USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Забирають будинки, які люди будували самі. ВІДЕО

22 Лютого 2012 13:35
Кілька сімей з урочища Гушово, що в селі Світязь стикнулися з неабиякою проблемою: будинків, які зводили колись люди самотужки, а пізніше в них заселились, офіційно не існує.

Про це інформує Волинська ОДТРК.

Люди спробували зробити це житло своїм, але не вийшло. Ніби й влада, і пансіонат «Шацькі озера», у віданні якого ці квадрати житлової площі перебувають досі, не проти, але добитися свого люди не можуть із початку 90-х. Останній суд теж виявився не на користь заселенців.

Наприкінці 60-х минулого століття на березі озера Світязь вирішили збудувати туристичну базу. Для цього відвели майже 10 гектарів землі. Працівникам звели житло. Заселили згідно з наказами. Сам пансіонат на зиму практично законсервований, опалення відрізане, а отже, й у житлових будинках - холодно.

Олексій Ханзерук, який у 70-х брав участь у спорудженні свого житла, а потім керував турбазою, у сильні морози перебирається до родичів у інше село.

Каже, такі умови їм створили зумисне, аби вижити звідси. Але чоловік не здається: це житло хоче залишити для дітей і внуків, які виросли тут.

«В мене ж є діти, є внуки. А де ж вони дінуться? 40 з лишком вже проживаю тут, і оплачую за квартиру. Як я прожив 40 років, то ж маю залишити все це! Не бачу ніякої причини, щоб не приватизувати. Все – на нашій стороні», - впевнений чоловік.

Безтурботне життя закінчилося, коли настала ера приватизації. Світязька земля – давно ласий шматок для товстих гаманців. Люди впевнені: на землю, де стоять їх будинки, та й на самі споруди хтось «наклав лапу». Адже, до озера звідси метрів 150-200.

«Хтось не дає того доступу. Вже всі підстави є, всі докази є, що ми маємо право тут жити, повинні тут жити! І стопорять в суді. Чому стопорять? Відказують тим, що, мовляв, хтось тут не хоче вам дати», - бідкається мешканка урочища Надія Москова.

Проте, за більш, ніж 40 років набути у власність житлову площу господарям жодним чином не вдається.

Начебто, і права всі - за ними, і чиновники різних інстанцій не проти, а суд прохання не задовольняє.

Люди майже 20 років оббивають пороги кабінетів, і все безрезультатно. Невідомо, хто власник, адже в жодному документі він не вказаний.

Світязький сільський голова Микола Цвид розповів: «Представники ЗАТ «Волиньтурист» і працівники профспілок, які неодноразово були зі мною у суді, захищаючи право своїх структур, тим самим обмежили права наших жителів на приватизацію цього житла. Претендентів інших на ці квартири не було і немає. Світязька сільська рада цьогоріч розпочала розробку проекту по розширенню меж села Світязь. І однозначно, що дана територія, у котру входить пансіонат «Шацькі озера», увійде у межі населеного пункту. І я думаю, що питання приватизації з розробкою і погодженням цього проекту вирішиться значно простіше».

Претендує на майно пансіонату профспілкове підприємство «Волиньтурист», у підпорядкуванні якого турбаза й перебуває. Директор одного й другого Федір Заяць вважає її не тільки балансоутримувачем житлових споруд, а й наполягає, що увесь комплекс бази – то власність «Волиньтуриста».

Проте документа, який би це засвідчив, керівник не показав. Натомість надав акти на користування землею, де стоять будинки, але які в самому документі не позначені. Після тривалої тяганини, як розповідають люди, керівництво відомства визнало-таки їх позов і погодилося на приватизацію ними житла, в якому живуть тривалий час.

За словами голови правління ПрАТ «Волиньтурист» і пансіонату «Шацькі озера» Федора Зайця, оформити право власності на ці будинки не дозволили самі мешканці, адже вони не впустили представника з БТІ, аби той поміряв будинок згідно з нормами, які має бюро. Окрім того, люди не виготовили паспорти на ці будинки, мотивуючи це тим, що помешкання – це приватна власність і вони вважають за непотрібне впускати представника БТІ і оформляти технічний паспорт.

Чому не впустили додому представника БТІ, люди пояснюють просто: боялися, що це призведе до передчасної приватизації житла не на їх користь. Технічні паспорти мають, але це не підтверджує чиюсь власність. Але у Фонді держмайна житло, про яке йде мова, як і все майно пансіонату, називають державним, оскільки колись таким вважалося все, а роль БТІ була більш формальною. Аби довести, що турбаза з усіма будівлями належить державі, прокуратура позивається на профспілки до суду. Навіть, якщо майно не зареєстроване, це не змінює його статусу.

«Пансіонат «Шацькі озера» як знаходився в державній власності, коли стала вільна Україна, так і знаходиться. Є в них підстави на сьогоднішній день. Як закінчаться судові процеси, держава працює тільки в тому напрямку, щоб житлові будинки і гуртожитки були передані в комунальну власність, і щоб мешканці, які проживають наразі на законних підставах, отримали у власність житло, відповідно до законодавства України», - стверджує начальник регіонального відділення Фонду Держмайна України у Волинській області Тетяна Маслечко.

Юрист Анатолій Мельничук, своєю чергою, твердить, оскільки люди проживають понад 10 років у квартирах, тобто по 20, 30, 40 років, то, згідно з законом, вони мають всі підстави отримати це майно.

І Фонд держмайна, і юрист визнають: правда на боці мешканців. Вони мають повне право на володіння житлом, у якому живуть. Коли будинки передадуть у комунальну власність, посприяти людям у їх приватизації повинна сільрада.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
АННА Показати IP 23 Лютого 2012 07:22
Лакомий кусочок-там замішаний голова сільради який робить земельні оборудки-то не без того,замовлення олігархів-бізнесменів,в Шацьку теж в сільраді чудять-голова і депутати-ділянки продають на замовлення-по 3-4тис.дол.за соту.правди в чиновників немає

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus