USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Згадка про трагедію чи знак радості: що за споруда височіє біля Луцька?

22 Березня 2021 07:20
У цьому селі, що біля Луцька, увагу перехожих та гостей завжди привертає висока, близько десяти метрів, мурована споруда, яка стоїть на пагорбі, на розгалуженні доріг.

Місцеві жителі називають її фігурою. Коли, ким і з якою метою вона була зведена – достеменно невідомо.

Свого часу історією цього німого свідка давнини цікавився колишній учитель Крупівської школи, нині покійний Володимир Левченко. Ось яку інформацію зібрав він з різних джерел.

Споруда має певне архітектурне оформлення. Складається з кількох ярусів. У верхньому є ніші. За переказами, в них були ікони. Верхівку фігури увінчував хрест, але від удару блискавки він вліз усередину.

Аналогічні кам’яні хрести-фігури є в селі Мильці Старовижівського району та в селі Городно Любомльського. Відомо, що такі споруди ставили у двох випадках: на могилах загиблих, або ж місцеві селяни пережили якусь трагедію чи навпаки – радість.

Таємниця виникнення фігури в Крупі оповита легендами. За однією з них, влада Речі Посполитої зрівняла з землею це невеличке поселення над Стиром. Так жорстока шляхта помстилася селянам, що постали проти гнобителів, бо вже несила була терпіти від них приниження. Нащадки тих, хто загинув від рук поневолювачів, увічнили пам’ять про непокірних предків. На високому пагорбі вознеслася до неба фігура, складена зі стількох цеглин, скільки загинуло в кривавій різні українців.

Ще одна версія гласить, що один із козацьких загонів, який відступав після поразки під Берестечком влітку 1651 року, вступив у бій зі своїми переслідувачами на крутому березі річки Стир. Після кривавої січі пагорб біля села був усіяний трупами ворогів. Полягла й не одна буйна козацька голова. А на місці цих трагічних подій постав пам’ятник мужності й героїзму українському народу.
Також кам’яна фігура-хрест могла бути приурочена до скасування унії 1839 року чи скасування кріпосного права.

Її спорудження може бути пов’язане й з відходом у XVI столітті князя Острозького з Луцького замку і позначення ним кордону своїх земель ось такими високими стовпами.

Перша писемна згадка про Крупу датується 1322 роком. Відтоді село пережило багато чого. Таємниця походження споруди досі залишається нерозгаданою. Але одне зрозуміло: її зведення пов’язане з якоюсь важливою подією.

Час невблаганний до фігури, під впливом вітру й дощів вона руйнується. Проте в цього кам’яного безмовного свідка минувшини щовесни вдихають життя лелеки, які оселяються та в’ють гнізда на верхньому ярусі.

Ярина ЦИМБАЛЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus