USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Завтра «Волинь» підкорюватиме «Говерлу»

3 Листопада 2012 12:23
У 14-му турі Української Прем'єр-ліги любителі футболу побачать чергове «західноукраїнське дербі»: луцька «Волинь» вдома протистоятиме ужгородській «Говерлі». Матч відбудеться 4 листопада на стадіоні «Авангард».

Про це повідомляє прес-служба клубу.

Суперник «Волині» у поєдинку 14-го туру Прем’єр-ліги – команда із багатою історією. Вона почалася ще в середині 1920-х років. До 1945 року клуб «Русь» успішно виступав у чемпіонатах Словаччини. Згодом закарпатці грали у чемпіонаті УРСР серед команд-колективів фізкультури, другій лізі української зони, вищій та першій лізі українського чемпіонату.

«Говерлу» можна назвати чемпіоном України із змінювання назви команди: до другої світової команда називалася СК «Русь», а згодом – «Спартак», «Верховина», «Говерла», «Закарпаття»… У 1980-2000-х роках назву ще кілька разів перегравали: «Верховина», ОСК «Закарпаття» і просто ФК «Закарпаття», а з липня 2011 року – ФК «Говерла-Закарпаття». ІЗ початку нинішнього сезону – знову ж «Говерла».

У 2000-і роки Ужгороду, як і Луцьку, на відміну від багатьох інших західноукраїнських міст, вдалося зберегти великий футбол в регіоні. Команду неабияк лихоманило, тривали реорганізації, підйоми та опускання з ліги в лігу.

А у цьому році «Говерла» впевнено виграла чемпіонат у першій лізі, активно провела літню трансферну політику і тепер підопічні Олександра Севідова намагаються зберегти прописку в УПЛ.

Нині «Говерла» грає кожен тур, наче останній, аби затриматися у Прем’єр-лізі. Утім, після провалу на старті у 6-ти останніх турах ужгородці програли тільки одного разу і впритул підібралися до «Карпат», які йдуть чотирнадцятими. А рівень гри закарпатців не дозволяє виходити на матчі проти них розслабленим будь-якого суперника. Останній приклад цьому – кубкова гра ужгородців із «гірниками». Її підопічні Севідова хоч і програли, але «хлопчиками для биття» не були, а гравці «Шахтаря» у післяматчевих коментарях дивувалися чому «Говерла» перебуває на передостанньому місці в турнірці.

До слова, у двобої із «Шахтарем» Олександр Севідов трохи здивував із стартовим складом. В основі на воротах вийшов молодий Яшков, а не основний в чемпіонаті Дмитро Бабенко. У центрі оборони замість травмованого Єлісєєва з’явився Щедраков та Малішич, який «капітанив» у матчі, по краях – Бордіян та Макаренко. У центрі півзахисту грали Єдігарян, Балафас та Лопез, на флангах – зліва Трухін, справа – Ситник, попереду – Ле Таллек. Як бачимо, лідерів команди - Райчевіча та Одонкора Севідов приберіг на гру із «Волинню».

«Грів» лаву запасних й колишній «волинянин» Александар Трішовіч. «Тріша» після «Волині» встиг змінити п’ять команд. Нині серб не часто виходить в «основі» «Говерли», але мотивація у нього на матч із «Волинню» може бути високою.

Історія матчів «Волині» проти «Говерли» дуже багата, оскільки команди постійно зустрічалися в класі «Б» та другій лізі союзного чемпіонату. Разом із кубковими поєдинками зіграно 77 матчів. Лучани виграли 27 разів, програли – 28 матчів, унічию зіграно 22 поєдинки. Різниця голів: 88 – 94. Історично склалося так, що обидві команди дуже добре грають вдома. От і «Волинь» із 37 зіграних в Луцьку матчів виграла 23 і тільки тричі програла.

А от в чемпіонатах України у вищій лізі суперники зустрічалися всього у двох чемпіонатах. У роки, коли закарпатці грали в еліті, з неї вилітала «Волинь» і навпаки. Отож, у чотирьох матчах «Волинь» виграла двічі і стільки ж зіграла у нічию. Різниця голів 9:4 на користь «Волині».

У небагатій історії протистоянь обох команд на найвищому українському рівні є кілька цікавих фактів. Один із голів у ворота «Закарпаття» в луцькій грі сезону 2004/2005 (3:0 на користь лучан) забив серб Александар Трішовіч – нині хавбек «Говерли». У луцькому поєдинку суперників сезону 2005/2006 (3:1) відкрив рахунок Василь Кобін – нинішній захисник «Шахтаря», який відзначився автоголом. А гол престижу в складі «Закарпаття» забив уродженець Любешова Тарас Михалик, який тоді грав за закарпатців, а нині – за київське «Динамо».

Поєдинок у березні 2006 року був трохи скандальним, бо крім того, що проходив на важкому весняному полі ужгородського «Авангарду», то ще й запам’ятався сумнівним пенальті на 92-й хвилині гри. Його господарі реалізували і зрівняли рахунок – 1:1.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
горохівчанин Показати IP 3 Листопада 2012 12:34
Вперед ВОЛИНЬ,підкорити Говерлу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus