USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.70 9.85

Заволодіння майже 100 мільйонами на закупівлях в УЗ: посадовця СБУ Шила взяли під варту

4 Квітня 2024 12:56
Колишнього радника Офісу президента та посадовця СБУ Артема Шила, якого підозрюють в організації схеми заволодіння майже 100 млн грн на закупівлях в УЗ, 4 квітня взяли під варту.

Про це повідомляє ЕП з посиланням на Центр протидії корупції.

Суддя Вищого кнтикорупційного суду Катерина Сікора ухвалила рішення застосувати стосовно Шила запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із заставою в 30 млн грн. Як пише «Суспільне», термін дії запобіжного заходу триватиме 60 діб до 31 травня включно.

За даними слідства, з червня до грудня 2022 року лідер злочинної групи через підконтрольних службових осіб УЗ забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів за завищеною вартістю.

НАБУ вказує, що він організував підготовку та направлення до УЗ листа «Щодо загроз державній безпеці», який став підставою для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами.

Компанію-переможця контролює громадянин Білорусі, який має зв’язки з Росією.

Переможець закупівлі через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупив трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродав УЗ за ціною, штучно збільшеною майже вдвічі. Унаслідок реалізації схеми впродовж 2022-2024 років «Укрзалізниця» зазнала збитків на 94,7 млн грн.

Напередодні детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП повідомили про підозру учасникам організованої групи, причетної до заволодіння коштами «Укрзалізниці» при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану.

Раніше повідомляли, що Артем Шило більше не очолює Головне управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ, проте залишився працювати в структурі СБУ.

Артем Шило працює в СБУ з 2012 року, з 2016-го – у департаменті протидії кіберзлочинам. У 2021 році звільнився з СБУ та став радником Офісу президента. Влітку 2022 року Шило повернувся до СБУ як керівник головного управління контррозвідувального захисту обʼєктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму.

Нагадаємо, Артема Шила повʼязують із діяльністю в Україні проросійського букмекера 1XBet.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Василь Показати IP 4 Квітня 2024 14:00
При такому СБУ важко Україні.Свої гниди завдають не меншої шкоди,ніж ворог.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus