USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

За моделлю «Барнахус»: біля Луцька надаватимуть допомогу дітям, які постраждали від злочинів

2 Серпня 2023 16:40
На базі центру комплексної реабілітації «Фенікс» комунального підприємства «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства та дитинства» Волинської обласної ради зможуть проходити реабілітацію діти, які постраждали від насильства або стали його свідками. Заклад розташований на території санаторію для дітей з батьками поблизу Луцька.

2 серпня презентували відремонтовану будівлю, де надаватимуть допомогу таким дітям. Її реконструювали за фінансової підтримки благодійного фонду «Kronospan Foundation» у межах гуманітарного проєкту «Підтримай Україну». Вартість реконструкції – 7,2 мільйона гривень. Невдовзі приміщення оснастять меблями та необхідним обладнанням. Їх закуплять за кошти Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Центр, який буде розрахований на 12 дітей із супроводжуючими дорослими, створено за моделлю «Барнахус» (у перекладі – будинок дітей). Він є сьомим закладом такого спрямування в Україні. Нині центри для роботи з дітьми, які постраждали чи стали свідками злочинів, успішно функціонують у Вінницькій, Миколаївській, Тернопільській, Житомирській, Чернівецькій областях та Києві.
Довідка

«Барнахус» є однією з найбільш ефективних моделей захисту дитини від насильства та подолання наслідків насильства. Такий центр – це дружнє середовище, у якому завдяки співпраці різних інституцій (правоохоронних органів, правозахисників, кримінального судочинства, служб захисту дітей, медпрацівників і працівників сфери захисту психічного здоров’я) постраждалим дітям забезпечують ефективний захист і правосуддя, а також мінімізують наслідки травматизації дитини.

Завдання «Барнахусу»:

- забезпечити дітям і підліткам, які зазнали різних видів жорстокого поводження і потерпіли від злочинів, отримання належної оцінки, лікування і підтримки;

- запобігти травматизації дітей унаслідок повторних співбесід, які проводять різні служби в різних місцях;

- створити для проведення слідчих інтерв’ю середовище, дружнє відносно дітей, яке знижувало би рівень занепокоєння дитини, що, своєю чергою, має вирішальне значення для успішного отримання інформації.

Співбесіда з дитиною проходить у спеціальній кімнаті навченим інтерв’юером. Щоб позбавити дитину необхідності розповідати свою історію кілька разів різним людям, за співбесідою в іншій кімнаті (кімнаті для прослуховування) спостерігають суддя, який офіційно відповідає за процедуру, соцпрацівник з органів із захисту дітей, працівники поліції, прокуратури, адвокат обвинуваченого і адвокат із прав дитини. Інтерв’ю записують на відео і використовують у суді.

Модель «Барнахус» впроваджують за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх.
Як розповіла генеральна директорка медичного об’єднання захисту материнства та дитинства Ірина Горавська, у Волинській області проживають понад п’ять тисяч дітей з інвалідністю. Щороку більш як тисяча дітей проходить реабілітацію в центрі «Фенікс». Там працюють понад 70 фахівців.

«Сьогодні ми відкриваємо нове приміщення в нашому центрі комплексної реабілітації «Фенікс». Історія нашого центру триває майже 30 років. Тисячі дітей тут сказали перше слово. Тисячі дітей тут зробили перший крок. Але ми відчуваємо, що нам катастрофічно не вистачає приміщень, особливо з моменту повномасштабного вторгнення, коли до нас почали прибувати внутрішньо переміщені дітки. Ми звернулися до благодійників. І сьогодні ми підводимо підсумки роботи, проведеної протягом пів року», – сказала Ірина Горавська.

У новому приміщенні допомогу надаватимуть дітям, які постраждали від насильства або стали його свідками. Торік на Волині було зареєстровано 232 таких дитини. За шість місяців цього року – вже 233 дитини.

«Ці діти потребують особливої уваги. Вони вимагають особливої роботи з ними. Саме для цих діток і буде пристосоване це приміщення», – зауважила Ірина Горавська.
Вона додала, що нині на території тривають роботи з реконструкції теплотраси та заміни котлів, аби діти змогли проходити реабілітацію в комфортних теплих умовах із гарячою водою. Також розроблено проєктно-кошторисну документацію на утеплення й облаштування ліфта в головному корпусі санаторію.

«Наше об’єднання – єдине на Волині, яке надає комплексну послугу дітям нашої області, внутрішньо переміщеним дітям, дітям з інших областей: від спеціалізованої медичної допомоги до всіх видів реабілітації. У нас дуже багато напрямків реабілітації, які реалізують наші фахівці. Тому обіцяємо, що наша послуга буде якісною і наші діти будуть виходити зі стін цього закладу повноцінними громадянами нашої країни», – акцентувала Ірина Горавська.
Координаторка мобільних мультидисциплінарних команд Української фундації громадського здоров’я Олена Вихор інформувала, що реалізація центру «Барнахус» відбувається в рамках проєкту «Впровадження моделі «Барнахус» для захисту дітей, постраждалих від насильства».

«На жаль, нині ми проживаємо в умовах війни. Дуже багато дітей постраждали від домашнього насильства. Зараз маємо нові виклики – внутрішньо переміщені діти, які прибувають на Волинь. Центр, який сьогодні презентовано, дійсно є унікальним. В Україні створено за моделлю «Барнахус» кімнати, де з дітьми працюють психологи, криміналісти. Звісно, хочемо, аби якомога менше дітей вимушені були звертатися по допомогу як постраждалі», – звернула увагу Олена Вихор.
Незважаючи на те, що ще триває дооблаштування приміщень, уже формується команда спеціалістів, які працюватимуть у волинському центрі.

«Будуть залучені фахівці органів прокуратури, Національної поліції... Тут працюватимуть психологи, які мають досвід роботи з дітьми. За підтримки ЮНІСЕФ організовуватимуться і проводитимуться навчання для того, аби фахівці дієво працювали з постраждалими дітьми і надавали їм якісну допомогу», – зазначила Олена Вихор.
«Якими виростуть наші діти, таким буде наше майбутнє суспільство. Ми ж хочемо, щоби воно було здоровим», – наголосила народна депутатка Ірина Констанкевич.

Вона подякувала причетним за створення центру для роботи з дітьми, які постраждали чи стали свідками злочинів, у Волинській області.
Голова Волинської обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко поділився: його приємно вразила відремонтована будівля.

«Діти – це наше майбутнє. І ми повинні зробити все, аби вони почувалися добре. Ми робитимемо для цього все можливе», – підкреслив голова ОВА.
«Не так давно тут відбувався виїзний день депутата. Багато депутатів раніше тут не були. Вони були вражені, – сказав голова Волинської обласної ради Григорій Недопад. – Планів багато. Приємно, що так швидко було зроблено ремонт. Дякуємо спонсорам і будівельникам. Це сьомий об’єкт такого типу в Україні. Сподіваємося, що він буде найкращим».
Заступниця голови ОВА, заступниця голови наглядової ради медоб’єднання захисту материнства та дитинства Мирослава Якимчук наголосила: головне – здоров’я та майбутнє дітей.

«Дитяче медоб’єднання – єдине в області. Ми його бережемо, розвиваємо та сприяємо різноманітній співпраці», – сказала вона.
«На селекторній нараді з міністром Віктором Ляшком одне з гострих питань, яке підіймали, – розвиток реабілітації. Міністерство охорони здоров’я наголошує, що потрібно покращувати умови надання цих послуг жителям України. Є чітка позиція: держава долучатиметься, наприклад, закупівлею необхідного обладнання», – додав керівник управління охорони здоров’я ОВА Юрій Легкодух.
Насамкінець Ірина Горавська, Юрій Погуляйко та Олена Вихор підписали трьохсторонній меморандум про співпрацю.
Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus