USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Зберігся крізь роки: вчені виявили унікальну властивість людського мозку

23 Березня 2024 00:32
Науковці дослідили майже 4,5 тисячі людських мізків з шести континентів світу. Їхній вік становить приблизно 12 тисяч років. Вчені виявили, що мізки знебарвлені та зменшені у розмірі, але добре збережені, незважаючи на такий великий проміжок часу.

Вважається, що мозок є одним із перших людських органів, який розкладається після смерті. Однак останні дослідження ставлять під сумнів цю теорію, пише IFL Science.

У дослідженні, результати якого опубліковані у науковому журналі The Royal Society, йдеться, що мізки знаходили у пустельних похованнях, гірських перевалах, болотах та водоймах. Належали вони представникам усіх верств суспільства: від дослідників Арктики до європейських ченців і навіть членів королівських родин у Єгипті та Кореї.

Науковці кажуть, що всі знайдені зразки мізків були зневодненими і через це зменшились у розмірі, а також знебарвленими.

Жива мозкова тканина має рожевий колір, але під впливом часу вона змінюється, пояснила науковиця Олександра Мортон-Гейворд. Вона стверджує, що розуміння того, як мозок здатний зберігатися протягом такого довгого часу, може допомогти знайти нові зразки мозку в майбутньому.

Читати ще: Вчені знайшли спосіб відновити мозок після смерті

Найцікавішою для дослідників виявилась підгрупа з понад 1300 мізків, які збереглися серед скелетів. Ці зразки знайшли в затоплених могилах, кораблях та ставках. За словами Мортон-Гейворд, знайти їх у такому середовищі було несподіванкою.

Також ці мізки були найстарішими в архіві, який попередньо уклали дослідники. Деякі з них датуються аж останнім льодовиковим періодом – їм щонайменше 12 тисяч років.

Людський мозок може зберігатися протягом тривалого часу за певних умов: природних, як-от замерзання в горах або висихання в пустелі, або штучних, як-то бальзамування.

Але вчені поки не знають точно, чому виявлені зразки так добре збереглися. Це може бути пов’язано з навколишнім середовищем, у якому перебували ці органи, або з їхнім унікальним хімічним складом. Тому необхідно провести ще інші дослідження, аби це з’ясувати.

Читати ще: Змушує завмерти і перестати дихати: виявили джерело всіх страхів людини

Це відкриття змушує науковців почати розглядати людське тіло та останки з іншого боку. Воно свідчить про те, що тіло розкладається не так, як це було встановлено раніше, кажуть дослідники.

У людському організмі є м’які (м’язи, наприклад) та тверді (зуби, кістки) тканини. Раніше виявили, що вони розкладаються по-різному: твердим потрібно більше часу на це.

«Замість того, щоб думати про тверді і м’які тканини, ми повинні розглянути відмінності біохімічного складу окремих органів і типів тканин: він може «диктувати» їхній потенціал збереження так само, як і фактори навколишнього середовища.

Наприклад, традиційно ми вважаємо, що мозок швидко розкладається, але нещодавно зібрані дані явно свідчать про протилежне, і, скоріше, демонструють, що за певних обставин він є останнім, хто піддається розкладу», – розповіла дослідниця Олександра Мортон-Гейворд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus