USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Загрозу Шацьким озерам з боку Білорусі обговорюватимуть у вересні?

27 Серпня 2009 18:19
Міністерство закордонних справ України запропонувало білоруській стороні провести у вересні консультації стосовно розробки Хотиславського кар’єру. Це повідомив заступник Міністра закордонних справ України Іван Гнатишин у листі до заступника голови Верховної Ради України Миколи Томенка, –  інформують 27 липня «Волинські Новини».
 
За інформацією сайту Волинської обласної ради, у своєму листі пан Гнатишин зазначив:
 
«Посольство України в Білорусі надіслало ноту до МЗС Республіки Білорусь, у якій зверталася увага білоруської сторони на неприпустимість виникнення надзвичайної ситуації в Шацькому національному природному парку Волинської області у зв’язку з будівництвом кар’єру на території Малоритського району Республіки Білорусь.
 
У відповідь на це звернення білоруська сторона проінформувала, що що у серпні цього року надасть Мінприроди України Звіт щодо оцінки впливу на навколишнє середовище з урахуванням можливого транскордонного впливу на територію України робіт з освоєння родовища крейди «Хотиславське» Малоритського району Білорусі у відповідності до положень Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (Конвенція Експоо).
 
У разі, якщо результати експертизи, здійсненої Мінприроди, буде зроблено висновок про наявність значного транскордонного впливу на територію України, зокрема загроз для озер Шацького національного природного парку в результаті здійснення робіт з розробки згаданого кар’єру, дане питання буде розглянуте в рамках українсько-білоруських консультацій з природоохоронної тематики на рівні уповноважених органів. МЗС України запропонувало білоруській стороні провести такі консультації у вересні цього року.
 
Водночас МЗС України у своїй ноті до МЗС Республіки Білорусь висловило прохання утриматися від будь-яких робіт з розробки родовища крейди «Хотиславське» до вивчення інформації, яка буде надана у Звіті білоруської сторони та завершення її експертної оцінки українською стороною.
 
У разі, якщо українська та білоруська сторони в рамках консультацій не зможуть знайти взаємоприйнятного рішення, українська сторона звернеться до Секретаріату Конвенції Експоо та Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення (Рамсарська конвенція), до списку природоохоронних об’єктів якої внесені Шацькі озера.
 
Крім того МЗС України внесло до КМУ пропозиції дати доручення:
 
    * Мінпприроди застосувати правові механізми, закладені в Міжурядовій українсько-білоруській угоді про співробітництво в галузі охорони навколишнього природного середовища 1994 року, стосовно проведення спільної експертизи проектів господарської діяльності в прикордонних районах, вивчення негативних наслідків забруднення довкілля внаслідок антропогенного впливу, взаємного інформування про випадки, які спричиняють значне забруднення довкілля однієї зі сторін;
   
    * Держкомводгоспу застосувати правові механізми, закладені в Міжурядовій українсько-білоруській угоді про спільне використання та охорону транскордонних вод 2001 року, у частині отримання інформації та проведення спільних консультацій щодо можливого впливу запланованих або здійснюваних водогосподарських і водоохоронних заходів на режим транскордонних вод».
 
Довідково:
 
«Тепер стосовно Хотиславського кар’єру і пов’язаних із ним ризиків. У нас є Міжурядова комісія «Україна – Білорусь», яку очолює Олександр Турчинов, яка розглядатиме цю проблему. А восени я ініціюватиму розгляд цього питання як співголова українсько-білоруської міжпарламентської комісії. Тобто на урядовому і парламентському рівнях ми займатимемося цією темою. Можливо, доведеться поїхати туди і подивитися, що відбувається. В Комісії, про яку я говорив, є екологічна секція. Мабуть, наші та білоруські депутати виїдуть на місце і подивляться, що саме відбувається. Спробую в цю ситуацію втрутитися», – заявив 21 липня у інтерв’ю «Волинським Новинам» заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко.
 
Проблема розробки Хотиславського кар’єру і ймовірної загрози Шацьким озерам вирішуватиметься на рівні Президентів України та Білорусі. Про це під час виступу в ефірі Волинського телебачення 16 липня розповів голова Волинської облдержадміністрації Микола Романюк. «На жаль, Віктор Андрійович не знав про проблему», – сказав Микола Романюк.
 
Він зазначив, що саме під час перельоту над територією Волині розповів Президенту про ймовірну загрозу Шацьким озерам через розробку кар’єру у Білорусі. За словами пана Романюка, Віктор Ющенко запевнив, що на цю тему буде спілкуватися з Президентом Білорусі Олександром Лукашенком.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus