USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Заплатив готівкою – їдеш «зайцем»: лучан закликають розраховуватись за проїзд е-квитками

19 Лютого 2021 16:46
У Департаменті економічної політики Луцької міської ради закликають лучан не дотувати тіньову економіку та розраховуватися в міському громадському транспорті одним із затверджених електронних способів оплати за проїзд.

Про це йдеться на сторінці департаменту у Фейсбуці.

Обіг готівкових коштів в громадському транспорті створює загрозу підвищення тарифів на проїзд, оскільки приховує реальну кількість пасажирів та зменшує офіційні доходи перевізників.

Легальні способи оплати:

– Картка CityCard;

– Мобільний додаток;

– Банківська картка;

– Разовий квиток.

Читати ще: Не хочеш подорожчання проїзду – плати карткою. У громадському транспорті Луцька ініціювали постійні перевірки

У департаменті нагадують: якщо Ви сплачуєте готівкою в маршрутці – це означає, що Ви проїхали «зайцем». Згідно ст. 135 Кодексу України про адміністративні правопорушення, безквитковий проїзд тягне за собою сплату штрафу у 20-кратному розмірі від вартості проїзду.

Також наголошують, що кожна луцька маршрутка чи тролейбус обладнана відеоспостереженням.

На фото нижче – деякі факти порушень з боку пасажирів. А саме, кадри з відео, на яких зафіксовано розрахунки готівкою в міських маршрутках.
Нагадаємо, як раніше повідомляло ІА Волинські Новини, лучани, які розраховуються в міському транспорті готівкою, опосередковано сприяють підвищенню вартості проїзду, адже під час розрахунку тарифів до уваги береться лише офіційний пасажиропотік, який формують дані про оплату проїзду електронними квитками.

Також нещодавно зареєстрували петицію, у якій пропонують підвищити вартість проїзду в громадському транспорті до восьми гривень варто тим, хто платить в автобусах готівкою.

Саме тому в місті з 1 лютого ініціювали постійні перевірки в автобусах і тролейбусах. Контролери не тільки слідкують за дотриманням пасажирами правил безготівкової оплати, а й накладають на порушників штрафи. У цьому їм допомагатимуть працівники муніципальної варти.

Варто зазначити, що після повідомлень про активну боротьбу з обігом готівки у громадському транспорті, серед лучан виник певний ажіотаж: вони поспішають вчасно придбати та поповнити електронні квитки, через що іноді виникають черги поблизу терміналів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Ірина Показати IP 19 Лютого 2021 17:04
Пишите дурниці, в мене кошти закінчилися,пробувала поповнити картку через додаток, пише що якість несправності з сервісом портмоне. Рух маршруток непрацює в додатку сіті кард, а в програмі сітібус працює, як мені на околиці міста нормально користуватись сервісом від турків і для турків. Розумні зупинки??? Ідіотизм, доводиться платити готівкою
qwe Показати IP 19 Лютого 2021 17:22
І де тут видно, що люди оплачують проїзд готівкою? Водій ті гроші брав, якщо вони були, чи відмовився і безкоштовно провіз? Вони квиток мають за цю готівку?
qwe Показати IP 19 Лютого 2021 17:31
і це нормально щоб були такі черги?
Отакої Показати IP 19 Лютого 2021 17:32
А можна посилатись на законодавство України і навіть на Конституцію.Вкажіть Закон,статтю і пункт на який ви посилаєтесь,бо це повна БРЕХНЯ і маніпуляція.Може пасажир оплатити готівкою,правда має отримати квиток.Все.Інше ваші домисли
Лучанка Показати IP 19 Лютого 2021 17:33
Чому водій бере готівку? Коли пасажир дає готівку , водій повинен попередити що готівку він не бере. Тоді пасажир собі спокійно вийде або заплатить електронним квитком. От і вся проблема!
Саша до Лучанка Показати IP 19 Лютого 2021 18:43
водiй ПОВИНЕН брати готiвку згiдно законодавста, бо гривня то єдиний чинний платiжний засiб i от за вiдмову прийняти буде вiдповiдальнiсть, якщо не бере викликайте полiцiю, захищати ваше право оплатити в Українi гривнями. все iнше просто бажання пiдзаробити на людях з тими електронними оплатами.
К.лучанин Показати IP 19 Лютого 2021 18:30
А я закликаю Департамент поставити термінали на поповнення картки в усіх районах м.Луцька ,приміром на Львівській ( АТБ або СПАР), на Красному або на "розумних" зупинках, яких понаставляли по місту і тоді буде лад з оплатою і не робити людей винними!!! Чому людей роблять заложниками дурної системи оплати ніби люди зумисне платять готівкою? Які безголові начальники у міськраді не можуть втямити, що треба забезпечити людям можливість поповнення карток всюди по місту , на зупинках на околиці , у торгових центрах. Це не важко зробити, якщо перейнятись турботою про людей!!! Я бачу , що в нас влада займається "закручуванням гайок" репресійних. Що , понабираєте контролерів із поліцією для контролю і зарплату їм за кошти платників податків? Та ви зробіть щось і для тих людей ОТГ які приєднались до Луцька! Скільки вже скарг поступає .
qwer до К.лучанин Показати IP 19 Лютого 2021 20:36
Органiзатору схеми оплати шкода подiлитися з власниками невеликих магазинiв. Встановити додаток на комп i поставити "таблетку" для поповнення касиром + логотип картки на дверi магазину - копiйки коштують. Ключове питання - % магазину.
стаття Показати IP 19 Лютого 2021 18:39
Стаття 135. Безквитковий проїзд "Безквитковий проїзд пасажира, в тому числі проїзд без реєстрації або компостування проїзного документа, а так само провезення без квитка дитини віком від семи до шістнадцяти років...в міському транспорті - тягне за собою накладення штрафу в двадцятикратному розмірі від вартості проїзду;..." Давайте розбиратися: "в тому числі" означає що має бути квиток, а його погашення здійснюється шляхом реєстрації або компостуванням. Де Сітікард нам видає квитки? А це означає що всі пасажири незалежно від того яким чином вони оплатили проїзд підпадають під дію цієї статті - Безквитковий проїзд і мають сплатити штраф. Це "по букві закону". Окрім цього ніде не розписано яким чином пасажир має оплатити придбання квитка і яким чином йому це заборонено. Отже всі висловлювання чиновників є протиправними. В свою чергу можу сказати чиновникам що люди (з якими вони вперто не хочуть рахуватися) закликають Департамент економічної політики Луцької міської ради не дотувати тіньову економіку, а встановити обладнання для можливості оплати проїзду національною валютою України.
Бо Показати IP 19 Лютого 2021 18:42
...дають - бери,б'ють - біжи)) Впринципі не тяжко поповнити той мобільний додаток чи картку і пікатись,але часто лєнь або ай завтра ,бо ми самі якісь отакі є - тикнули гривні та й поїхали. Та в любому випадку ми стали кращі - платять всі - хто карткою,хто додатком,хто гривнями ,- зайці пропали)).
я Показати IP 19 Лютого 2021 18:44
Вже повинні лучани зрозуміти, що це Правило введене і не буде відмінене. І за стільки часу існування е-квитка спори досі не припиняються. Погоджуюся, що оплатити готівкою можна лише тоді, коли почув через валідатор, що на е-квитку недостатньо коштів і поповнити його у цей момент немає можливості. Але при цьому водій повинен ОБОВ"ЯЗКОВО ВИДАТИ КВИТОК!!! І квиток пред"являється контролю, який зуміє пересвідчитися про неможливість проведення оплати через е-квиток.
Ігор Показати IP 19 Лютого 2021 18:49
Виходить ,якщо в мене в мобільному додатку " сітікард" є гроші ,але він тимчасово не працює через їхні технічні причини і я через це не можу ним розрахуватись - я можу їхати законно не оплативши проїзд?
qwer до Ігор Показати IP 19 Лютого 2021 20:45
Так,100%. Всi питання тут вже до оператора системи оплати.
Hello до Ігор Показати IP 19 Лютого 2021 20:48
Якщо є збій в системі отримання квитка, то він мав би бути в системі, де той квиток приймають, тобто на валідаторі.
Василь Показати IP 19 Лютого 2021 19:24
Штрафувати всіх !!!!! Заклики тут ні до чого.треба робити так,як у всьому світі! Вже термінали є в кожному мікрорайоні.Заплатить розумник штраф-швидко найде термінал.
Свідомий до Василь Показати IP 20 Лютого 2021 01:41
Не пишите ерунду. Каждый должен оплачивать, как ему удобно
red Показати IP 19 Лютого 2021 20:03
Згідно законодавства, пенсіонери мають право на безкоштовний проїзд у автобусах громадського транспорту. Чому вони не можуть цим правом скористатися у Луцьку?
Просто до red Показати IP 20 Лютого 2021 09:19
Кожен пенсіонер має пенсійне посвідчення, на основі цього він може отримати персональну сіті карту на який буде написано ПЕНСІЙНА!!!! В мене бабця живе за містом, пішла, зробила і їздить в чому проблема?
Нострадамус Показати IP 19 Лютого 2021 22:41
Покажiть менi разовий квиток! Хто його бачив? А колись так i було. Водiй за гривнi видавав квиток. Як кажуть, Нове, це добре забуте старе. Та й не всi ще забули!
Отакої Показати IP 20 Лютого 2021 07:56
А не хоче міськрада разом з сітікардом поінформувати громаду,скільки коштів надійшло в бюджет міста за 2020 рік і які плани по впровадженню додаткових терміналів.Чи це секретна інформація?
Просто Показати IP 20 Лютого 2021 09:39
Як всім важко, які всі немічні а потім першими будуть кричати «куди дивиться влада, проїзд підвищили а в маршрутці навіть вай фая немає ВЛЛААДДДААА ПППООЛЛЛІІІЩЩЩУУККК» як я буду добиратися до міста з свого села, тобто тобі треба в місто в якому ти можеш поповнити сіті карту... так в чому проблема. Ну а за разову поїздку з квитком, цілком згоден НАЄ БУТИ така можливість, гості міста і тд.
Сарафанне радіо Показати IP 20 Лютого 2021 17:12
Сьогодні, 20.02.2021 в 15:00 на зупинці біля ЦУМа заходжу в тролейбус №15, бортовий номер 226. Валідатор на сітікарт не реагує (сердні двері), те саме з іншими пристроями. Оглядуюсь, пасажири намагаються оплатити проїзд і безуспішно тикають карткою. Одна продвинута тітонька інформує що валідатори не працюють бо не показують час а лише картинку з краєвидом міста. Ті самі дії повторюють свіжі пасажири, ті що їдуть спостерігають за ними чи бува не пікне, дива не сталося, Е-коробочка продовжує мовчати. Тролейбус "зайців" прямує по своїх справах. Система безготівкової оплати за проїзд в міському транспорті ридаючі в куточку нервово курить бамбук.
Мешканець Показати IP 20 Лютого 2021 21:42
Ті валіжатори через раз працюють, плачу через nfc, працює через раз, то пише, що карткою вже скористалися, то недостатньо коштів, то ще якась помилка. Зробіть нормальну систему оплати, або їздитиму безкоштовно. Це не моя проблема, що ті бовдури не можуть нормально запрограмувати систему.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus