USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Завдяки надлишку електроенергії 3,5 млрд опинились в кишенях Ахметова і партнерів Порошенка

18 Липня 2017 22:22
Частка НАЕК «Енергоатом» у загальній структурі виробництва електроенергії в Україні в першому півріччі 2017 року становила 58,4%, йдеться на сайті підприємства. Проте згідно з прогнозами вона мала виробити 53% електроенергії.

Згідно з правилами ринку всі надлишки від перевиробництва електроенергії (у цьому випадку від перевиконання плану «Енергоатомом») надходять тепловій генерації, а в цій ситуації, пише колишній член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Андрій Герус на своїй сторінці у Фейсбуці, це 3,5 мільярда гривень. У результаті, в той час, коли на "Волиньвугілля" шахтарі страйкують через затримання зарплат, завдяки Роттердам+ надлишки коштів осідають в кишенях.

Пригадаємо, після введення формули Роттердам+, розробленою НКРЕКП, яку очолює колишній менеджер корпорації Roshen Петра Порошенка Макар Пасенюк, з квітня 2016 року компанії теплової генерації отримали 15 млрд грн. Зокрема 80% від цієї суми отримала компанія ДТЕК Рената Ахметова.

Окрім того, продовжує Герус, найнижчий у світі тариф «Енергоатому» - 0,48 грн. за квт-г - по дорозі до ринку усереднюється із найвищими у світі тарифами для теплової генерації та сонячними/вітровими «зеленими» тарифами. Відповідно, «Енергоатом» своїм низьким тарифом дотує високі тарифи інших виробників.

Андрій Герус детально пояснює, як це працює:

"Тариф Енергоатома найнижчий у світі - 0,48 грн. за квт-г. Але оптова ціна електроенергії (1,34 грн.) вища, аніж у сусідніх європейських державах, а тарифи на електроенергію для бізнесу та бюджетних установ вищі, аніж у Швеції, Норвегії, Данії, США, Канаді. Вдвічі вищі, аніж у наших конкурентів на зовнішніх ринках - Росії та Казахстані.

Найнижчий у світі тариф Енергоатому по дорозі до ринку усереднюється із найвищими у світі тарифами для теплової генерації та сонячними/вітровими "зеленими" тарифами. Фактично відбувається крос-субсидування і серед виробників - Енергоатом своїм низьким тарифом дотує високі тарифи інших виробників. Це теж спосіб заробляти на державній компанії.

Ще один спосіб "додаткових чайових" - у прогнозному балансі виробництва алектроенергії. Насправді тарифи встановлено із розрахунком, що Енергоатом ніби-то мав виробити 53% електроенергії (прогнозні баланси від 31.10.2016 та 03.03.2017). Виходячи з цього і платять усі споживачі.

Оскільки на ринку виявилося більше дешевої електроенергії (58,4%), то з'явилися вільні гроші. По правилах ринку всі вільні гроші падають тепловій генерації. Так вони отримали за цих півроку "додаткових чайових" на 3,5 млрд. грн. Можна було б повірити у просту помилку, але похибка у 5% для енергоринку великої країни - це дуууже багато, і ці помилки всупереч законам статистики та імовірності повторюються в одну сторону.

Відповідно тариф ТЕС став більшим від планового, тобто покриває ціну вугілля більше (біля 2500 грн), аніж планово закладалося (2000 грн.).

Тим не менше, у червні на ДП "Волиньвугілля", а 17 липня на ДП "Лисичанськвугілля" страйк шахтарів через 2-3 місячну заборгованість по зарплаті.

Ось такий от Роттердам. Але зате там заробили всі, хто треба. Бо інтереси "важних" людей не мають страждати в ході якихось там ваших реформ", - йдеться в дописі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
13 Показати IP 19 Липня 2017 00:09
ужас то какой взять все и поделить
Історик Вася Показати IP 19 Липня 2017 08:04
А що по цьому питанню скаже " всенароде-демократичне " НАБУ ....???
Просто Показати IP 19 Липня 2017 10:29
Щас на Вована спихнуть і кацапетію, і питання закриваються! Скажуть, що все пішло на армію і що вони ще потребуть докапіталізації. То така цифра 3,5 млрд що їм аж сміх.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus