USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

З 11 липня волиняни більше не побачать рекламу айкосів та електронних сигарет

11 Липня 2023 08:08
З 11 липня 2023 року на Волині та по всій Україні починає діяти повна заборона реклами пристроїв для куріння, електронних сигарет, рідин та контейнерів до них.

Також в Україні більше не вироблятимуть для внутрішнього ринку ароматизовані сигарети та рідини до е-сигарет зі смаками. Ароматизатори не можна додавати у будь-який з компонентів виробу, як-от фільтр, папір, пакування, капсула тощо. Винятком є виробництво таких товарів на експорт.

Ще рік продавці мають право розпродавати залишки, тому поступово, але не пізніше, ніж через рік, ароматизовані сигарети або рідини до е-сигарет зі смаками повністю зникнуть з продажу. З 11 липня 2024 року в Україні буде повністю заборонено продаж цих товарів.

Такі нововведення передбачені Законом №1978-ІХ та покликані захистити здоров’я дітей, уберегти їх від початку куріння та зменшити поширеність куріння серед молоді.

«Саме через ароматичні добавки та агресивну рекламу електронних пристроїв для куріння в Україні кожна п'ята дитина у віці від 13 до 15 років курить е-сигарети. Це катастрофічні цифри!» – наголошує експерт антитютюнового руху, виконавчий директор ГО «Центр громадянського представництва «Життя» Дмитро Купира.

Читати ще: В Україні з 11 липня забороняють курити електронні сигарети у громадських місцях

Разом з рекламою забороняють стимулювання продажів е-сигарет, рідин до них та пристроїв для нагрівання тютюну: їх виробники не зможуть бути спонсорами жодних заходів чи спільнот. Забороняють безплатно роздавати та обмінювати такі вироби, адже ці дії мають на меті покращення пізнаваності брендів. Не можна буде продавати електронні пристрої для куріння у наборах з іншими товарами. Реклама під час розважальних заходів, на транспорті, в інтернеті тепер також поза законом.

Порушення вимог закону каратимуть штрафом у 30 тисяч гривень за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід з метою стимулювання продажу. У разі повторного порушення протягом року штраф сягатиме 50 тисяч гривень. Щодо продажу ароматизованих сигарет або рідин до е-сигарет зі смаками, то через рік штраф за це становитиме 20 тисяч гривень. Контроль щодо дотримання заборони реклами та правил маркування тютюнових виробів покладено на Держпродспоживслужбу. Повідомити про порушення може кожен за допомогою електронної форми.

Заборона рекламування тютюнових виробів також є важливим кроком на шляху приведення українського законодавства до європейських норм. Починаючи з Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яка була ратифікована Україною ще у 2006 році, а також згідно з положеннями Угоди про асоціацію з ЄС. Остання містить зобов’язання України наблизити законодавство у сфері боротьби проти тютюну до європейського, що передусім означає імплементацію антитютюнової Директиви 2014/40/ЄС, а також опосередковано Директиви «аудіовізуальних медіапослуг» 2010/13/ЄС.

У цих документах заборона реклами тютюнових та нікотинових виробів є важливою частиною боротьби з тютюновою епідемією та ефективним способом запобігти вживанню таких виробів дітьми.

Читати ще: 23% українців щоденно споживають тютюнові та нікотинові вироби

Щорічно від хвороб, спричинених курінням, в Україні помирає близько 130 тисяч осіб. У масштабах світу цифра сягає восьми мільйонів. Посилення антитютюнових норм має на меті збереження людських життів. Крім того, варто пам’ятати, що транснаціональні тютюнові корпорації безпосередньо допомагають країні-агресору продовжувати війну. За інформацією Київської школи економіки, три з чотирьох найбільших тютюнових корпорацій (Philip Morris, Japan Tobacco International та British American Tobacco) продовжують роботу в росії.

За 2022 рік разом тютюнові компанії-колаборанти сплатили у військовий бюджет країни-агресора $19,5 млрд. За ці кошти ворог може виробити близько 19500 ракет «Калібр», якими обстрілюють міста України, або зібрати 6500 танків Т-72.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанин Показати IP 11 Липня 2023 09:51
"в Україні кожна п'ята дитина у віці від 13 до 15 років курить е-сигарети", а, ще, мабуть кожна друга, якщо не більше, спілкується матами. Біля спортивних майданчиків суцільний мат, хлопець-дівчина - мат, йдуть подружки - матюкаються...
Семен до Лучанин Показати IP 11 Липня 2023 09:58
Подякуй Арахамії це дружбан Зеленського, ви зробили їх разом ...
Оля до Лучанин Показати IP 11 Липня 2023 17:46
Нащадки покоління, яке виросло на 1+1)))
Анонім до Лучанин Показати IP 11 Липня 2023 22:08
Ага, діти добре завчили шо рузкій карабль іде на хуй
123 Показати IP 11 Липня 2023 10:06
Ага, спочатку привчили дітей і дурну молодь до цієї отрути, а тепер ніби дбають про здоров'я не надто розумних простолюдинів.
Лучанин до 123 Показати IP 11 Липня 2023 18:17
То по-вашому, якщо привчили, то зараз не потрібно нічого робити? На підході нове покоління підлітків...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus