USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Зеленський – про рекордні втрати РФ, скасування акцизу на пальне та компенсацію громадам за переселенців

12 Березня 2022 14:17
В обідньому зверненні 12 березня Президент Володимир Зеленський вимагав сприяння світових лідерів у звільненні мера Мелітополя, повідомив про рекордні втрати окупантів, про скасування акцизу на пальне та рішення про компенсації місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг при розміщенні переселенців.

Звільнити з полону росіян мера Мелітополя Івана Федорова

«З самого ранку в назавжди українському Мелітополі зібралися наші громадяни на чергову акцію протесту проти російських військ, проти намагань поставити місто на коліна. Понад дві тисячі людей на площі. Почуйте в Москві: якщо у Мелітополі проти окупації виходить дві тисячі людей, то скільки має бути у вас проти війни?

Вчора окупанти захопили у полон мера Мелітополя Івана Федорова. Громада міста вимагає його звільнення. Я вдячний кожному мелітопольцю за цей спротив. Окупанти мають бачити, що вони чужі на нашій землі й ніколи не будуть прийняті.

Упродовж ночі й зараз говоримо з партнерами про цю ситуацію. Вимога проста: негайно звільнити його з полону. Звертаюся до усіх лідерів, які говорять з Москвою. Ми очікуємо, щоб лідери світу показали, як вони можуть вплинути на цю ситуацію, зробити просту справу – звільнити одну людину».
Втрати РФ – рекордні

«Наші збройні сили роблять усе, щоб позбавити ворога будь-якого бажання продовжувати війну проти України. Втрати російських військ колосальні, динаміка втрат окупантів на 17-й день вже така, що можна впевнено говорити, що це найбільший удар по російський армії за десятки років. Вони ніде не втрачали більше за таку кількість днів. Від початку вторгнення 31-на батальйонно-тактична група ворога втратила боєздатність. Російські військові здаються в полон цілими групами. Також групами намагаються вийти з території України додому. Втрати загарбників у технічних можливостях просто вражають – більш як 360 танків, 1205 броньованих машин. І це ще без підрахунку втрат у боях цієї ночі та ранку. Вже більш як 60 літаків, 80 гелікоптерів, сотні одиниць іншої техніки, зокрема найсучасніших зразків, якими Росія так пишається. У більшості армій світу немає стільки всього, скільки російські війська втратили за час вторгнення в нашу державу».

Ми не маємо права знижувати інтенсивність оборони

«Ми маємо надзвичайні успіхи. Те, як український народ чинить супротив загарбникам, вже увійшло в історію. Але ми не маємо права знижувати інтенсивність оборони, енергію свого спротиву. Ворог заводить на нашу територію нові колони. Вони намагаються нас взяти кількістю, використовують терор, щоб нас зламати. Я впевнений, в них це не вийде. Щоб цього не було, потрібно боротися, бути зосередженими, працювати на оборону нашої держави без внутрішніх розколів, підтримувати одне одного від Ужгорода до Мелітополя, від Чернігова до Маріуполя, від Львова до Харкова, як ми всі робимо 17-й день війни.

Ми знову відправили гуманітарний вантажу у Маріуполь, намагатимемося доправити допомогу. Українські війська гарантують повну тишу, щоб Маріуполь отримав їжу, воду та медикаменти. І щоб маріупольці змогли виїхати на безпечну територію. Також підготовані гуманітарні коридори на інших напрямках. Російська сторона має забезпечити тишу на кожному з цих маршрутів. Інакше що може гарантувати Росія на будь-яких переговорах?»

Вступ до ЄС та санкції проти РФ

«Продовжуємо роботу з європейцями у двох напрямах. Вступ України до ЄС. Ми працюємо з Єврокомісією, аби якнайшвидше узгодити процедури нашого руху в ЄС. Другий напрямок – санкційний. Ми очікуємо новий пакет санкцій Європи проти РФ, щоб спонукати до миру на нашій землі. Аби там зрозуміли, що їхня економіка не переживе цю війну».

Скасування податку на додану вартість та акцизу на пальне і компенсацію місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг при розміщенні переселенців

«Кабінет міністрів ухвалив кілька важливих рішень. Узгоджено повне скасування податку на додану вартість та акциз на пальне. Це роблять не лише в контексті посівної кампанії, яку потрібно розпочинати швидко, але й у розрахунку на потреби всіх громадян України, щоб не було дефіциту пального, ціни були стабільними. Тепер справа за депутатами Верховної Ради, вони мають невідкладно підтримати це рішення своїм голосуванням. Голова ВРУ Руслан Стефанчук вже організовує засідання.

Для підтримки українських громад, які приймають переселенців з районів бойових дій, уряд ухвалив рішення про компенсацію місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг при розміщенні людей. Громади мінімум десяти областей України отримають гроші від центральної влади, щоб переселенці були забезпечені усім».

Насамкінець президент наголосив, що зараз час, який вимагає від усіх нас бути ефективними і в рутинних справах. Виконувати свою роботу на сто відсотків, допомагати колегам, дбати про близьких. І при цьому віддавати все, що необхідно для нашої оборони. Для наших захисників. Це вітчизняна війна. Це народна війна. Це війна за нашу незалежність!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus