USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Забудовників зобов'язали будувати енергоефективні квартири

4 Липня 2017 20:24
Українські будинки часто являють собою клаптикову ковдру. Коли власники окремих квартир утеплюють свої квартири, а решта продовжують опалювати своїм житлом атмосферу. Оскільки в неутепленій квартирі до 50% енергії витрачається даремно.

Про це повідомляє Новое Время.

На сьогоднішній день, більшість ЖКГ в Україні перебувають у дуже жалюгідному стані. За словами заступника гендиректора компанії Укртепло Руслана Блошенка, зараз не виділяються гроші на підтримку внутрішньо будинкових мереж, зовнішніх мереж, постійно відбуваються аварії і розгерметизація цих мереж, руйнується ізоляція тощо.

Екс-міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко каже, що в тій же Данії, втрати в мережах становлять не більше 3%. У Києві втрати в мережах - 20%. "Є міста, де по 25%. Якщо ми візьмемо наші будинки, там показники в 3-5 разів гірше, тобто більше втрачається тепла", - зазначає Кучеренко. Яскравий приклад по водоканалах. Частка електроенергії в собівартості поставки води в Європі становить близько 15%. В Україні це 35%.

Нещодавно Верховна Рада прийняла законопроект, яким зажадала від забудовників проводити обов'язкову сертифікацію енергоефективності для об'єктів будівництва. У парламенті впевнені, що черговий крок для того, щоб змусити будівельні компанії будувати квартири, які будуть витрачати менше енергії.

На думку Кучеренка, вся суть цього закону в тому, що забудовники зобов'язані будуть під час продажу квартир вивішувати клас цієї енергоефективності у себе на інформаційних табло, у всіх рекламних плакатах. Блошенко впевнений, що головна мета - зменшити навантаження на теплові та електричні мережі, а також дати можливість населенню більше економити своїх особистих заощаджень.

"І навіть якщо це вплине на вартість нерухомості, яка може зрости через те, що будуть більші витрати самих інвесторів на будівництво багатоповерхових будинків, то в подальшому ці гроші будуть відбиватися", - переконаний топ-менеджер Укртепло.

Керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій вважає, що з того моменту, коли закон Про ринок електроенергії запрацює на повну, в Україні тарифи на електроенергію для населення ще більше зростуть: "Я думаю, в півтора-два рази у найближчі 5 років. І це буде найкращим природним стимулом для всіх ще більше інвестувати в енергозбереження. Відповідно, я думаю, що споживання електроенергії домогосподарствами буде скорочуватися десь на 1-2 % на рік".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus