USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Загадковий малюнок луцької синагоги. ФОТО

21 Липня 2013 08:00
Неподалік від берега Стиру у Луцьку стоїть міцна мурована споруда з високою вежею. Це – старожитня єврейська синагога. Зовні вона нагадує невелику, але потужну фортецю, з якої у давнину можна було вести гарматний вогонь на всі чотири сторони.
Загадковий малюнок цієї споруди зробив польський художник і педагог Адольф Козарський. Припускають, це перше зображення будівлі.

У 1626 році король Речі Посполитої Сигізмунд ІІІ, даючи луцьким євреям дозвіл на будівництво синагоги, у своїй грамоті вказував, що жиди-рабаніти повинні на верху тієї школи-божниці за свій кошт встановити гармату і при необхідності брати участь в обороні міста від ворогів, - інформує Волинський монітор.

Так, луцька синагога як старовинна пам’ятка архітектури здавна приваблювала мандрівників, художників, фотографів. На початку ХХ століття її часто зображували на поштових листівках. Не випадково польський дослідник доктор Мечислав Орлович в «Ілюстрованому путівнику по Волині» (1929 р.) зауважував, що луцька синагога є однією з найкрасивіших у Польщі.

На жаль, старих рисунків синагоги збереглося зовсім мало. Один з найдавніших був опублікований у 1872 році в польському щотижневому літературно-мистецькому часописі «Kłosy» (Колос). Зазначено, що це дереворит Петра Діаментовського за малюнком Адольфа Козарського. Можна припустити, що малюнок був зроблений художником за кілька років до цього. А отже – це перше зображення луцької старожитньої синагоги. Ми бачимо не лише саму будівлю у всій красі, але й людей біля неї. Очевидно одні затрималися після молитви на подвір’ї, щоб перекинутися кількома словами, інші поважно крокують. Цікавий тогочасний одяг луцьких євреїв. Зафіксовано невеличкий епізод, але, здається, що художник навіть зумів передати характери тих людей, котрі так колоритно зображені на малюнку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 21 Липня 2013 10:11
Цікаво, хто побудував цю оборонну споруду біля р.Стир перед передачею євреям?
Григорій Показати IP 21 Липня 2013 21:34
Я от синагоги. Ти , що єврей? Нет! Гоги знаеш?.... Так я от его оына.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus