USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Жінки у боксі. Як волинянки підкорювали європейський ринг

6 Вересня 2015 19:00
Волинські боксерки привезли срібло та бронзу з чемпіонату Європи, що відбувся з 15 по 23 серпня в угорському місті Кестхей. Так, взявши курс на далеку Угорщину, юніорки не підвели рідну Волинь та потішили тренерів трьома призовими місцями.

Про «підводне каміння» міжнародних змагань та якою ціною далась дівчатам довгоочікувана перемога Інформаційне агентство Волинські Новини поцікавилось у тренера-викладача юних обдарувань Дмитра Кобеля.
З його слів, не зважаючи не та, що у чемпіонаті брали участь спортсмени із багатьох країн, зокрема, із Росії, Ірландії, Туреччини, Німеччини, Польщі, Франції, Швеції, Швейцарії, українські дівчата показали себе на достойному рівні.

Тож, до фіналу вийшло шість боксерок. Їхніми суперницями стали росіянки. На жаль, лише одна спортсменка з України додому привезла «золото». Зі слів тренера, не пасли задніх і волинянки, які відвоювали дві срібні медалі й одну бронзову. Серед «срібних» призерок були лучанка Ольга Возняк та горохівчанка Юлія Дядюк. Третє ж місце здобула Софія Неділько з Луцька.

Дмитро Кобель з теплотою відгукується про своїх вихованок.

«Ольга Возняк займається у мене з початку 2013 року. По ній відразу можна було сказати, що це людина, яка добре відчуває дистанцію. Зібрана, з світлим розумом та холодним розрахунком. Емоції нею не керують, бо дівчина має спокійний і врівноважений характер. А це – дуже важлива річ для жіночого боксу. Софія Неділько спочатку, як і Ольга, займалась кікбоксингом. А опісля вирішила спробувати свої сили й у боксі. А от Юля Дядюк займається у іншого тренера. Згадую, як вона приїхала на перші збори Федерації. Тоді дівчина була доволі «сира» та «ненакатана». А нині бачу, що її рівень поліпшився у декілька разів», - каже боксер-викладач.

Перший бій викликав «мандраж» у боксерок

Тренер розповів, що волинянки надзвичайно хвилювались перед першим боєм. Ще б пак! Адже довелося змагатися з суперницями з Європи. Однак згодом страх минув: «Спочатку боялися. Все ж не щодня є можливість взяти участь у змаганнях європейського рівня. Але після виходу на ринг вони зрозуміли, що перед ними такі ж дівчата, які так само хвилюються. А от на другий бій наші спортсменки вийшли більш розслабленими», - пригадує моменти із чемпіонату Дмитро.
Жінки vs чоловіки у боксі. Хто більш жорстокий?

«Я не сказав би, що бокс – це суто чоловічий вид спорту. Він розвиває моторику, увагу, тактику. Помилково вважати, що у боксі не потрібно працювати головою, бо в такому випадку її просто відіб’ють. У жінок це вдається не гірше, ніж у представників сильної половини людства. Як відомо, і королева Англії регулярно займалась цим видом спорту. Однак у боях чоловіки та жінки поводять себе по-різному, адже у панянок усе залежить від настрою та характеру. Часто спортсменки перемагають за рахунок відчуття страху супротивниці. До речі, у боксі жінки надзвичайно жорстокі. Якщо вони помічають страх в очах суперниці, починають «добивати» - аналізує «чоловічі» та «жіночі» якості у боксі спортсмен із досвідом.

Якості, якими повинна володіти дівчина, щоб досягти висот у боксі

Зі слів тренера-викладача, для того, аби здобути успіх у боксі, людина, перш за все, повинна бути спокійною та психологічно врівноваженою. Бо без цього спортсменки роблять багато зайвих рухів та непотрібних моментів.

«Сумбур» ще нікого не доводив до перемоги. Важливою є дисциплінованість, адже обов’язок майбутніх чемпіонок – слухатись свого тренера. А окрім цього повинна бути ціль. Не може бути чемпіонів «з-під палиці», - зазначив він.

Кого легше тренувати – жінок чи чоловіків

«Однозначно дівчат, бо вони більш відповідальні та дисципліновані. У ті часи, коли я прийшов у бокс, дівчата приходили на тренування, щоб «на людей подивитись і себе показати». Зокрема, подивитись як тренуються хлопці та підтягнути форму. Сьогодні ситуація кардинально змінилась, адже часто у той час, коли дівчатка наполегливо займаються, хлопці «б’ють байдики», відволікаються та задивляються на спортсменок», - каже тренер.

На змагання спортсмени їздять за власний рахунок

«Бокс - це олімпійський вид спорту. Але, незважаючи на це, всі юніори їздять на змагання за свій рахунок. Виходить, що гроші потрібно шукати власними зусиллями. Неодноразово ми зверталися до міської влади, писали листи зі зверненнями, але, на жаль, ніхто не допоміг. Тож фінансування наших дівчат повністю «тягнули» своїми силами. Кажучи простою мовою, «скинулись» і повезли спортсменок на змагання», - ділиться наболілим боксер.

Щодо планів на майбутнє, то Дмитро зазначив, що разом із вихованками планують брати участь у змаганнях як з кікбоксингу, так і боксу. До прикладу, у листопаді цього року відбудеться турнір Дем’янова, у якому, окрім постійних переможниць, візьмуть участь і дівчата, які посідали другі та треті місця.

«Як то кажуть, будемо «підтягуватись», - резюмував він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus