USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Затримання ексредактора Nexta у Мінську: з'явився фрагмент розмови диспетчера аеропорту з пілотом літака

24 Травня 2021 13:25
Білоруський авіадиспетчер у переговорах з екіпажем Ryanair, який примусово посадили у Мінську, казав, що повідомлення про мінування «надійшло електронним листом».

Як передає Українська правда, про це повідомляє Радыё Свабода з посиланням на Єврорадіо, Громадське.

Аудіозапис переговорів білоруського авіадиспетчера з екіпажем рейсу Афіни-Вільнюс авіакомпанії Ryanair з’явився в широкому доступі. Про бомбу на борту повідомив диспетчер із посиланням на службу безпеки аеропорту.

Літаку було наказано летіти до Мінська, хоча аеропорт Вільнюса був набагато ближче.

Диспетчер: З міркувань безпеки ми рекомендуємо вам приземлитися.

Пілот: Ми вас зрозуміли, дайте нам хвилинку. Звідки взялося повідомлення про мінування? Де ви знайшли цю інформацію?

Диспетчер: Служба безпеки аеропорту повідомила про отримання електронного листа.
Генеральний директор авіакомпанії Ryanair Майкл О’Лірі назвав вимушену посадку літака у Мінську «викраденням, яке фінансує держава». Про це він сказав в ефірі ірландського радіо Newstalk.

О’Лірі розповів, що така ситуація сталася з його компанією вперше. Він наголосив, що цей інцидент дуже налякав пасажирів та членів екіпажу, оскільки вони перебували під озброєною охороною, а їхні сумки обшукували.

Посадовець вважає, що на борту літака перебували також кілька агентів Комітету державної безпеки Білорусі. Про присутність на борту представників білоруської спецслужби заявив і міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковені. Він нагадав, що літак в аеропорту Мінська покинули 6 людей, однак далеко не всіх із них після цього затримали.

Нагадаємо, у національному аеропорту «Мінськ» 23 травня незаплановано сів літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Посадку пояснили тим, що нібито надійшло повідомлення про мінування. Утім воно виявилося хибним.

Після посадки білоруські силовики затримали ексредактора телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича, який перебував на борту літака, та його дівчину.

У телеграм-каналі «Пул Первого», який контролюється самопроголошеним президентом Олександром Лукашенком, повідомили, що за дорученням Лукашенка для супроводу літака піднімали винищувач Міг-29.

Пізніше в авіакомпанії заявили, що про загрозу на борту рейсу Ryanair Афіни-Вільнюс екіпажу повідомили диспетчери з Білорусі, а потім дали вказівку перенаправити літак до аеропорту Мінська.

Офіційно у Білорусі Протасевича звинувачують в розпалюванні соціальної ворожнечі (ч. 3 ст. 130), організації групових акцій, що грубо порушують громадський порядок (ст. 342) та організації масових заворушень – ст. 293 Кримінального кодексу Білорусі. Найсуворіша кваліфікація – ст. 293 – до 15 років тюрми. Також самопроголошена влада Білорусі включила його до так званого «списку терористів», який офіційно називається «Списком організацій та осіб, причетних до терористичної діяльності». У разі висунення звинувачень у тероризмі йому може загрожувати смертна кара.

Затримання опозиційного журналіста викликало критику з боку світової спільноти. Низка країн вимагає «заборонити всі польоти над Білоруссю, включаючи польоти в країну і з неї», допоки не буде проведено розслідування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Клава Показати IP 24 Травня 2021 14:09
Якщо це спрацювали спец.служби Білорусі - то це блісковична операція .
Анонім до Клава Показати IP 24 Травня 2021 14:26
скоріше головне управління гш рф
К.лучанин до Клава Показати IP 25 Травня 2021 08:51
Всетаки ботоксний щур хитріший за картохельного таракана.
Иван Показати IP 24 Травня 2021 14:13
Происшествием в Белоруссии мы очень озабочены. ПРОЯВИМ СВОЮ ОЗАБОЧЕННОСТЬ ЛАЙКАМИ
Ігор Показати IP 24 Травня 2021 15:01
"Великі" опозиціонери літають бомж рейсами британськими, пілоти не знали і не гадали яка особа летить їхніми авіалініями які в європі рахуються авіалініями для бідоття, і томуй посадили,і щось британія не захистила опозиціонера )))
Liz до Ігор Показати IP 24 Травня 2021 16:38
По перше, Ryanair не британські авіалінії. Компанія зареєстрована в Ірландії (Ryanair Dublin Office, Airside Business Park, Swords, Co. Dublin, Ireland). По друге, не бомжі літають, а люди які не викидають гроші на вітер. По третє, британський уряд не має відповідальності до людей не британської національності.
Анонім Показати IP 24 Травня 2021 16:44
Дехто забув як кілька років тому у нас в Києві посадили білоруський борт з якимось «неправильним» чоловіком ( напевне теж опозиціонером до влади). І диспетчер там не про делікатеси розказував, а натякав чим може все закінчитись. Кому цікаво почитайте переговори.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus