 23-39-60.

Для зручності громадян пункти прийому кліщів на дослідження відкрито за місцем розташування структурних підрозділів ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». Прийом кліщів у цих пунктах проводиться в робочі дні з 9:00 до 16:00.

Лабораторному дослідженню підлягають цілі, непошкоджені й живі кліщі відразу після видалення їх з тіла людини. При неможливості швидкої (в день видалення) доставки в лабораторію, кліщів слід зберігати в холодильнику за температури +4-8 градусів Цельсія не більш ніж дві доби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus