USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

За голоси за Порошенка військовим командирам обіцяють квартири

27 Березня 2019 11:47
Командири військових частин отримали вказівку згори забезпечити на президентських виборах не менше 80% явки та 70% голосів за Петра Порошенка. За це їм обіцяли квартири та просування кар'єрними сходами, пише Страна.

До майбутніх виборів посилено готуються у військових частинах – як на мирній території, так і в зоні операції Об’єднаних сил на Донбасі.

У Генштабі Збройних сил вже заявили, що кожному військовослужбовцю надається мінімум 4 години «відпустки» для участі в голосуванні. В армії служить 250 тисяч виборців, а це – дисциплінований електорат, який може суттєво змінити розклад сил у день голосування.

Ім’я їм легіон

Військовослужбовці з багаторічним досвідом звикли порівнювати процес виборів в армії з одним суцільним керованим вкиданням бюлетенів. У військових частинах не потрібні каруселі, мертві душі або інші махінації. Традиційно в армії і голосують так як скажуть, і так само рахують ці голоси. Досвідчені офіцери говорять про те, що така ситуація склалася «історично».

Традиційно до військових частин давали зверху – від командування – «план», як по явці, так і за відсотками, за кого голосувати. Як правило, явка повинна була перевищувати 90 відсотків в ЗСУ, а відсоток голосів за чинного президента повинен був перевищувати 70 відсотків. Та й виборчі комісії в частинах формувалися в такий спосіб – у члени комісії зараховували всіх офіцерів і сержантів, головою обирали офіцера, найчастіше замполіта, секретарем – лояльного сержанта або контрактників.

Спостерігачами йшли члени сімей офіцерів і прапорщиків – зайва копійчина сім’ї не завадить. «Старожили» згадують, що в кабінках демонстративно ніхто не сидів, але нагляд все одно був – давали телефон з камерою (на попередніх виборах вони ще були в частинах рідкістю), солдати-виборці фотографували свій бюлетень в кабінці і здавали телефон з «фотозвітом» спеціально призначеному (звісно, негласно) офіцеру, який чергував біля входу в ділянку.

Вкидання теж були – вже заповнені бюлетені тих, хто був в добовому наряді, у відпустці, на лікарняному або у звільненні – також зараховували до тих, хто проголосував за «кого треба».

Зараз охочі фальсифікувати вибори в армії будуть більш обережні.

Викликали і дали команду

У звичайних, тилових частинах, де служать в основному призовники – солдати строкової служби, механізм фальсифікацій особливо відрізнятися не буде від того, що було раніше. Крім того, що будуть діяти обачніше. Справа в тому, що зараз в частинах молоді солдати майже всі з телефонами з відеокамерами. І не всі з них готові голосувати так, як накажуть. Тому нагляду і здачі «звітів» з телефонів не буде. Фотографувати в кабінках взагалі заборонено.

Комісії та спостерігачі так само формуються з самих військовослужбовців, вільнонайманих при частинах, членів сімей військових і «цивільних» жителів військових містечок при частинах.

Оскільки всі «цивільні» так чи інакше залежні від командування частин – або служили раніше в тих же частинах, або родичі військових, то комісії повністю керовані і підконтрольні командирам частин і «кураторам» сітки від Міноборони.

Військові, з якими поговорила Страна, розповідають, що відсоток явки негласно повідомлений частинам – від 80 відсотків. Відсоток голосів за чинного президента теж надійшов згори – від 70 відсотків. З командирами частин проведені «бесіди» начальством, в разі відхилення від вказаних показників обіцяють «вічне перебування» в тому ж званні – тобто подальшу відсутність кар’єрного росту і навіть пониження в посаді. Знову ж таки, це все в приватних бесідах.

«Нас вже викликали і дали вказівку – за Порошенка, – розповідає співрозмовник з однієї з військових частин в Дніпропетровській області. – Попередили, щоб на голосування йшли відразу ж після відкриття виборчих дільниць, після голосування відпустять у звільнення. Якщо хоч один не проголосує – звільнення не отримає ніхто, тому тут і без участі начальства всі простежать, щоб була явка. Раніше ходили строєм, а зараз наказали йти натовпом, як цивільні. Типу як спостерігачі приїдуть».

Але в комісіях при тилових частинах можуть бути і прямі фальсифікації. Перш за все, це заповнення бюлетенів і вкидання бюлетенів тих солдатів і офіцерів, які перебувають на лікарняному, у відрядженні, в наряді і у відпустці. Це стосується лише тилових частин і тих, які відведені на ротацію з ООС (на відпочинок). Такий же механізм фальсифікацій буде на дільницях при частинах, де проходять збори резервісти.

До речі, зараз багатьом солдатам і офіцерам за дивним збігом обставин перед виборами легко дають короткострокові відпустки для лікування або поїздки до рідних. Раніше лікарняні листи і направлення на лікування або відпустки давали насилу і знехотя. Кількість «відпускних» або «лікарняних» до виборів в тилових частинах буде доведено до 25 відсотків особового складу.

В ООС обіцяють позачергові квартири

Вибори в ООС відбуватимуться трохи інакше. Там буде організовано 79 дільниць при штабах батальйонів і бригад (на території Донецької області створили 65 виборчих дільниць, в Луганській – 14, Львівській – 1). У ЦВК порахували, що на виборах на спеціальних ділянках в зоні операції Об’єднаних сил на Донбасі зможуть проголосувати 47 тисяч військових.

«Ці військові не можуть залишати позиції і частини, щоб проголосувати на звичайних дільницях. Протоколи будуть здаватися в окружну комісію на тій території, як зазвичай», – розповідає член ЦВК Михайло Вербенський.

Але в ООС все одно доносяться сигнали, що з командирами частин також проведені бесіди. Але в «м’якому» стилі – багато хто з них відносяться до категорії «нової хвилі» – зробили кар’єру після 2014 року на війні. І не всі з них лояльні до чинного президента. Тобто до них офіційно доведено, що жоден кандидат не повинен мати переваг, і категорично заборонені фальсифікації.

«Однак в приватних бесідах армійського начальства з усіма командирами частин ненароком було підкреслено, що Порошенко – головнокомандувач, його основна мета – підняти армію, також були обіцяні позачергові квартири командирам частин і підвищення в посадах, якщо показники будуть відповідними – йдеться про тих же 70 – 80 відсотках голосів за діючого президента. Також були недвозначні натяки, мовляв, якщо він програє на ділянці, який знаходиться в цій частині в ООС, то командирам про все, що було обіцяно, доведеться забути», – розповіли джерела.

Механізм фальсифікацій в частинах в ООС відрізняється від сценаріїв в частинах.

Наприклад, вкидань не планується, зате голови та секретарі комісій мають на руках списки тих, хто знаходиться на лікарняних, в службових відрядженнях і відпустках за сімейними обставинами – таких в бойових частинах до 10-15%. Також будуть списки тих, хто знаходиться в СЗЧ (самовільне залишенню части) – таких в бойових частинах від 2 до 5%. Таким чином, до реально голосуючих військових в ООС додають від 15 до 20% «мертвих душ», які голосують за чинного президента.

Але є одне велике «але» – у багатьох частинах в ООС досі служить деяка кількість добровольців ще з 2014-2015 років. Вони вважаються буйними і неконтрольованими, їх відверто побоюються командири. Тому їх під різними приводами не висувають в комісії.

Втім, багато добровольців з хвилі 2014-2015 років – колишні члени добробатів, які уклали контракт з ВСУ, йдуть спостерігачами від низки кандидатів, опозиційних Порошенко. Ця категорія бійців налаштована дуже рішуче, вони готові піднімати скандали і фіксувати порушення. Тому джерела

в ЗСУ стверджують, що від виборчих дільниць в частинах ООС «куратори» очікують набагато менших результатів на користь чинного президента.

З іншого боку експерти кажуть, що завжди в ходу буде фактор морального тиску на бійців. Мовляв, голосуєш не за того, кого треба, – підтримуєш колаборантів і руку Кремля.

«На спецдільницях у ВЗГ, якщо не буде спостереження, просто можна намалювати будь-які цифри. Є і контрольоване голосування під тиском командира або комісара (зама по виховній роботі). По-друге, незаконна і пряма агітація поза зоною бойових дій, моральний тиск на бійців . Хоча, думаю, що після скандалу в Укроборонпромі вплив цього фактора зменшився – багато офіцерів клянуть головнокомандувача більше, ніж його опонентів », – говорить політолог Руслан Бортник.

У самому Міноборони категорично заперечують втручання в хід волевиявлення і вже заявили, що вжили всіх заходів для забезпечення виборчого права військовослужбовців.

«Міністерство оборони, генеральний штаб, військовослужбовці, українські та командні війська, всі збройні сили вжили всіх заходів у рамках їхньої компетенції для забезпечення реалізації виборчого права наших воїнів, які перебувають на фронті, – йдеться в заяві Юридичної служби ВСУ. – Одним з найважливіших принципів проведення вільних виборів і безумовної поваги до прав людини є принцип вільного волевиявлення в ході таємного голосування. Обов’язок забезпечити таємницю голосування покладається на дільничну виборчу комісію, тому там, де членами ДВК є військовослужбовці, лягає додаткове юридична та суспільна відповідальність за суворе дотримання зазначених принципів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Артем Показати IP 27 Березня 2019 13:28
Обіцяти - не означає одружуватись
1234 Показати IP 27 Березня 2019 14:44
лапша на вуха тягнеться вже десятиліттями не вірте воїни вас обмануть як обманювали раніше. це за союзу квартири держава роздавала, а зараз будівельні організації приватні і ніхто з них безплатно нічого не дасть. воїни якщо маєте голосувати за кандидата порошенка то краще спортіть бюлетень тому що від цього буде краще.
Руслана Показати IP 27 Березня 2019 15:32
Обдурить Порошенко, а не дасть квартири! Не ведіться!
Викладачі до Руслана Показати IP 21 Квітня 2019 09:42
У ВВПК голова предметної комісії викладачів технологій погрожує студентам випускникам, у випадку неналежного! Голосування за діючого "зрізуванням" оцінок на випусних іспитах та захисті дипломів. Не інакше чгк мобінг, не інакше як спланована агітація зверху. Студенти сміються і пишуть погрози на диктофони.
51 незнаменита Показати IP 27 Березня 2019 17:24
Покажіть мені хоть одного командира військової частини який немає квартири (службової), коли він їх розподіляє. Деякі тіпа муженка , клесніка по з (три) отримали
Луцьк Показати IP 28 Березня 2019 09:54
Квартир вони, навіть проголосувавши , так і не отримають, просто треба знати баригу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus