USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Чи можливе в Україні електронне голосування «з дому»

20 Вересня 2018 23:45
Старий склад ЦВК розробив законопроект, який передбачає електронну передачу даних від дільниць до ЦВК.

Про це йдеться у повідомленні голови Комітету виборців України Олексія Кошеля, інформує 5 канал.

«Є дуже багато політиків, у тому числі й майбутніх кандидатів у президенти, які взагалі заявляють: давайте переведемо в електронний формат і забудемо про проблеми. Так дуже часто заявляють люди, які не є фахівцями і глибоко не знають проблему. Хочу нагадати, що є в Європі успішні приклади електронного голосування, але є і приклади, коли окремі держави відмовляються від електронного голосування. Наприклад, Франція свого часу дозволяла своїм громадянам, що проживають за межами країни, голосувати з допомогою Інтернету, тепер повертаються до голосування звичайною поштою», – сказав експерт.

Кошель також зауважив: «Але варто не забувати, що ризики для виборів у Франції, Німеччині чи Австрії – зовсім інші, ніж вибори в Україні. І тому, власне, збереження старої паперової системи голосування – це один із ключових заходів для забезпечення безпеки від зовнішнього втручання на виборах. Тому що зараз є ризики і хакерських атак. Хочу нагадати приклади минулого року, коли був частково паралізований портал Кабміну, аеропорту «Бориспіль». Перепрошую, це не питання кіберхуліганства, це питання кібербезпеки… І загалом, якщо подивитися на міжнародні рекомендації щодо виборів, всі вони одностайно говорять, що поки в громадян немає довіри до виборчих процесів – передчасно запроваджувати електронні нововведення».

При цьому Кошель розповів, що старий склад ЦВК розробив досить якісний законопроект, який передбачає електронну передачу даних від дільниць до ЦВК. Паралельно лишається стара паперова система, але паралельно запроваджується електронна система через електронний підпис.

«Це абсолютно безпечно і дозволяє за лічені години країні дізнатися результати голосування. І це ліквідовує проблему кілька добових стоянь членів комісії у чергах, аби здати пакети з матеріалами тощо. Я думаю, що новий ЦВК має просто пролобіювати, щоб законодавчі зміни були запроваджені у правове поле України», – підсумував Кошель.

Як повідомлялося, сьогодні раніше Рада оновила склад ЦВК, призначивши 14 нових членів Центрвиборчкому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus