USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Захисна маска: дрібниця, яка може врятувати життя

7 Квітня 2020 07:00
Відучора в Україні заборонено перебувати у громадських місцях без засобів безпеки: масок, респіраторів, пов’язок. ІА Волинські Новини розповідає про те, чим відрізняються ці засоби захисту.

Захисні маски – найпоширеніший і найдоступніший (до певної міри) засіб убезпечення від хвороби. Вони бувають трьох видів: звичайні (повсякденні, процедурні), спеціалізовані (хірургічні) та саморобні.

Головна їх відмінність полягає у ступені захисту, який формують спеціальні шари: зовнішні, фільтрувальні та проти рідини. Наприклад, у звичайних масок таких шарів три, у хірургічних – чотири, а в саморобних – залежно від наявного матеріалу та схеми пошиття. Спільним для усіх цих засобів є те, що вони стають на заваді дрібним частинкам, частково захищають від передання інфекції повітряно-крапельним шляхом та не надто ефективні проти вірусів.
Захисні маски – одноразові. Їх рекомендують носити від двох до чотирьох годин і не використовувати повторно. Своєрідним винятком є саморобні маски, які можна прати, прасувати і змінювати фільтр. Варто пам’ятати, що ефективність саморобних масок залежить від багатьох чинників: шарів марлі, щільності, наявності наповнювача.
Деякі маски щільніше прилягають до обличчя та мають додаткові фільтруючі прошарки.
Деякі маски щільніше прилягають до обличчя та мають додаткові фільтруючі прошарки.


Респіраторні маски.

Засіб індивідуального захисту, який являє собою багаторазову міцну маску з клапаном видихання та фільтрувальними елементами. Відомий також під назвою «N95». Це означає, що респіратор може заблокувати до 95% шкідливих частинок надзвичайно дрібного розміру.
Респіратори відрізняються за індексом, який означає рівень захисту – від частинок пилу й аж до вірусів: FFP 1, FFP 2 и FFP 3. Особливістю респіраторів є те, що вони дуже щільно прилягають до обличчя і забезпечують максимальну фільтрацію повітря, яке потрапляє до легенів.

Використовують цей засіб індивідуального захисту в разі серйозної загрози. До того ж, користуватися ним слід обачно. Особам із деякими хронічними захворюваннями варто проконсультуватися з лікарем – чи не зашкодить респіратор їхньому здоров’ю.

Маски PITTA.

Популярний нині вид захисту, який через «сучасний» вигляд часто обирає молодь. Багаторазова маска, що має кілька шарів з бавовни та поліуретану. Завдяки цьому щільно прилягає до обличчя. Вважається, що пітта-маски добре витримують кілька циклів прання, однак варто дотримуватися рекомендацій виробника та пам’ятати, що кожне повторне використання знижує ефективність захисту.


Висновок.

Загальний висновок, на перший погляд, доволі невтішний. Фактично, надійного захисту від вірусів не забезпечує жоден із наведених засобів. Однак варто пам’ятати, що це і не завжди потрібно. Головна функція масок – захищати від потрапляння бризок та перешкоджати торканню брудними руками слизових. І з цим вони ефективно дають раду!

Всесвітня організація охорони здоров’я розробила низку рекомендацій з правильного використання масок:

- маску потрібно одягати чистими руками;

- вона має максимально щільно прилягати до обличчя, закривати рот і ніс, не залишаючи щілин;

- до маски не можна торкатися під час використання;

- коли маска стає вологою, її треба замінити;

- знімати використану маску слід дуже акуратно, руки після цього обробити антисептиком.

На завершення нагадуємо, що медичні маски є лише додатковим засобом боротьби з поширенням коронавірусу. Не менш важливо дотримуватися умов карантину та правил гігієни, адже від COVID-19 зможе захистити лише комплексний підхід!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 7 Квітня 2020 07:51
Здоровым людям носить маску следует, только если они оказывают помощь человеку с подозрением на инфекцию 2019-nCoV.
Марія Показати IP 7 Квітня 2020 08:35
Як оперативно подається важлива інформація!!! Я вражена!Нарешті ЗМІ почало писати дійсно важливі публікації в період карантину.
Арафат до Марія Показати IP 7 Квітня 2020 09:32
То добре було б, щоб ті ЗМІ сказали людям, що податки на час карантину ніхто не скасовував!
Лучанин Показати IP 7 Квітня 2020 10:37
Напишіть скільки тонн цієї дрібниці ця влада вивезла за кордон. І хто нарешті і коли буде покараний. Перед тим, як перевіряти і карати за відсутність масок, влада мала забезпечити всіх цім"дріб'язком" БЕЗКОШТОВНО!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus