USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.63 39.90
  • PLN 9.70 9.86

З початку року 63 церкви УПЦ МП перейшли до ПЦУ

11 Квітня 2023 07:15
З початку року 63 українські релігійні організації перейшли до Православної церкви України від Української православної церкви Московського патріархату. Загалом від початку повномасштабної війни до ПЦУ приєдналися 277 релігійних громад.

Про це повідомляє Опендатабот.

З моменту останнього оновлення наприкінці 2022 року реєстр церков УПЦ МП змінився. З початку повномасштабної війни Росії проти України та до кінця минулого року до Православної ПЦУ перейшло 214 релігійних громад. У 2023 році до ПЦУ стали належати ще 63 українські релігійні організації.

Майже третина церков, які змінили свою приналежність, розташовані на Київщині – 20 церков. По 10 релігійних установ, які перейшли до ПЦУ з початку року, – у Вінницькій та Хмельницькій областях.

Читати ще: Рішення місцевої влади про заборону УПЦ МП є незаконним, – ДЕСС

Відповідно до закону про свободу совісті та релігійні організації, релігійні установи повинні відображати свої зв’язки з країною-агресором у назві, але деякі церкви намагаються ці дані приховати.

Міністерство юстиції інформує про це, наголошуючи у назві установи в Єдиному державному реєстрі «Не зазначено про належність до Російської православної церкви».
Деякі церкви УПЦ МП, намагаючись приховати зв’язки з Росією, самовільно виправили назву від Мін’юсту на попередню. Усі ці релігійні громади розташовані на території Чернівецької області:

– Релігійна громада парафії на честь Різдва Пресвятої Богородиці Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ села Верхні Станівці Кіцманського району Чернівецької області;

– Релігійна громада парафії на честь Святителя Миколая Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ Чернівців;

– Релігійна громада парафії на честь Святої Трійці Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ села Ржавинці Заставнівського району Чернівецької області.

Загалом нині в Україні залишається 8505 церков, які підкоряються УПЦ МП. Області із найбільшою кількістю церков УПЦ МП не змінилися з кінця 2022 року. Це Донецька область (683 релігійні установи), Хмельницька (613) та Вінницька (563).

При цьому неможливо точно підрахувати повну кількість релігійних громад УПЦ МП у реєстрі. Єдине, що дозволяє ідентифікувати ту чи іншу релігійну установу, – це назва.

У Департаменті релігій Міністерства культури наголосили, що організації УПЦ Київського патріархату мають відповідну вказівку у назві. Якщо ж у назві установи зазначено «Українську православну церкву» без уточнення патріархату, то вона пов’язана з УПЦ МП.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 11 Квітня 2023 09:27
Як завжди в наших міністерствах подвійні стандарти! Та й Волині нема чим хвастатись .якщо порахувати на численність населення - то в першу трійку попаде!
Аслан Показати IP 11 Квітня 2023 12:26
Безбожники з пцу взялись за дело конкретно! Алах Велик!
ага до Аслан Показати IP 11 Квітня 2023 18:46
А гундєєв та мск попи божники?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus