USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Засновники сімейної «Стоматології Єрмакових» у Луцьку: «Живемо роботою 24 години на добу, сім днів на тиждень». Інтерв’ю

19 Січня 2024 09:21
Наприкінці минулого року майже в центрі Луцька відкрили сімейну клініку «Стоматологія Єрмакових». Кваліфіковані спеціалісти тут надають широкий спектр стоматологічних послуг для пацієнтів віком від шести років – починаючи з гігієни ротової порожнини і закінчуючи складними хірургічними операціями.

Про започаткування власної справи, принципи роботи, професійне самовдосконалення та екскурсії для пацієнтів Інформаційному агентству Волинські Новини розповіли засновники клініки – подружжя Роман та Олена Єрмакови.

Роман – стоматолог-ортопед, головний лікар клініки. Олена – лікар-гігієніст і директор «Стоматології Єрмакових».
«КОШТИ, ЯКІ НАМ ПОДАРУВАЛИ НА ВЕСІЛЛЯ, МИ ВКЛАЛИ У БІЗНЕС»

До переїзду в Луцьк ви працювали в Ківерцях. Пригадайте, будь ласка, як розпочинали власну справу. З чого почалася історія «Стоматології Єрмакових»?

Роман Єрмаков: Професія мені дісталася у спадок. Мій дідусь був одним із перших дантистів в області. Тож із шести років я знав, ким буду. Спершу я спробував працювати в комунальному закладі, але не зміг змиритися з наявними там умовами та підходом до роботи з пацієнтами. Вирішив розвивати власну справу. Тоді підключилася майбутня дружина. Олена мені дуже допомагала. Коли ми одружилися, кошти, які нам подарували на весілля, вклали у бізнес, зокрема відремонтували невеликий домашній кабінет, який перейшов мені від дідуся, взяли кредити на обладнання. Це був 2010 рік. Так усе й закрутилося. У 2016 році ми знову зробили ремонт і оновили обладнання. Загалом у тому кабінеті ми пропрацювали до 2017 року.

Олена Єрмакова: Десь у лютому 2017-го я підшукала приміщення на майже 100 квадратних метрів у Ківерцях. Кажу Роману: «Давай спробуємо». І в жовтні 2017 року ми почали працювати в новому місці. Спочатку це була клініка на два крісла, потім додали третє. Паралельно постійно щось ремонтували й докуповували обладнання. І торік зрозуміли, що досягли межі – хочемо далі розвиватися, зростати, але в Ківерцях не маємо змоги цього робити. Спонтанно вирішили переїжджати в Луцьк. Натрапили на підходяще приміщення. Усе швидко організувалося. За півтора місяця ми зробили ремонт, замовили обладнання і вже в грудні минулого року відкрили нову клініку.
У чому секрет: як вам вдалося масштабуватися – від маленького приватного кабінету до власної клініки фактично в центрі міста?

Роман: Ми просто робимо те, що вважаємо за потрібне. І час показує, що це правильний підхід.

Олена: Ми постійно пробуємо щось нове. Усе обговорюємо, сперечаємося. У нас немає такого ранку чи вечора, коли ми не говорили би про роботу. Ми цим живемо 24 години на добу, сім днів на тиждень.

«ДО ПРОБЛЕМИ ПІДХОДИМО КОМПЛЕКСНО. УСІ ВИПАДКИ ОБГОВОРЮЄМО НА НАРАДАХ»

На відкриття клініки до Луцька приїздив хірург-стоматолог, доктор медичних наук і професор Ярослав Заблоцький. Яким чином він долучився до розвитку «Стоматології Єрмакових»?

Олена: Із Ярославом Володимировичем, загалом із сім’єю Заблоцьких, ми знайомі, напевно, понад шість років. Ми потрапили на його лекцію, загорілися й у результаті відкрили клініку в Ківерцях. І відтоді щороку їздимо до нього на курси. Це взірець для нас. Це любов із першого погляду – до ставлення до роботи, до професійності, до життєвих цінностей, до енергетики. Ми з Романом неодноразово говорили: рівняючись на Ярослава Володимировича, ти не маєш права сказати «ні» чи «я це зроблю потім».

На початку минулого літа я зателефонувала його помічниці й домовилася про зустріч. Ми розповіли, що не хочемо сидіти на місці, що прагнемо чогось більшого. Хотіли почути його думку. Він сказав: «Ну то переїжджайте в Київ». Я була проти, а Роман уже хотів шукати приміщення в столиці. Наступного дня ми дійшли згоди, що спершу спробуємо відкрити клініку в Луцьку. Саме в Ярослава Володимировича ми замовили проєкт нової клініки.

Як спроєктовано клініку?

Олена: У нас є так званий простір для пацієнтів із холом, рецепцією, кабінетами лікарів, стерилізаційною кімнатою, приміщенням під комп’ютерний томограф, окремими вбиральнями. Маємо післяопераційну кімнату, де пацієнт може відпочити після хірургічного втручання, за потреби – прийняти душ.

Також дороблюємо простір для працівників, де будуть, зокрема, кухня, роздягальня, душ і туалет. Зможемо там проводити наради.
Які послуги ви надаєте? На чому спеціалізуєтеся?

Роман: Ми спеціалізуємося на комплексному вирішенні проблеми. Наприклад, пацієнт може звернутися зі скаргою на дірочку в зубі й не здогадуватися про такі проблеми, як неправильний прикус і як наслідок порушення роботи скронево-нижньощелепних суглобів, захворювання ясен тощо. Ми звертаємо на це увагу, наголошуємо на тому, що важливо залагодити проблему, щоб у подальшому уникнути ускладнень.

Завдяки комплексному підходу ми діагностуємо захворювання ротової порожнини – від карієсу до травм зубів, дисфункції скронево-нижньощелепних суглобів, коли потрібні хірургічні операції або залучення фахівця зі гнатологічної ортодонтії. Тобто надаємо широкий спектр послуг – від гігієни ротової порожнини до складних хірургічних операцій, але насамперед працюємо над проблемою комплексно.

У нас такий принцип роботи: спершу пацієнт потрапляє на консультацію до мене як до головного лікаря, ми визначаємося з планом лікування й розписуємо прийоми до конкретних спеціалістів. Буває, що з одним зубом можуть працювати навіть чотири спеціалісти: наприклад, хірург, ендодонтист, реставратор і ортопед.

Олена: Наші лікарі та асистенти ознайомлені з планом лікування кожного пацієнта. Усі випадки ми обговорюємо на нарадах. Уся клініка знає, яку роботу стосовно конкретного пацієнта виконують у тому чи тому кабінеті, в того чи того стоматолога. Це продубльовано на багатьох етапах.

Ми працюємо так, щоб пацієнту було комфортно, щоб він не був змушений шукати якихось спеціалістів самостійно. Часто людина просто не може на 100% знати, чи той спеціаліст хороший. Кожен лікар, і стоматолог у тому числі, на чомусь спеціалізується. Наприклад, є стоматолог-ортодонт, стоматолог-терапевт, стоматолог-хірург, пародонтолог, зубний гігієніст, дитячий стоматолог та інші. Тому ми подбали про те, щоб пацієнт не тонув у стражданнях пошуку, а йшов до потрібного лікаря в сусідній кабінет.
«МИ ВІДКРИТІ, ПОКАЗУЄМО ВСЕ, ЩО МАЄМО. ПРОВОДИМО ЕКСКУРСІЇ»

Скільки лікарів у вас працюють? Як формували колектив?

Олена: Основною вимогою до підбору персоналу є бажання вчитися. Якщо людина не хоче навчатися, розвиватися, то ми не зможемо разом працювати, незалежно від того, чи це адміністратор, медсестра або лікар-стоматолог будь-якої кваліфікації. Ми постійно працюємо над собою та розвиваємося, проходимо різноманітні навчання, курси, дізнаємося щось нове. Таких же людей прагнемо бачити у своїй команді.

Роман: Звичайно, добре, коли лікар має досвід. Однак ми не цураємося і лікарів без досвіду. Просто в такому випадку лікар не приступає відразу до роботи з пацієнтами. Спершу він асистує, відточує навички на фантомах чи видалених зубах. Звісно, основне – бажання розвиватися і людяність. У нас максимально дружній колектив.

Зараз у нас на постійній основі працюють вісім лікарів-стоматологів. Також за потреби ми запрошуємо фахівців з інших міст.

Обираючи стоматологічну клініку чи лікаря-стоматолога, на що варто звернути увагу пацієнту?

Роман: Хороша клініка як мінімум не соромиться показати все, що має, передусім стерилізаційну кімнату, де обробляють інструменти.

100% лікарі мають вести фотопротокол, щоб зафіксувати наявний стан зубів, пояснити пацієнту необхідність подальших дій, продемонструвати досягнутий у ході лікування результат. Наприклад, ми ведемо детальний фотопротокол на всіх етапах – під час діагностики, щоб вловити найдрібніші проблеми, у ході лікування та після лікування. Спеціально з цією метою придбали професійний фотоапарат. І кожен пацієнт після відвідування лікаря-стоматолога отримує фотозвіт.
Олена: Ми відкриті, показуємо все, що маємо, розповідаємо, наприклад, як обробляємо та стерилізуємо інструменти. Проводимо екскурсії для наших пацієнтів, для дітей. Запрошуємо мам, щоб вони на власні очі переконалися, що в нас безпечно.

Яке обладнання наявне у вашій клініці?

Роман: Звісно, це сучасні стоматологічні установки, мікроскопи, обладнання для дезінфекції, передстерилізаційної обробки та стерилізації інструментів… Ми фактично повністю закрили питання щодо обстежень: у нас є власний комп’ютерний томограф із великою зоною охоплення.

Невдовзі запустимо в роботу 3D-лабораторію. Маємо 3D-принтер для виготовлення елайнерів, тимчасових зубних конструкцій, демонстраційних моделей.
«ПРИЙШОВШИ В КЛІНІКУ, ПАЦІЄНТ МАЄ БУТИ ВПЕВНЕНИЙ, ЩО ТУТ БЕЗПЕЧНО. БЕЗПЕКА – НА ПЕРШОМУ МІСЦІ»

Як дбаєте про безпеку пацієнтів?

Олена: Інструменти, включно з наконечниками, проходять усі етапи стерилізації. На жаль, у багатьох клініках можна побачити на інструментальних столиках стоматологічних установок наконечники. Вони ж повинні не лишатися на столику, а проходити стерилізацію після кожного пацієнта. Якщо ми бачимо прикріплений наконечник, то це означає, що ним працювали в роті попереднього пацієнта й бором усередину могло затягнути кров і слину. Зазвичай їх протирають тільки ззовні.

Після кожного пацієнта наконечник потрібно продезінфікувати, змастити та стерилізувати. І стоматолог у присутності пацієнта має дістати стерильний наконечник із герметичного пакета.

Це стосується не тільки наконечника, а й багатьох інших інструментів, зокрема додаткових. Багато матеріалів – винятково одноразові.

Прийшовши в клініку, пацієнт має бути впевнений, що тут безпечно. Безпека – на першому місці. Саме тому ми багато уваги приділяємо стерилізації інструментів, дезінфекції робочих місць і приміщень, закуповуємо тільки сертифіковані розчини та матеріали в офіційних постачальників.
Девіз вашої роботи – комфортне життя починається з зубів. Чому саме такий?

Роман: А пригадайте той стан, коли у вас болить зуб і ви не можете навіть усміхнутися. Чи коли бачите смачне зелене яблуко, але відмовляєтеся від нього через дискомфорт чи страх пошкодити зуб. Чи той біль, який настає, коли їсте морозиво чи п’єте гарячий чай.

Насправді багато людей про це не знають, але, наприклад, неправильний прикус, окрім дискомфорту з естетичних міркувань і низки стоматологічних проблем, може провокувати розвиток захворювань органів шлунково-кишкового тракту, порушення дикції та постави.

Які маєте плани?

Олена: Планів у нас багато. Напевно, дитяча стоматологічна клініка – в перспективі. Як буде така можливість, то працюватимемо в цьому напрямку. Загалом ми просто не можемо всидіти на місці.

***

«Стоматологія Єрмакових» працює з понеділка до п’ятниці з 9:00 до 19:00.

Луцьк, вулиця Шопена, 22а, перший поверх.

Запис за номером телефону: 095 401 66 31.

Сайт: yermakov.com.ua.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА

*реклама
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Петро Показати IP 19 Січня 2024 11:20
непогана реклама...
Анонім Показати IP 19 Січня 2024 11:54
Сайт гарно зроблений. Дякую, що написали там орієнтовні ціни.
Тетяна Показати IP 19 Січня 2024 13:23
Дай Боже щоб у вас не було таких випадків який стався у частній зубній клініці Львова
Тетяні Показати IP 19 Січня 2024 18:41
Не у частній, а в приватній. І ще, крім цього, 4 помилки. Ви ходили в "частну" школу?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus