USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Жертв Волинської трагедії 1943-1944 років вшанували на міжнародному форумі

7 Березня 2013 11:20
Збереження пам’яті про Волинську трагедію та взаємне примирення стали основною темою П’ятого польсько-українського форуму партнерства, що відбувся 27 лютого 2013 року у Варшаві.

Про це повідомляють на сайті «УНМ».

Так, у форумі взяли участь міністри закордонних справ України та Польщі Леонід Кожара і Радослав Сікорський, провідні політичні, громадські та наукові діячі двох держав. До складу української делегації увійшов також відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни і політичних репресій, голова правління ВГО «Союз «Народна пам’ять» Ярослав Жилкін.

Учасники Форуму обговорили історичні факти Волинської трагедії, її сучасне переосмислення в контексті польсько-українських відносин, а також необхідність вшанування пам’яті жертв трагедії - мирних жителів, як поляків, так і українців.

«Ми вважаємо, що питання дискусії на тему цих складних справ у польсько-українській історії має бути відокремлене від політики», - переконаний співголова Польсько-Українського форуму партнерства Павел Залєвський. Він зазначив, що суспільство має право на правду, на пам’ять та вшанування тих жертв трагедії, які все ще вимагають такого вшанування.

«Незважаючи на різне трактування подій, інколи навіть протилежне, перед нами стоїть завдання винести уроки з давніх помилок, примиритися і жити заради майбутнього, - переконаний відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення памяті жертв війни та політичних репресій Ярослав Жилкін. - Сьогодні обидві сторони цієї трагедії визнали історичні помилки минулого та роблять дієві кроки до примирення та спільного вшанування пам’яті жертв трагедії - це і є найголовнішим для подальшого розвитку стосунків між двома нашими державами».

За словами Жилкіна, під час Форуму польська сторона висловила бажання встановити пам'ятник загиблим полякам у селі Острівки на Волині. Однак офіційних звернень до Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій щодо цього питання поки що не надходило.

«Ми не маємо права замовчувати історичні факти, і готові працювати для увічнення пам’яті про кожну жертву цієї спільної для обох держав трагедії. Однак хочу наголосити, що ця робота повинна розпочинатися із ретельного дослідження документів, пов’язаних з цією трагедією, встановлення конкретних місць масової загибелі людей. І співпраця в цьому питанні має відбуватися в рамках міжнародних договорів, через взаємні офіційні звернення до відповідних державних органів, що опікуються пошуково-меморіальною роботою», - вважає Жилкін.

Тож переосмислення подій Волинської трагедії вимагає від обох держав детального розуміння обставин воєнного часу, всіх його суперечливих і складних моментів. Саме на засудженні злочину, а не окремого народу, наголосили під час Форуму його учасники.

Довідково:
Волинською трагедією називають масові вбивства поляків та українців, здійснені протягом 1943–1944 років Українською повстанською армією та польською Армією Крайовою за участю спеціальних польських батальйонів та радянських партизанів. Протистояння відбувалося на території Волинської області (колишнього Волинського воєводства), Львівщини і Тернопільщини.

У традиційній польській історіографії трагедія сприймається як етнічна чистка винятково польського населення, в українській — як «дія у відповідь» на звірства поляків щодо українського мирного населення. За польськими підрахунками, під час трагедії загинуло щонайменше 35 тисяч поляків (в основному – мирних сільських жителів). Кількість загиблих українців на всіх територіях українсько-польського конфлікту, включаючи Волинь, сягає 21-24 тисяч осіб.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus