USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

ЄС нарешті погодив дев’ятий пакет санкцій проти Росії: під обмеженнями майже 200 осіб і організацій

16 Грудня 2022 18:50
ЄС офіційно погодив дев’ятий пакет санкцій проти Росії 16 грудня.

Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пише 24 канал.

«Він (дев’ятий пакет санкцій, – ред.) зосереджений на техніці, фінансах і ЗМІ, щоб ще більше зрушити з рейок російську економіку та військову машину. Він передбачає санкції проти майже 200 осіб і організацій, причетних до нападів на мирних жителів і викрадення дітей», – зазначила президентка Єврокомісії.

До дев’ятого санкційного пакета увійшли:

– обмеження щодо 168 російських компаній, пов’язаних із військово-промисловим комплексом;

– заборона експорту в Росію двигунів для авіації, зокрема для дронів;

– відкликання ліцензії на мовлення у телеканалів НТВ / «НТВ-Світ», «Росія-1», РЕН ТВ та Перший канал;

– санкції проти енергетичного та гірничодобувного секторів;

– заморожування коштів двох російських банків;

– блокування транзакцій Всеросійського банку розвитку регіонів;

– заборона громадянам ЄС входити до керівництва будь-яких державних чи підконтрольних державі компаній, організацій чи органів, розташованих на території Росії, починаючи з 16 грудня 2022 року;

– індивідуальні санкції (імена у повідомленні не наводяться).

Також у ЄС буде заборонено надавати Росії послуги в галузі реклами, а також проводити на її замовлення маркетингові дослідження та соцопитування.

У повідомленні Ради ЄС сказано, що Євросоюз схвалив розморожування активів російських громадян та компаній, які займаються торгівлею сільськогосподарськими та харчовими продуктами, у тому числі пшениці та добрив.

Ці санкції знизять здатність Росії виготовляти нову та ремонтувати наявну зброю.

Чому затримували погодження санкцій

Як пише Reuters, раніше Польща і Литва блокували пакет санкцій. Пояснювали, що там є потенційна лазівка для підсанкційних російських олігархів. Відтак зазначали, що остання на той час версія пакета санкцій сприятиме поповненню російського військового бюджету. Однак наразі невідомо, чи вдалось виправити цю деталь, оскільки документ ще не оприлюднили.

Зауважимо, що спочатку про готовність санкцій повідомили кілька дипломатів ЄС. Згодом інформацію підтвердило чеське головування в Раді ЄС.

До речі, 7 грудня Європейська комісія заявила, що санкції планують накласти на військових, представників оборонпрому, членів Держдуми і Ради Федерації, міністрів, губернаторів й політиків. Крім того, обмеження планували застосувати проти ще трьох російських банків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 17 Грудня 2022 05:30
в день прийняття чергового пакету санкцій рф влаштовує чергову атаку..глава Уряду України просить про дальше їх підсилення.. можливо, варто припинити миндальнічати з агресором ?..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus