USD 39.70 39.90
  • USD 39.70 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Теплі долоні»: у Луцьку діти, які постраждали від війни, презентували виставку картин

17 Березня 2023 08:10
У Луцьку 15 березня презентували виставку малюнків та картин у рамках артреабілітаційного проєкту «Теплі долоні».

Інтеграційний центр «Замлиння» запровадив для дітей потерпілих від війни, тих, які опинились у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та позбавлених батьківської опіки, дітей Небесного легіону, вихованців притулків, спеціальних шкіл та вимушено переселених. Упродовж 8 місяців реабілітацію творчістю пройшли близько 300 дітей, саме їх роботи стали експонатами нинішньої виставки, повідомляють у Волинській облраді.

Більше тисячі художніх та творчих робіт дітей важкої долі оформили в експозицію у Галереї мистецтв.

З творчою презентацією їх привітали перший заступник голови Волиньради Юрій Поліщук та депутат облради Володимир Бондар.

Малі художники проходять терапію мистецтвом і вперше показали на загал свій результат.

У програмі, до слова, не лише заняття з різних видів мистецтв – гончарства, іконопис на склі та дереві, писанкарство, еко-скульптура з лози, декоративний розпис, а й контакт з тваринами, іпотерапія, спорт, кулінарні майстер-класи.

Авторка програми проєкту, відома мисткиня Тетяна Мялковська, розповіла, що основними партнерами, коштом яких реалізовується проєкт, є Український Культурний і Гуманітарний інститут в особі Степана Галущака з міста Пітсбург (США), також неабияку підтримку надають благодійний фонд Карітас-Спес та отець Ян Бурас.

«У кожного свій вік і своя війна. У дітей особливої долі теж свій фронт, кожен день вони борються із сумом і самотністю. Ці дитячі малюнки – відображення їхніх емоцій, на кожній картині – кардіограма їхнього внутрішнього стану. Усі ці картини дуже щирі, вони зображають дитячі прагнення: хтось хоче мати щасливе, мирне дитинство, хтось мріє про подорожі, хтось про родину. Тому ціль цього проєкту – звернути увагу на дітей, на їхню реабілітацію, психологічну підтримку та їх потреби», – підкреслила вона.
Засновник Інтеграційного центру «Замлиння», що став осередком творчості та відпочинку для малечі, отець Ян Бурас висловив свою вдячність усім, хто долучився до реалізації цієї ідеї, адже це про добро і милосердя. «На Волині проживає 23 тисячі дітей, які потребують психо-емоційної реабілітації. Цей проєкт – наш маленький вклад у цю справу. Ми не в змозі допомогти усім, але мусимо це робити. Для мене як для священика дуже важливо бачити радісні усмішки і щасливі очі дітей», – сказав він.

Перший заступник голови Волиньради Юрій Поліщук подякував ініціаторам проєкту та організаторам виставки від імені усіх обранців громади та від голови обласної ради Григорія Недопада.

«Учасниками проєкту стали вихованці обласних комунальних закладів, таких як Рожищенський притулок, Заболоттівська спецшкола, Любомльський ліцей. А ми сьогодні зуміли об’єднались навколо світлої мети і заради доброї справи. Нині увесь поділ напевно і йде на людей світла і добра з одного боку, а по той бік зло, яке намагається затьмарити нам світ. Нинішня яскрава експозиція – це уособлення протесту проти усього лихого і демонстрація віри у прекрасне, оптимістичне, мирне майбуття нашої держави, Європи і цілого світу», – наголосив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus