USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Живим вертепом вітали лучан з Різдвом Христовим

9 Січня 2016 18:00
Історія про народження Ісуса здавна є сюжетом українського різдвяного вертепу. Дійство, яке поєднує в собі релігійний і світський сюжети, нагадувало лучанам, що православні християни нині святкують одне з найбільших релігійних свят свого календаря.

Фестиваль вертепів «З Різдвом Христовим!» відбувся в Палаці культури міста Луцька сьогодні, 9 січня.

Так, творчі колективи міста представили глядачам традиційне різдвяне дійство – живий вертеп, яким на теренах України здавна прославляли Різдво.

Живий вертеп - театралізоване дійство, де ролі виконують люди. До слова, це більш пізня форма у порівнянні з вертепним ляльковим театром. Завданням вертепу було повідомити добрим людям про народження маленького дитятка Ісуса.

Дійовими особами у вертепі зазвичай були Ангел, Пастушки, Три Царі, Жид Мошко та його дружина Сура, Чорт, Смерть, Цар Ірод та його воїни.

Цікаво, що у виконанні вихованців Луцької загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів № 11 – колегіуму, цар Ірод був без корони, а носив діловий костюм і краватку з триколором.
А учні виконали повстанську колядку за мотивом колядки «Нова радість стала» - «Чи ви чули, люди, Про тую новину? Закували у кайдани Нашу неньку Україну».
Не обійшлося у вертепному дійстві без шинкарів, циганів, біди і чорта, які спокушали колядників. А коли ті відмовилися торгувати, а хотіли прославляти Ісуса, ті звернулися до царя Ірода. Той же, своєю чергою, покликав Смерть з косою. Та, за сюжетом, Смерть не підкупило золото Ірода, а самого царя забрала кістлява - розповідали учні 13-ої та 19-ої луцьких шкіл.
А творчий колектив вихованців ЗОШ № 17 розповів історію про Вифлеємську зірку, яка довго чекала свого часу і не виходила на небо. Адже її призначення було сповістити людство про народження Божого Сина. Саме з того часу маленьку зірочку, яку донедавна не пускали на небо, стали називати Вифлеємською.
Вітали лучан зі святом і вихованці недільної школи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
данія Показати IP 9 Січня 2016 23:23
Дуже гарний фестиваль вертепів, молодці!))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus