USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Екс-заступник голови ОДА повернувся зі Сходу, хоче ще

19 Серпня 2014 10:13
Екс-заступник голови Волинської облдержадміністрації Микола Собуцький повернувся із зони АТО, де у складі волинської делегації передав бронежилети, оптику та іншу амуніцію з продуктами харчування спеціальному пошуковому загону «Відродження». Батальйон займається розмінуванням поблизу Краматорська та під час обстрілу терористами цього міста 18 днів перебував без їжі й води у гущі бойових дій. Про це інформують у прес-службі Волинської обласної організації ВО «Свобода».

Свободівця обурила байдужість окремих волинських чиновників, які не захотіли належним чином відреагували на те, що волинські хлопці протягом такого тривалого часу знаходяться у вкрай скрутній ситуації, просячи про допомогу. Керівник саперного підрозділу, підполковник-десантник Збройних Cил України Вадим Дорофєєнко зокрема просив привезти бронежилети, спецодяг та амуніцію.

«Звернувся в сектор оборонної роботи облдержадміністрації – мені відповіли, що я, мовляв, не тим, чим треба, займаюсь. Це вкрай мене обурило, бо вважаю, що найперше, що зараз повинен робити кожен чиновник, – це рятувати життя наших військових у зоні АТО. Хто цього не робить або вважає, що це – не та справа, якою треба займатись, – так чи інакше стає причетний до смертей наших бійців, які там загинули. Адже якби ті, кому належить, відреагували вчасно – багатьох смертей могло б і не бути», – вважає Микола Собуцький.

Микола Собуцький із ще кількома активістами вирішили брати справу в свої руки і почали шукати амуніцію для військових. Вдалося закупити бронежилети, велику кількість продуктів, одяг, каремати. Зі слів Миколи Тихоновича, в цій справі найбільше посприяли активісти обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану, обласної ветеринарної служби, представники Самооборони Волині, громадські активісти та інші небайдужі волиняни.

Приємно здивували пана Собуцького під час подорожі деякі знайомства в Києві. Наприклад, місцева художниця Світлана всі кошти від продажу власних картин віддає на закупівлю найнеобхіднішого для наших військових, а її друг Денис навіть продав трикімнатну квартиру, аби придбати для загону «Відродження» вкрай необхідну бійцям професійну оптику, яка коштує сотні тисяч гривень.

«Купив – і передав через нас у конкретну частину, яка того потребувала. Сам же став винаймати житло. І це – не державні структури цим займаються, це громадські інституції. Вони самі вишукують, аналізують. А коли ми зустрілися з керівництвом загону, то їх найбільше тішили не наші продукти, не медикаменти, а ця оптика й інші засоби захисту. Бійці постійно повторювали, що якби вони мали її кількома днями раніше, то не було би стільки жертв», – із жалем розповідає Микола Тихонович.

Він стверджує, що те пекло, яке пережили сапери загону Вадима Дорофєєнка, не вкладається в людській уяві: «На квадратному метрі сплавлено все, навіть броня. Це уявіть, яка температура, якщо бронь плавиться! Як можна було людям вижити? В тому сплаві гільзи, осколки, чого там тільки нема… Ми шматок того квадратного метра привезли сюди, на Волинь, для музею в Ковелі. Щоб усі побачили, чим бомблять і що залишається після бомбардування. Аж земля вигорає…»

В Слов’янську та Краматорську, де перебували волиняни, досі неспокійно. Зі слів заступника, звільнити тут населені пункти – замало, оскільки все навкруги заміноване.

«Терористи, відходячи, все заміновують – узбіччя траси, поля, дитячі заклади, школи... Залишають кулькові ручки, дитячі іграшки заміновані. Привезли на Волинь гарну вазу – з-під квітів, яка начинена вибухівкою з детонатором і до якої прив’язана «колорадська стрічка». Сапер розмінував її, і ми спеціально привезли – показати волинській громаді. Це – нелюди, якщо вони приготували такі подарунки нам і нашим дітям», – ділиться враженнями депутат.

Заступник голови Волинської облдержадміністрації каже, що в них із командирами відбулася конкретна ділова розмова й щодо самого бойового підрозділу. Її суть він не може розголошувати, але працювати з цією частиною буде й надалі. Наразі ж очікує, коли нарешті буде задоволена його заява про звільнення із займаної посади. Далі, каже: збирається на фронт, хоче поповнити лави Збройних Сил України.

«Збираюся пройти комісію і бути призваним саме в цей підрозділ, адже я – офіцер десантних військ. А це – якраз десантна частина. Хоча, звісно, останнє слово – за моїм керівництвом, нехай воно приймає остаточне рішення, де я більше потрібний – тут чи там», – додає він.

Нагадаємо, про те, що Собуцький йде з посади заступника голови ОДА 18 серпня повідомив губернатор Володимир Гунчик.

Микола Собуцький додає, що звільнені міста потребують психологічної роботи з місцевим населенням. «Мало звільнити місто – в місті треба працювати. Хотів би звернутися до політичних партій і громадських організацій: збирайте делегації – і давайте там разом працювати. Як каже мій син Микола, «сепаратизм – у головах». Треба ці міста не просто звільнити від терористів, треба їхати туди і нести нашу культуру, традиції, нашу історію. Треба з людьми працювати. Слов’янськ звільнили раніше, як Краматорськ. Ми зранку їхали: одну картину бачили, а пообіді – вже державні прапори на держустановах, молодь вишкрібає від угару мости, фарбує їх у синьо-жовтий колір. Їх необхідно підтримати. Не стільки матеріально, скільки духовно. Буде й там жити Україна, буде й там процвітати Україна, адже ми – єдина велика соборна Українська держава», – впевнений Микола Собуцький.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
я Показати IP 19 Серпня 2014 10:25
продажна тушка
Вася до я Показати IP 19 Серпня 2014 10:51
а ти так зробив як він?думаю,що не зробив і не зробиш.Не треба тут на клавіатурі дурню писати, а в АТО, вперед, покажи на що ти здатен ради своєї держави
Анонім до Вася Показати IP 19 Серпня 2014 15:01
За посаду він і не те зробить!
Всезнайко Показати IP 19 Серпня 2014 10:53
Вали, собуцький.
Герасим Показати IP 19 Серпня 2014 10:56
То вже почув що випирають, то не знає як втриматись, і вже ніби помагає, а де раніше був, цирк та й годі, як можна бути таким лицеміром?
я Показати IP 19 Серпня 2014 11:29
поняв що жареним запахло, вирішив жопу прикрити трішки
герасиму Показати IP 19 Серпня 2014 11:34
собуцького знаю особисто. багато разів був на сході, допомагає збором необхідного воякам на місті. разом з сином і не піариться як деякі
111 Показати IP 19 Серпня 2014 12:50
ПІАР
111 Показати IP 19 Серпня 2014 12:53
Собуцький вже видно як підняли сільське господарство разом з Горбенком. Двачоботи пара. На словах зробили багато на ділі як кіт на глині. Де фінансування програм які обіцяли селянам?
іра до 111 Показати IP 19 Серпня 2014 15:01
Поїде сам на схід а потім вже критикуй
Олексій Златогорськи Показати IP 20 Серпня 2014 14:22
Собуцького не хотів із собою брати - все таки офіційна особа - не дай бог що, мені то пофіг якщо прибють. але він на стояв на тому. поїхав сам. і дійсно молодець. стосовно звільнення: він сам написав заяву і сказав що у "новій команді" Гунчика працювати не буде. а там дійсно всяке гівно - ще і з Партії Ригів. Так що шановна громада будемо знімати скоро Гунчика. піар? піар - потрібен для солдатів. ось мені зараз потрібно за пару днів зібрати 200 000 грн. дзвоніть 0952420322 - це ж знову таки на бронікі, оптіку і одяг. і не пишіть всяку ххххх диванна сотня. завезу всі речі знову сам. лічно в руки
Олексій Златогорськи Показати IP 20 Серпня 2014 14:26
А взагалі спілкуватися з людьми які пишуть під ніками - це все рівно що ссяти проти вітру. Пишіть шановні свої справжні імена. або забудьте про комп. ОТо із-за таких як Ви і маємо всілякі Лугандони, бо не навчилися спілкуватися в неті
Льоші Показати IP 20 Серпня 2014 15:19
Не пий багато, бо голова буде боліти. З"їздив туди і назад, а рейвахуєш так, ніби сам воював. Взагалі дивуюсь з українських чоловіків- воювати нікому, а піаряться на цьому всі. От через те і нагинають нас усі кому не ліньки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus