USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Західний Буг «віддав» Польщі гектари волинської землі

28 Жовтня 2021 17:47
За 15 років у межах Волині Україна втратила понад 100 гектарів землі. Причина – розмивання берегів річкою Західний Буг, на їх укріплення потрібні сотні мільйонів гривень, яких немає.

Про це йдеться у сюжеті журналіста Андрія Гнатюка.

Метрів 30-40 української території відійшла полякам і тепер поляки з нашої території охороняють свою, причому землю ніхто силою не відбирав. Півострів збудувала річка Західний Буг: вона має багато різких згинів і сильна течія на поворотах оббиває український правий високий піщаний берег і він потрохи обвалюється. Дерева падають і перекривають течію і сила берегової ерозії збільшується, а в повінь вона сильніша в рази.

«Згідно з законами фізики, у верхній півкулі інтенсивніше миє правий берег, в нашому випадку український. Незначний підйом води, і ці дерева падатимуть в річку», – розповідає начальник Шацької експлуатаційної дільниці Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Іван Семенюк.

Підхоплений пісок течією відносить на інший берег і він осідає на іншій стороні. Правий берез змиває, лівий – намиває. Таким чином Західний Буг просувається праворуч, а з ним державний кордон.

Прикордонники відділу Новоугрузьке розповідають, що років зо 20 тому біля однієї зі спостережних вишок можна було проїхати автомобілем, тепер тією ділянкою їздять польські прикордонники, а доля вишки – плачевна і може стати такою як і в прибережних дерев. На відео минулого року видно, що перед вишкою ще можна було пройти, а тепер там і ступити ніде.
«Менші кущі – виросли там, де земля відкладалася рік-два, де більші – за років п’ять, де дерева ростуть, це вже років 20», – провадить Іван Семенюк, показуючи лівий берег Бугу.

Читати ще: На Волині Західний Буг розмиває береги державного кордону

Прикордонники, своєю чергою показують як змінилась берегова лінія. Приміром, торік на одній з доріг ще була контрольно-слідова смуга, тепер смугу перенесли вглиб до 20-30 метрів. На кадрах кількарічної давнини видно наскільки змінилися обриси берегів річки.

Ділянка біля знаку 1042 – одна з найпроблемніших, і таких в межах області на 220-кілометровій протяжності Західного Бугу – 52.

«Раніше цей знак перебував на самому березі річки, але оскільки річка розмиває берег, ми були вимушені перенести знак вглиб України на 50 метрів. За останніх 12 років було перенесено 16 прикордонних знаків, а це означає, що Україна втрачає свою територію. Якщо не укріплювати берег річки, то це буде продовжуватися», – розповідає заступник начальника відділу організації прикордонної служби Волинського 6 прикордонного загону Антон Вахрамєєв.

Прикордонники розповідають: через те, що Західний Буг поглинає територію України періодично перевіряють кордон, чи не обвалюється дерева і знаки. Упритул до КСС прилягають приватні паї мешканців села Забужжя, а поруч сільське кладовище. Згідно з постановою РНБО, введеним в дію 21 серпня 2021 року про відчуження на користь держави прикордонних територій на 50 метрів углиб, певні площі селяни можуть втратити. А до цього й річка забрала у них кілька соток.

Микола Гурко з сином мають над Бугом пів гектара землі, вирощують пшеницю, садять картоплю, але землі стає менше.

«В рік, якщо водяно, забирає два метри. Я користуюсь землею 10 років. За 10 років по 2 метри, за 5 років – 10 соток», - каже чоловік.

Волинський 6 прикордонний загін вчергове пише листи до Регіонального управління водних ресурсів про необхідність укріплення ділянок. З 52 ділянок укріпили всього три.

Укріплення берегу вартує понад 400 мільйонів. Якби були гроші, дообстежили б територію, та найперше завдання – очистити русло від повалених дерев. Щороку Волинь втрачає по 7,5, а в паводкові роки по 8,5 га площі. Укріплення потребує і 25 км українського берега. Недофінансування галузі загрожує Україні подальшою втратою території.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 28 Жовтня 2021 18:26
Навіть якщо омиваються береги, кордон проходить посередині річки згідно міжнародного права, так що полякам нічого не відійшло. Тут питання у зсувах землі у річку, але на лінію кордону воно ніяк не впливає.
Народна прокуратура до Анонім Показати IP 28 Жовтня 2021 19:31
Русло міняється, невже не зрозуміло? Воно заглиблюється в бік України, а з польського боку намиваються нові береги. Переноситься русло - відповідно переноситься і лінія кордону
Се ля ви Показати IP 28 Жовтня 2021 21:08
А подобным образом Белоруссия не увеличивается за наш счёт?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus