USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

З пакетами на голові: що відомо про загибель українських шахістів

6 Березня 2020 12:04
В одній з московських квартир виявили загиблими професійних українських шахістів – Станіслава Богдановича і його подругу – Олександру Вернигору. «Швидку» викликали кілька разів, але медики приїхали надто пізно. За однією з версій – вони отруїлися звеселяючим газом. Знайшли їх з пакетами на головах.

Але цікаво, що Богданович за два дні до своєї смерті потрапив на скандальний сайт «Миротворець». А після його смерті на цьому сайті з’явився напис: «ліквідовано в Москві», повідомляє Страна.

Коли і як загинули українці

Українського шахіста і його подругу знайшли з пакетами на головах у будинку за адресою Кастанаєвська вулиця, 35, корпус 1.

За попередньою версією, дівчина і хлопець могли отруїтися «звеселяючим газом». Поруч з тілами були знайдені повітряні кульки із закисом азоту. Однак точну причину загибелі з’ясує експертиза.

«Швидку допомогу» викликали двічі, але коли медики приїхали, було вже пізно: обидва загинули, найімовірніше, від отруєння, пише телеграм-канал Mash.
На телеграм-каналі «112» йдеться, що тіла загиблих виявив батько дівчини, коли прийшов додому.
Як повідомляє Обозреватель з посиланням на ТАСС, ознак насильницької смерті виявлено не було.

У чому небезпека закису азоту

Закис азоту, так званий звеселяючий газ, який вдихає молодь, може запросто вбити. Спеціальні повітряні кульки вводять в ейфорію – вони популярні у відвідувачів нічних клубів. Закис азоту не вважається наркотиком, тому його продаж не заборонено. Однак медики наполягають: газ дуже небезпечний.

Закис азоту використовується в медицині, харчовій та технічної промисловості. Газ, необхідний для анестезії, дістати не так просто. Виробники продають його тільки фармацевтичним компаніям. А для «розваги» зазвичай використовується харчовий закис. Його застосовують як компонент збитих вершків, пористого шоколаду, антипригарних спреїв.

Кульки з азотом не можна «дути» в стані алкогольного сп’яніння, а також тим, у кого гіперчутливість і гіпоксія, захворювання нервової системи, хронічний алкоголізм. Можливі галюцинації, якщо були черепно-мозкові травми, підвищений внутрішньочерепний тиск і внутрішньочерепні пухлини. Не можна вдихати газ при хронічному бронхіті, астмі, пневмонії та звичайному нежиті. Однак на протипоказання практично ніхто не звертає уваги.

Утім, чи дійсно ця причина викликала загибель українських шахістів – розбереться слідство.

Що відомо про шахістів

Станіслав Богданович – 27-річний чемпіон Одеси і України зі швидких шахів. Був гросмейстером і чемпіоном України з шахів.

18-річна Олександра Вернигора вчилася в МДУ, перебувала в рейтингу Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ), але при цьому виступала за Україну.

На сторінці Богдановича у фейсбуці в основному тема шахів, рідше хлопець висловлював свою думку про політику. Так, напередодні президентських виборів в Україні він написав, що в нього немає традиції ходити голосувати за кандидатів у президенти, але вибори 2019 року було винятком.

«... В цей раз несподівано з’явилася мотивація. Якщо Порошенка виб’ють з трону колективним стусаном, дуже хочеться похвалитися, що он там, серед безлічі інших, є мій маленький ледь помітний відбиток черевика», – писав він.
Також зі стрічки спортсмена в соцмережі стало відомо, що влітку 2019 року, коли він був на турнірі і був відсутній в Одесі, грабіжники винесли з його квартири 30 тисяч доларів. За словами Богдановича, за кілька місяців він виграв більше, ніж будь-коли.

«Три поспіль дуже успішних турніри, і все це разом принесло близько 17 тисяч доларів...»
Потрапив до «Миротворця» за два дні до смерті

За два дні до своєї смерті Богдановича внесли на сайт «Миротворець».

2 березня Станіслав зіграв в інтернет-матчі на боці Росії проти України. Після чого шахіста почали труїти. У підсумку він написав виправдальний пост, назазвавши три причини, за якими зіграв за РФ: Донат, небажання ображати російську гостинність і спроба встановити мир між нашими країнами.

«Зіграв за Росію в сьогоднішньому матчі з Україною, який вдалося виграти. Відповідаю тим, хто не розуміє, чому я грав за Росію.

По-перше, я роблю тільки те, що краще для бізнесу. Поки не було донатів я чесно не грав ні за кого.

По-друге, я зараз перебуваю в Росії. Було б негарно, будучи гостем, виступати проти тих, хто чинить гостинний прийом. Це просто данина поваги.

По-третє, вважаю, що таким чином я зробив свій скромний внесок у мир між нашими країнами. Пора вже нам схаменутися і зупинити цю міжусобицю. Може бути, якщо б кожен з нас всього по одному разу зіграв за Росію, то всякий конфлікт вже був би вичерпаний», – написав шахіст.
Але вже 3 березня Станіслава Богдановича внесли на сайт «Миротворець» як "учасника пропагандистських антиукраїнських акцій Росії, що займається маніпулюванням суспільно значимої інформації, а також заперечує факти російської агресії«.
Чи стало це причиною смерті – точно невідомо. Але на «миротворціях» уже з’явився запис: «Ліквідовано в Москві».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ігор луцький Показати IP 6 Березня 2020 19:58
Страна не заметила потери борца за мир между Украиной и рашой.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus