USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

За що хочуть звільнити директора одного з найстаріших видавництв Волині

12 Березня 2015 13:00
Директора обласного редакційно-видавничого підприємства «Надстир’я» Світлану Політило пообіцяли звільнити, якщо протягом року вона не зробить самотужки ремонт приміщення на вулиці Лесі Українки, де і базується видавництво.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного та духовного розвитку сім’ї, молоді, спорту та туризму сьогодні, 12 березня.

Так, приміщення, яке займає видавництво «Надстир’я», знаходиться у доволі плачевному стані, тому обранці громади переконані, що його редакцію варто «переселити» до іншого.

Однак очільник підприємства Світлана Політило - категорично проти такої ініціативи. З її слів, в приміщенні, що на вулиці Лесі Українки, 7, видавництво знаходиться з самого початку розвитку та становлення видавничої справи на Волині – з 1946 року. Це приміщення зареєстроване, як історична пам’ятка. Але документально «Надстир’я» чомусь «прописали» на Лесі Українки, 9.

«У нас є окремий лічильник на газ, на світло, тому перебиратись будь-куди в інше місце сенсу немає. Але що ж виходить? Фактично «Надстир’я» знаходиться на Лесі Українки, 7, а згідно із документами – у будинку 9. Це колізія. Але як місцева влада допустила, що архітектурна пам’ятка нині знаходиться у такому ганебному стані? Мені з 2000 року ніхто не дав ні копійки на підтримку комунального видавництва», - скаржиться директор підприємства.

Як прокоментувала ситуацію начальник відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області Лілія Кашева, справді, за станом на сьогодні юридична адреса будинку, де знаходиться видавництво, – вулиця Лесі Українки, 9. Адреси, за якими закріплюється те чи інше комунальне підприємство, встановлює Луцька міська рада.

Однак, посадовця здивувало бажання директора «Надстир’я» ремонтувати напівзруйноване приміщення, де протікає дах, а зі стін обвалюється цегла.

«Ремонт цього приміщення потягне не менше, ніж на мільйон. В цьому будинку знаходиться й Волинська обласна спілка письменників, й видавництво «Надстиря». Я вважаю, що ремонтувати приміщення - економічно недоцільно. Є маса вільних площ, куди ці підприємства можна розмістити. Зокрема, в приміщення на Винниченка, 67», - зауважила Лілія Кашева, й додала, що у штаті «Надстир’я» працює всього 2,5 штатні одиниці, й підприємство не можна назвати успішним, більше того, воно збиткове.

А тим часом будинок на Лесі Українки, 7 належить до пам’яток архітектури місцевого значення, тож, закону про заборону на його приватизацію нема. Тому було б доцільно віддати це приміщення в оренду, оскільки у обласному бюджеті немає коштів на його ремонт.

«На Винниченка нам пропонують кімнату в чотири квадрата, від цього приміщення всі втікають. Чи доцільно видавцям тягати ящики аж на 5 поверх? В той час, коли почалась Революція Гідності і війна, я придбала техніку, і намагалась хоч якимось чином зберігати видавництво», - різко заперечила пропозицію директор «Надстир’я».

На це голова профільної комісії Роман Карп’юк відповів, що відповідні служби проведуть ревізію всіх приміщень у центрі міста, що знаходяться у аварійному стані.

«Якщо ми хочемо нормально жити, то треба щось робити, а не чекати, як за союзу, хто нам дасть гроші. Якщо директор «Надстир’я» хоче вижити, хай робить ремонт приміщення самостійно, і, якщо протягом року вона його не зробить, ми її звільнимо», - резюмував він.

Усі члени комісії таке рішення підтримали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
лучанка Показати IP 12 Березня 2015 13:09
що видало це видавництво за останні роки? чим може прозвітуватись? хто фінансує ці 2,5 одиниці?чи доцільно утримувати його громадою?
my_gift до лучанка Показати IP 12 Березня 2015 14:58
А Ви яку книгу придбали востаннє? Якою мовою? Підтримувати вітчизняне книговидання, а не добивати конаючого слід!
петя Показати IP 12 Березня 2015 16:40
ніяких грошей на те видавництво. ні фіга не видають. тільки гроші й гроші їм давай.
Ваня Показати IP 12 Березня 2015 16:51
є ще найстаріший 80 річний режисер кіностудії "Волинь" Борис Ревенко, яка належить громаді міста, він там не тільки ремонтів не робить, а й нічого не робить. Зато отримує бюджетну зарплату і пенсію...
ВОЛИНЯНКА Показати IP 12 Березня 2015 21:10
підтримую рішення закрити видавництво. Поки цю стрктру організоввав Богуш, тут видавалось багато цікавих видань, які відомі на Волині,і за її межами. а зараз? хто така Світлана політило?? це не директор видавництва,це точно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus