USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Італійці вимагають від України мільйони євро за загибель репортера

15 Червня 2019 10:54
У трибуналі італійської Павії 14 червня відбулося одне з останніх судових засідань у справі українського солдата Віталія Марківа, обвинувачуваного у причетності до загибелі італійського фоторепортера на Донбасі п’ять років тому.

Перед судом присяжних з підсумковим словом виступили адвокати цивільних позивачів – родини загиблого фотографа Андреа Роккеллі та журналістських організацій, пише Радіо Свобода.

Вони заявили про підтримку версії обвинувачення. Згідно з нею, підсудний військовослужбовець Національної гвардії України Марків 24 травня 2014 року, виконуючи бойове завдання, надавав інформацію Збройним силам України про місце перебування іноземних журналістів біля фабрики Zeus Ceramica на окупованій тоді терористами території біля Слов’янська Донецької області.

Відповідно, представники цивільних позивачів погодилися з тезою обвинувачення, за якою Андреа Роккеллі та його напарник росіянин Андрій Миронов загинули внаслідок пострілів з боку гори Карачун, місця дислокації українських військ, а не від проросійських бойовиків, котрі також стріляли з важкої зброї. Захисники позитивно говорили про поведінку бойовиків, цитуючи своїх свідків-журналістів, чим спростовували причетність бойовиків до смерті цивільних іноземців, повідомив Радіо Свобода присутній на засіданні активіст української громади в Італії Олесь Городецький.

Адвокат Алессандра Баллеріні, захисниця родини Роккеллі, гостро засудила Україну за «бездіяльність у розслідуванні обставин та причин смерті італійського фотографа». Таким чином, переконана захисниця, образили гідність батьків загиблого, які втратили довіру до української влади. За її словами, родина загиблого ніколи не хотіла говорити про гроші, але захисниця вимагає від суду присяжних призначити сплату компенсації родині Роккеллі на суму 1 мільйон євро – по 500 тисяч євро для матері й для батька загиблого. Для цивільної дружини загиблого Баллеріні просить 800 тисяч євро. Окреме грошове відшкодування запропоноване іншим адвокатом для сестри фотографа.

«Ми просимо вироку, який поверне спокій родині та визнає професіоналізм, пристрасть і сміливість Андреа Роккеллі», – заявила Беллеріні, додавши, що «розрив з українською владою залишається непоправним».

Захисник від асоціації фотографів-фрілансерів Cesura Lab зі свого боку попросив 15 тисяч євро компенсації від цивільного відповідача (держави Україна). Ці кошти, за його словами, будуть спрямовані на організацію професійних курсів для журналістів в Італії.

Авторитетний в країні адвокат і політик Джуліано Пізапія, який представляє Спілку італійської преси FNSI та обласну Асоціацію журналістів Ломбардії, не озвучив грошової суми відшкодування, передавши судді письмовий варіант вимог своєї сторони. Як він зазначив, гроші будуть використані з метою захисту італійських журналістів.

«Спілка італійської преси не має упереджень, вірить у презумпцію невинуватості, але думаємо також, що протягом процесу виникли моменти, які свідчать про винуватість», – сказав Пізапія.

«Адвокат Джуліано Пізапія з повагою говорив про підсудного, наголосивши, що той перебуває «тривалий час (майже два роки) під вартою» і розкритикував фото Марківа в одній місцевій газеті з підписом «імовірний убивця». Та лишається багато сумнівів стосовно реконструкції фактів з боку обвинувачення, зважаючи на те, що українці позитивно ставилися до Роккеллі і Миронова, тоді як Миронов вважався ворогом Росії Путіна», – коментує для Радіо Свобода підсумки засідання журналіст видання Milano Today Массиміліано Меллей.

Попереду останні три засідання суду, який триває від 6 липня минулого року. Наступної п’ятниці із промовою виступить провідний захисник підсудного Раффаелле Делла Валле та адвокат-представник України – Нікколо Бертоліні Клерічі, 5 липня підсумки захисту оголосить адвокат Донателла Рапеллі. Вердикт очікують 12 липня.

Заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві фоторепортера, громадянина Італії Андреа Рокеллі та його російського партнера Андрія Миронова під Слов’янськом 24 травня 2014 року. 17 липня 2017 року суд у місті Павія провів попередній допит Марківа. За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У Нацгвардії наголосили, що у 2014 році в батальйоні імені Кульчицького в наявності не було жодного міномета. На даний час український нацгвардієць перебуває у в’язниці у передмісті Мілана.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анатоль_ Показати IP 15 Червня 2019 12:25
Як то штраф то треба вiддати. То Европа. Там порядок люди люблять
всезнайко Показати IP 15 Червня 2019 14:54
чого приперся на украину
скептик Показати IP 15 Червня 2019 17:25
ніхто його навмисне вбивати не збирався. він знав, куди їде і які ризики його чекають. так що ця справа шита білими нитками
Я Показати IP 16 Червня 2019 06:53
Адвокат Алессандра Баллеріні, захисниця родини Роккеллі, гостро засудила Україну за «бездіяльність у розслідуванні обставин та причин смерті італійського фотографа». Таким чином, переконана захисниця, образили гідність батьків загиблого, які втратили довіру до української влади.-- владі потрошенка до лампочки всі ті дурні яких позганяли на схід
До я Показати IP 16 Червня 2019 09:34
Пока не було котлів багато хто біг туди сам за пільгами ,за грішми,Після Савурки,Іловайська їх кількість різко впала. Навіить багато з тих бігунів забігло у ВЕРХОВНУ РАДУ на атошній хвилі.
Сергій Показати IP 16 Червня 2019 11:16
Винний той роботодавець чи замовник, який послав фотографа в небезпечну зону де стріляють і проходять бойові дії. Він і має компенсувати втрати. Адже він намагався на цьому добре заробити, а тепер ухиляється від відповідальності.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus