USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Епіфаній не включив до синоду митрополита Луцького та Волинського Михаїла

5 Лютого 2019 22:52
Сьогодні, 5 лютого, предстоятель ПЦУ Епіфаній скликав перше засідання Священного Синоду. Попри подяки Петра Порошенка митрополиту Луцькому і Волинському Михаїлу за відмову очолити ПЦУ та шантаж патріарха Філарета, Михаїла не включили до його складу.

Про це повідомляється на сайті ПЦУ.

Статутом Православної Церкви України (розділ V) передбачено:

«1. Річний (постійний) Священний Синод складається з Митрополита Київського як Головуючого та дванадцяти єпархіальних архієреїв, що періодично призначаються Головуючим, відповідно до старшинства архієрейської хіротонії. Синодальний рік поділяється на два синодальні періоди, а саме зимовий (1 вересня – 28-29 лютого) та літній (1 березня – 31 серпня), половина членів річного (постійного) Священного Синоду змінюється кожного такого періоду. Термін повноважень кожного члену Синоду складає рік.

Примітка: На перехідний період до складу постійного (річного) Священного Синоду постійними членами включаються три колишні очільники церковних груп, що об’єднуються, а у випадку неучасті в Об’єднавчому Соборі очільника, постійним членом Синоду стає найстарший за архієрейською хіротонією представник церковної групи, що об’єднується.

2. Річний (постійний) Священний Синод скликається Митрополитом Київським, якому належить право головування».

Відповідно до цього Митрополит Епіфаній визначив, що окрім постійних членів Синоду (Патріарха Філарета, Митрополита Макарія та Митрополита Симеона), до його складу включені: Димитрій, митрополит Львівський і Сокальський; Іоан, митрополит Черкаський і Чигиринський, Сергій, архієпископ Донецький і Маріупольський; Федір, архієпископ Полтавський і Кременчуцький; Іларіон, архієпископ Рівненський і Острозький; Євстратій, архієпископ Чернігівський і Ніжинський; Герман, архієпископ Чернівецький і Хотинський; Агапіт, архієпископ Вишгородський; Симеон, єпископ Дніпровський і Криворізький.

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року в Києві відбувся собор, під час якого створили Православну церкву України. Митрополит Михаїл був одним з кандидатів на предстоятеля нової структури. Однак він зняв свою кандидатуру.

«Процедура, яку ми повинні були пройти на соборі – це розпуск Київського патріархату для утворення нової церкви. Однак засідання дуже довго не могло розпочатись через відсутність голови Філарета. А коли він прийшов, то вступна його промова полягала в тому, що ми не можемо піти на собор і саморозпуститися, оскільки висунувши кандидатуру митрополита Епіфанія, можемо програти у виборі предстоятеля церкви. Мовляв, є інший кандидат, який виграє. Через це Філарет сказав, що в такому випадку він не буде розпускати Київський патріархат і брати участь у соборі», – пригадав митрополит Михаїл.

«Були гарячі дискусії між мною і патріархом Філаретом. Не домовившись ні про що, частина делегатів разом зі мною покинула Теплу Софію і пішла в Велику Софію. Ми стояли на межі нерозпуску. Я сказав делегатам, що мене шантажують, а це недемократично, що не було жодних аргументів на користь того, що я повинен зняти свою кандидатуру», – додав він.

Згодом Петро Порошенко, під час Томос-туру в Луцьку, виступаючи з промовою у Свято-Троїцькому соборі подякував митрополиту Луцькому та Волинському Михаїлу за те, що той зняв свою кандидатуру на пост предстоятеля ПЦУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 24
Андрій Показати IP 5 Лютого 2019 23:39
Відписуюсь, після цієї новини, не бажаю надалі знати, що нового на цьому сайті
Андрій до Андрій Показати IP 6 Лютого 2019 07:46
А що не так?
Лучанин до Андрій Показати IP 6 Лютого 2019 10:49
Звичайно відписуйся. Тільки ВН подала цю новину, інші місцеві сайти як чогось в рот набрали. І кастрюлю надягни, щоб свою психику не травмувати такими незручними новинами.
Лучанин до Андрій Показати IP 7 Лютого 2019 09:03
А що треба було написати? Якщо щось не вірно, то вкажіть. Чи вам тільки псевдо-патріотичний пафос подавай
Alex Показати IP 6 Лютого 2019 07:40
В ПЦУ закулісні ігри продовжуються і ляльководом виступає Порошенко з Філаретом. Шкода Михаїла, ще ПЦУ нормально не створили, а вже намічається розкол. Запитання до знаючих: Епіфаній є онуком Філарета?
попередньому Показати IP 6 Лютого 2019 09:05
Для кремлівських ботів заточених під Путіна - так.Для всіх решта - ні.
Alex до попередньому Показати IP 6 Лютого 2019 12:28
Це наш Пєтя всіх обзиває кремлівськими агентами, всіх хто проти нього або задає каверзні запитання. Філарет друг Порошенка, також "бочку котити" на нього зась. А як бути тоді з Тимошенко? Філарет підтримав її на помпезному з"їзді. Чи Філарет вже не друг Порошенка? Хто більше платить (обіцяє), туди його і клонить. Це все закулісні ігри. Перед виборами брехні, компромату буде більшати, так що потрібно читати між рядками.
попередньому Показати IP 6 Лютого 2019 09:07
Для кремлівських ботів заточених під Путіна - так.Для всіх решта - ні.
Лучанин Показати IP 6 Лютого 2019 09:22
Є онуком! І все це виглядає несправжнім! На інтронізацію не приїхали представники Помісних церков, взагалі, як немає і визнання від Церков. І на Софіївській площі було порожньо у неділю, не звезли бюджетників. Все мало йти еволюційним шляхом,з діалогом без втручання влади, а так зробили величезну проблему для вірян!
Активіст Показати IP 6 Лютого 2019 10:05
Денисенко йому цього не простить
Лучанину Показати IP 6 Лютого 2019 12:48
Дурня повна.Це те саме ,що ти син Путіна. На інтронізації були присутні представники Константинопольської помісної церкви,гори Афон,православних церков Америки і Канади .
Активісту Показати IP 6 Лютого 2019 12:49
А що прощати?Гординю?
Олександр Показати IP 6 Лютого 2019 13:51
Хто не включив? Там як запрягав, так і запрягає Філарет. Який там Епіфаній? Ще Варфоломій з ним намається. Цей дід всіх переграв і сподівається ще законним патріархом стати. В неділю, дивись, в реанімації лежав, а у вівторок - на синоді. Що тільки не видумає, щоб з Епіфанієм не служити і другим не стояти. А є ще такі диваки, які вважають, що Варфоломій не погодився на обрання Філарета через його вік і хвороби. Ага ))) Для Варфоломія він і у нинішньому статусі - як кістка в горлі
Лучанину Показати IP 6 Лютого 2019 13:53
Пардон, але Афон, Американська і Канадська митрополії - підпорядковані Константинополю, тобото це не окремі Церкви. Так що не видавайте бажане за дійсне. Просто будьте чесні
Лучанин до Лучанину Показати IP 7 Лютого 2019 09:06
Кінот(керуючий орган) Афону проголосував за те, щоб не відправляти офіційну делегацію від монастирів Афону. Приїхало всього два представники і то в якості кліриків Константинопольского патріархату.
Лучанин Показати IP 6 Лютого 2019 14:57
Значно пукани тріщать і підгорають у адептів москальської секти. Головне зі своєю церквою і подалі від варварської московії
Лучанину Показати IP 6 Лютого 2019 16:14
Пардон чи не пардон,а на річницю інтронізації Кіріла в Москві 5 помісних церков взагалі не прислали своїх представників.На певно їм не цікаві такі події.
Я до Лучанину Показати IP 6 Лютого 2019 21:33
А в Києві,3 лютого... які предствники помісних церков були???
Лучанин до Лучанину Показати IP 7 Лютого 2019 09:11
Були представники 11 Церков в Москві. В Києві були представники тільки одного. Відчуваєте різницю? І яка подія більш важливіша: створення помісної Церкви чи річниця інтронізації? Мені здається, що утвореня нової Церкви - це більш важлива подія, але чомусь на таку подію ніхто з представників інших Церков не завітав? Може, це не зовсім правильне створення і не зовсім правильний митрополит?
Волинянин Показати IP 6 Лютого 2019 21:50
Невключення Михаїла до синоду - абсолютно логічно і прогнозовано після його позиції на виборах митрополита. Не зумів подолати гординю. Не проявив себе як достойник, як релігійний діяч державного рівня. Відповідно - і оцінка його ролі в цьому дійстві .
Лучанин до Волинянин Показати IP 7 Лютого 2019 09:13
1. Що він зробив не так? 2. Філарет ще й досі не може подолати образу від того, що його не обрали патріархом РПЦ і далі продовжує носити патріарший куколь, такий як у ненависного всім "патріотам" патріарха Кирила. 3. Члени синоду постійно міняються - дійде черга і до Михаїла.
Я до лучанину у відп Показати IP 6 Лютого 2019 22:50
Константинопольської матері - церкви.
Лучанину Показати IP 7 Лютого 2019 11:36
В діптіху православних церков - 15. Шість не прислали своїх представників в Москву, то скільки було?Православна церква України місяць як створена, прийде час - визнають і приїдуть,а до кірюші все менше і менше. І по Михаїлу - а ,що він зробив доброго,крім бурі у стакані води?
Іван Показати IP 7 Лютого 2019 19:49
Це є правельно бо митрополит Михаїл, є бізнесменом а не настоятелем шкода , що керівництво церкви цього не бачать(/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus