USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Заручники ситуації: чому у спецшколах на Волині поменшало учнів?

31 Січня 2021 18:52
У спеціалізованих школах на Волині суттєво зменшилася кількість учнів. І така ситуація була очікуваною, кажуть директори освітніх закладів. Ще коли влітку Кабмін ухвалив нову постанову, батьки та вчителі забили на сполох.

На Волині функціонує понад десяток спеціалізованих шкіл, де діти з особливими потребами здобувають освіту. У таких закладах зазвичай спеціальна програма та свої фахівці, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

У Затурцівській спеціальній школі діти не лише навчаються, а й проживають. Та цьогоріч багатьом із них відновити навчання у закладі не вдалося.

«Потужність нашого закладу – 150 учнів. До цього навчального року в нас було і 157, і 160 учнів, але у зв’язку з постановою Міністерства соцполітики, яка в серпні була доведена до закладів, був тиск. Тому 30 дітей не повернулися в заклад», – пояснює директорка Затурцівської спеціальної школи «Центр освіти» Лариса Лопухович.

Подібна ситуація не лише у Затурцівській школі. Із проблемою зіткнулися чи не у всіх інших спеціалізованих навчальних закладах Волині.

«Ми не набрали перших класів. Розраховували на 100 дітей, а приступили з 86, – зауважує директорка Липлянської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Іванна Дужик. – Заходили батьки і говорили, що вони хочуть, аби діти навчались у цьому закладі, але їм рекомендували або домашню форму навчання, або за місцем проживання. Батьки до нас звертаються, вони роблять домашні завдання. Тобто це не наші учні, але вони до нас дзвонять. На місцях просто немає людей, які можуть працювати з такими дітьми».
Нагадаємо, у червні 2020 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, згідно з якою саме соціальні служби вирішуватимуть, чи зможуть діти перебувати у спеціалізованих закладах. Раніше це право лишалося за батьками.

З тих пір, аби отримати дозвіл на цілодобове перебування дитини у навчальному закладі, їхнім батькам необхідно зібрати цілий перелік документів.

Цікаво, що повідомили про такі зміни у серпні, коли часу на збирання усієї документації лишалось дуже мало. Тож чимало дітей до спеціалізованих закладів не пішли. Відтак їм доводиться навчатися у звичайних школах.

Зауважимо, для дітей із особливими потребами необхідні спеціальні вчителі, а саме дефектологи. Хоч інклюзивну освіту на Волині потрохи впроваджують, проте такі фахівці є аж ніяк не у всіх навчальних закладах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus