USD 39.52 39.76
  • USD 39.52 39.76
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

«Жінка, що тримає Землю»: у Музеї Корсаків відкрили арт-проєкт «АТЛАНТки»

4 Серпня 2023 12:00
Сміливі образи, жінка як надлюдина і революційність українського мистецтва – про це говорили на відкритті нової виставки «АТЛАНТки» в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у Луцьку.

Арт-проєкт художниці Лізи Обуховської в межах молодіжної платформи ENTER презентували у середу, 2 серпня.

Першою до гостей музею звернулася Леся Корсак, керуюча партнерка Музею сучасного українського мистецтва Корсаків: «Усі ми знаємо з давньогрецьких міфів, хто такі були Атланти, хто такий був Атлант, який тримає небесний купол. А це – наші українські жінки-Атлантки, які тримають купол нашої культури, жінки, які зробили величезний вклад у становлення української культури: в літературу, в подорожі, в мистецтво. У цьому проєкті молодою мисткинею висвітлено багато постатей».

Ліза Обуховська народилася на Хмельниччині, закінчила Львівську національну академію мистецтв. Там художниця вивчала прикладне мистецтво та архітектуру, декоративно-прикладне мистецтво, тому на роботах з цього проєкту можна побачити текстильні елементи.

За словами Лесі Корсак, текстиль додає жіночності цим творам та теплоти.

«Такого поєднання у нас ще ніхто не робив: акриловий живопис та текстиль», – сказала пані Леся.

Мисткиня брала участь у виставкових проєктах не лише в Україні, а й в Польщі, Великобританії, США. Вона багато експерементує, як з текстилем, так і з плакатами, гобеленами, не використовує підрамники для своїх робіт.
Мистецтвознавиця та керівниця науково-дослідного відділу Музею Корсаків Зоя Навроцька зауважила, що тема проєкту надзвичайно багата: «Жінка... Ліза говорить про жінку. Про жінку взагалі та про жінку українську, яка, до речі, ніколи не була упокореною, яка в українській культурі не була істотою за зачиненими дверима. Наша жінка українська знає, що таке ніжність, але разом з тим вона знає, що таке сила: і сила слова, і сила взагалі».

Художниця Ліза Обуховська розповіла, що для створення цього проєкту надихалася такою історичною постаттю для української культури, як Софія Яблонська.

«Але не хочу, щоб ви плутали з Тетяною Яблонською, художницею. Софія Яблонська була режисеркою, фотографкою. Якби вона жила зараз в наш час, то її напевно б називали тревел-блогеркою. Яблонська після своїх мандрівок дуже цікаво описувала ці подорожі, надсилала фото та ці розповіді в Україну, аби українці теж дізналися про такі екзотичні народи, екзотичні країни. Вона для мене, як символ сміливості, свободи. Саме цим вона мене зацікавила, у неї дуже цікава біографія і я раджу більше про неї дізнатися», - розповіла мисткиня.

Під час відкриття виставки не оминули увагою і значний внесок українських художниць минулого століття.

«Мені пригадується цей неймовірний початок ХХ століття, коли в українському мистецтві були величезні зрушення, коли українська тема була революцією і згадується в цей час Екстер, Софія Караффа-Корбут, Налепинська-Бойчук, які революційно зверталися саме до національної теми, саме до національної людини, але вирішували цю ідею в контексті свого часу», – зауважила Зоя Навроцька.

Проєкт «АТЛАНТки» присвячений дослідженню впливу жінок, їх діяльності та внеску у становлення української культури. На жаль, почасти досягнення жіноцтва не отримують належного визнання та уваги, історія розмиває їхні імена, а образи викривлюються у підручниках, створюючи ілюзію, ніби нам, українцям, нема ким пишатися, ніби всі культурні постаті були надто провінційними і бідними.

Цим виставковим проєктом Ліза Обуховська прагне привернути увагу до важливості визнання та вивчення ролі жінок в історії формування та розвитку української культури, яка часто залишається недооціненою або забутою. Нарешті настав час, коли Україна залишилась наодинці зі своєю історією та культурним спадком, емансиповано від усього російського і радянського. Цей простір, незайманий та вільний, тепер заповнюється українськими цінностями, оживленням української ідентичності, відновленням зв’язку із власним минулим та нарощенням потужної сучасної культури.

Виставку можна переглянути у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків за адресою: м. Луцьк, вул. Карбишева, 1, КРЦ «Адреналін Сіті».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus