USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

З якими проблемами найчастіше стикаються волиняни у подружньому житті

15 Травня 2018 13:58
У подружньому життя не все і не завжди буває гладко. Із якими проблемами найчастіше доводиться стикатися подружжю, розповіла луцький сімейний психолог, гештальт-терапевт ГО «Центр психології та психотерапії» Ольга Магеровська.

«Перш за все хочу зазначити, що люди приходять у стосунки вже зі своїм баченням того, як повинно бути влаштоване подружнє життя, яке формується на досвіді, отриманому в родині кожного партнера.

Зазвичай, я спостерігаю людей, які не мали можливості з’їхати від батьків і пожити самостійно, щоб зрозуміти, як налагодити своє життя: самостійно вести побут, заробляти та розподіляти гроші, планувати час на різні сфери, визначити, який стиль життя до вподоби...Тобто пропускається один з етапів розвитку, який дає відповідь про себе та про те, з яким партнером я можу це розділити. Молоді люди без отаких знань стають подружжям, яке починає будувати щось спільне», – розповідає психолог.

Оскільки знань про те, «як я хочу», немає, зазначає Ольга Магеровська, відповідно, кожен починає діяти за прикладом або всупереч єдиного знайомого еталона взаємодії батьківської сім’ї. Тут може початися змагання двох родів, особливо якщо зустрінуться представники різних сімейних моделей. Важливо зазначити і про завищені очікування: поки зустрічалися все всіх влаштовувало, а після одруження з’являється «мій чоловік не повинен...», «моя дружина має...» І пара стикається з першим «важким» періодом сімейного життя, завданням якого є створити власні правила спільного існування.

Читайте більше в інтерв'ю: Улюблені «граблі», зради, життя з батьками і «жіночі» обов’язки – сімейний психолог про сучасну родину

«На кожному новому етапі розвитку сім’ї (перший досвід батьківства, закінчення декретної відпустки, перехідний вік дітей чи їхній від’їзд) подружжю доводиться змінювати свій щоденний уклад, перерозподіляти зони відповідальності, час і кошти, балансувати між своїми та сімейними інтересами... Це все виснажує, накопичується роздратування, з’являються сумніви, чи люблять мене та приймають таким, як я є, особливо якщо не прийнято розмовляти після конфліктної ситуації, відсутній досвід домовлятися один з одним та обирати зручну дистанцію для партнерів.

Також із часом змінюються цінності, духовні та матеріальні інтереси, погляди на стиль життя, потреби інтимного характеру. Зникає первинний інтерес один до одного, можуть частішати конфлікти або збільшуватися емоційна дистанція, траплятися паралельні стосунки та втрата сенсу перебування разом. Тому на консультації подружні пари звертаються зазвичай тоді, коли напруження вже важко переносити або постає загроза розлучення, у так званих кризах», – зауважила гештальт-терапевт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus