USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Затримання засновника Nexta у Білорусі. Реакція ЄС і НАТО

24 Травня 2021 11:17
У Мінську влада Білорусі екстрено посадила літак Ryanair, після чого затримала опозиційного журналіста Романа Протасевича, ексредактора головного опозиційного телеграм-каналу Білорусі NEXTA, а нині редактора телеграм-каналу «Білорусь головного мозку».

Низка країн вимагає «заборонити всі польоти над Білоруссю, включаючи польоти в країну і з неї», допоки не буде проведено розслідування. Детальніше – у матеріалі ВВС-Україна.

Влада Литви офіційно заявила про «викрадення журналіста», адже не всі пасажири змогли полетіти з Мінська до Вільнюса після обшуків літака.
Білоруська опозиція каже про щонайменше кількох громадян Росії та Білорусі, які не змогли полетіти далі.

Литва звернулась до країн ЄС з пропозицією заборонити польоти над Білоруссю та позбавити її членства в Міжнародній організації цивільної авіації.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала ситуацію з літаком Ryanair «викраденням», яке має бути покаране санкціями.
Вона заявила, що Романа Протасевича мають звільнити негайно, а 24 травня ЄС розгляне конкретні кроки реагування на ситуацію.

Жорстку заяву оприлюднив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Змусили сісти

Літак компанії Ryanair, на якому летів Протасевич, здійснив аварійну посадку у Національному аеропорту Мінська.

«Літак раптово подав сигнал лиха і поміняв курс. Причиною екстреної посадки став сигнал про замінування», – повідомляє NEXTA.

Літак посадили та перевірили, але бомбу не знайшли. Пасажирів, у тому числі Протасевича, відправили на повторний огляд. Тоді опозиціонера і затримали.

Ryanair – найбільший лоукост Європи – не літає до Білорусі, натомість здійснює рейси з України до Литви через Білорусь.

Ryanair за кілька годин після примусової посадки повідомила, що влада Білорусі поінформувала екіпаж про загрозу безпеці на борту й вимагала сісти в аеропорту Мінська.
Літак прилетів до Вільнюса із запізненням на 6 годин. Компанія вибачилась за затримку. У заяві не згадали про ситуацію з Протасевичем.

NEXTA зазначає, що в Білорусі Протасевичу загрожує смертна кара. Влада Білорусі неодноразово зверталася до Польщі з вимогою видати Протасевича, якого звинувачують в організації масових заворушень, розпаленні соціальної ворожнечі.

«Лукашенко і ВПС РБ змусили літак Ryanair розвернутися і сісти в Мінську. Це рейдерське захоплення літака!» – переконані у телеграм-каналі.

Міжнародний скандал

«Ситуація абсолютно недопустима», – написав керівник європейської дипломатії Жозеп Боррель, який вимагав звільнити усіх пасажирів.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький після інциденту з літаком Ryanair наполіг на забороні польотів білоруських авіакомпаній над територією ЄС. Також він звернувся до глави Євроради Шарля Мішеля розширити порядок денний засідання Європейської ради в понеділок пунктом про негайні санкції проти Білорусі.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель анонсував ретельне розслідування інциденту.

Згодом про своє занепокоєння написав генсек НАТО.

«Це серйозний і небезпечний інцидент, який потребує міжнародного розслідування. Білорусь має забезпечити безпечне повернення екіпажу та всіх пасажирів», – написав пан Столтенберг.
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати вимагають звільнити Протасевича та «рішуче засуджують вимушене перенаправлення рейсу між двома державами-членами ЄС». Він наголосив, що цей «шокуючий акт, вчинений режимом Лукашенка, поставив під загрозу життя понад 120 пасажирів, у тому числі громадян США».

Занепокоєння через цю ситуацію висловило МЗС України.

МЗС Греції назвав актом «державного авіапіратства» посадку літака Ryanair в Мінську.

МЗС Естонії назвало інцидент «шокуючим вчинком режиму в Білорусі».

«Вимагаємо негайного звільнення всіх пасажирів і команди і розслідування цієї безпрецедентної події», – йдеться повідомленні.

Франція виступила за розширення санкцій ЄС проти Мінська у зв'язку з інцидентом з літаком Ryanair. Також Париж не виключає закриття повітряного простору над Білорусією для літаків ЄС.

Міжнародна організація цивільної авіації заявила про можливе порушення Білоруссю Чиказької конвенції щодо регулювання перельотів.

Раніше кандидатка в президенти Білорусі на останніх виборах Світлана Тихановська заявила, що це «абсолютно очевидно» операція із затримання Романа Протасевича.

«Режим поставив під загрозу безпеку пасажирів на борту і всієї цивільної авіації заради розправи над людиною, яка була редактором найбільших білоруських незалежних телеграм-каналів», – заявила вона.

«Від сьогодні жодна людина, яка здійснює політ над Білоруссю, не може бути впевненою у своїй безпеці. Адже режим зловживає правилами повітряного сполучення заради того, щоб захоплювати незгодних», – заявила Тихановська.

Менш ніж за пів години після того, як про подію стало відомо, на неї відреагувала Литва.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, який назвав новини «тривожними» та пообіцяв зробити все, щоб всі пасажири літака безпечно повернулись в Вільнюс.
Надзвичайну різку заяву з приводу інциденту в Twitter оприлюднив президент Литви Ґітанас Науседа.

«За цією огидною акцією стоїть білоруський режим. Я вимагаю негайно звільнити Романа Протасевича!» – йдеться в заяві.
Що говорять авіаексперти

Як зазначає mind, Відомій російський авіаційний експерт Вадим Лукашевич у Facebook повідомив, що бачить ситуацію з примусовою посадкою дещо інакше, ніж офіційні особи в заявах. За його словами, «пілоти літака Ryanair до останнього тягнули до Вільнюсу. Їм довелося повернути назад під загрозою винищувача, коли до Вільнюського аеропорту залишалося всього 10 хвилин льоту (73 км), а до литовського кордону всього 30 км».

Він звертає увагу на дані FlightRadar за попередніми рейсами – «пілоти завжди починали зниження з крейсерського ешелону за 177 км до Вільнюса, але цього разу пілоти йшли в сторону Литви без зниження і скидання швидкості, на крейсерському ешелоні FL 390 і крейсерській швидкості, тобто фактично уникаючи переслідування винищувача, і повернули назад всього за дві хвилини до перетину литовського кордону».

«Візьмуся стверджувати, що у винищувача був дозвіл на застосування зброї, і абсолютно впевнений, що екіпаж пасажирського лайнера розвернувся тільки після отримання від білоруського винищувача повідомлення, що в разі непокори той відкриє вогонь до виходу пасажирського літака з повітряного простору Білорусі», – зазначив експерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Богдан Сташинський Показати IP 24 Травня 2021 12:32
Лукашенка молодець !!! Так тримати !!!
Пффф до Богдан Сташинський Показати IP 24 Травня 2021 15:05
Ох ти ж х****с ти Лукашенківський!
Спостерігач Показати IP 24 Травня 2021 12:33
Цікаво ЄС та НАТО вже сильно стурбовані чи просто стурбовані?
все озабочены Показати IP 24 Травня 2021 13:34
а чего там забыли как в 2015 году порошенковский Грицак с СБУ сажали самолет из Киева в Минск и обыскивали в поиске флешки Армена Мартиросяна, и как не нашли - снова отправили самолет в полет? На самом деле таких примеров у разных государств уйма - память короткая.
Насправді Показати IP 24 Травня 2021 14:28
ЄС і інші *партнери* надзвичайно *стурбовані* тим, що в центрі Європи ще є країна, яку не посадили на фінансову голку МВФ, якій не диктують цін на компослуги, в якій санітарки з зачуханих американських клінік не розвалили медицину, а місцеві недоучі - освіту, звідки не їдуть раби на заробітки в Європу, а з Європи - секстуристи, куди не спихають старезну збоою, де не марширують вулицями прихильники дивізії сс, де не пропагується відкрито збочення у вигляді лгбт. Оце не дає їм спокійно спати, а не турбота за якогось Протасевича.
Дадада до Насправді Показати IP 25 Травня 2021 08:54
Це така "крута країна", яку мордор купив зі всіма потрохами за 3 млрд. дол.
Рауль Показати IP 24 Травня 2021 14:43
Вспоминается , как посадили по указке США в Австрии борт президента Боливии. И как ЕС по этому поводу реагировало ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus