USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

За яких умов поліція зможе евакуювати автомобіль

8 Лютого 2018 11:59
Кабмін дозволив безкоштовно ставити машини на спеціальних паркомісцях інвалідам усіх груп. Раніше це дозволяли лише людям з проблемами опорно-рухового апарату. Якщо на таку стоянку свій автомобіль поставить водій без відповідного посвідчення чи довідки від лікаря, його оштрафують на 1, 7 тис. грн.

Закон про паркування та евакуацію автомобілів Верховна Рада прийняла торік. Його має підписати президент, пише Gazeta.ua.

«Мета закону - впровадити систему паркування автомобілів та навести порядок на парковках. Наша проблема - не відсутність паркомісць, а проблема з організацією руху. У містах немає знаків та схем, які б показували наявність парковки. Зараз поліція не має права карати порушника за неправильне паркування, якщо його немає на місці. Чекати годинами на водія патрульні не можуть. Тому порушники залишаються безкарними. У Європі зовсім інша практика. Порушникові виписують штраф, а квитанцію залишають на лобовому склі. Прийнятим документом таку ж систему вводять у нас», - розповідає автомобільний юрист Володимир Караваєв.

Відтепер поліція діятиме радикальніше. Зможе евакуювати припарковані машини, що суттєво перешкоджають руху транспорту. Рішення про «суттєво» чи «несуттєво» приймає поліцейський. Крім правоохоронців, право проводити евакуацію матимуть інспектори з паркування.

«Автомобіль евакуюють, якщо він створив затор. У законі чітко прописали цю норму. Раніше точного позначення не було. Тому одні вважали, що авто перешкоджає рухові. Інші - ні. Заберуть авто, яке припарковане на проїжджій частині у два ряди або на смузі руху громадського транспорту. Також транспорт, який стоїть на пішохідних переходах, залізничних мостах, трамвайних коліях, на зупинках чи перехрестях», - каже автоюрист.

Обставини, через які автомобіль евакуюють, мають зафіксувати на фото чи відео та у протоколі. Власника авто повідомлятимуть листом. Транспортний засіб повернуть після сплати штрафу. Якщо штраф не сплатять протягом місяця - нарахують пеню. Якщо правопорушник не заплатить і тоді, поліція направить постанову у виконавчу службу і зажадає примусової оплати.

«Законодавчо не врегулювали, хто сплачуватиме послуги евакуатора. Якщо у момент написання постанови чи приїзду евакуатора з'явився власник, авто не евакуйовують. Водієї випишуть постанову про порушення правил паркування. Сума штрафу не включатиме затрати на евакуатор. Тому потрібно врегулювати, щоб і це сплачував водій», - вважає Володимир Караваєв.

В Україні підвищили розмір штрафу за паркування автомобілів на місці для інвалідів. Становить від 1020 до 1700 грн. Таку ж суму стягуватимуть з організацій, які не облаштували паркувальні місця для людей з обмеженими можливостями. Раніше штраф становив 450 грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олег Показати IP 8 Лютого 2018 13:48
Хоть трохи таксистів паркунів поганяють

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus